fietsnet.be

Netevalleiroute
André Maes , Friday 28 August 2015, 20:26

netevalleiroute Themaroutes zijn nog altijd in, dat bewijst de uitgave van een splinternieuwe Netevalleiroute die de kunststeden Mechelen en Lier met elkaar verbindt. Mechelen is een gedroomde uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen. Rond de Dijlestad ligt een web van waterwegen. Via de jaagpaden van de Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle zit je verbazend snel midden in het groen.

Met de Netevalleiroute fiets je in een weide cirkel rond Sint-Katelijne-Waver door een gevarieerd landschap met blikvangers zoals het Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker, het Domein Roosendael, het fort van Duffel, het Domein Neteland, het centrum van Lier en het ursulinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Verder fiets je autovrij langs het jaagpad van het Netekanaal en de fietsostrade Antwerpen-Mechelen.

In de gratis fietsfolder vind je een kaartje met het ingetekend traject, de knooppuntnummers en icoontjes voor de horeca en de bezienswaardigheden. Daarnaast een beknopt overzicht van de blikvangers en de praktische informatie zoals adressen en de gegevens van het meldpunt van de Routedokter. De folder kun je afhalen in het kantoor van Toerisme Mechelen in de Hallestraat naast de Grote Markt van Mechelen of te downloaden van de website: http://toerisme.mechelen.be/nl/netevalleiroute

Praktisch:

 • Naam: Netevalleiroute
 • Soort: Lusvormige fietsroute
 • Locatie: Mechelen
 • Vertrek: Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker
 • Afstand: 50 km
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden
 • Documentatie: fietsfolder
 • Verdeler: Toerisme Mechelen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://toerisme.mechelen.be/nl/netevalleiroute

Gouden Carolusroute
André Maes , Sunday 02 August 2015, 12:09

gouden-carolusroute-15 De Gouden Carolusroute dateert van mei 2012. Nu, drie jaar later, kreeg de folder een volledige heropmaak en is het traject van de route licht aangepast. In het noordelijk gedeelte van de lus, na de doortocht van Boom en de oversteek van de Rupel loopt de route nu langs de Watersportbaan Hazewinkel en door het Domeinbos Het Broek.

Gouden Carolus wordt gebrouwen in brouwerij Het Anker in Mechelen. De route situeert zich tussen Mechelen en Boom en verbindt de brouwerij aan het Mechelse begijnhof met de whiskystokerij van brouwerij het Anker in Blaasveld (Willebroek). Daar wordt de Gouden Carolus Single gedistilleerd.

Naast deze vestingen van Het Anker brengt de route je langs een aantal monumenten, gebouwen en waterwegen. Zo kom je voorbij het paleis van Margaretha van Oostenrijk, het Hof van Busleyden, het begijnhof, het Zennegat, het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre en het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark. Je fietst langs de autovrije trekwegen van het Kanaal van Leuven naar de Dijle en de dijkpaden van de Zenne, de Nete en de Rupel.

In de folder vind je een kaartje met de route, de knooppunten, horeca, vertrekpunten en bezienswaardigheden. De blikvangers langs de route worden beknopt besproken. Op de ommezijde krijg je de praktische informatie en toelichting over de brouwerij Het Anker en whiskystokerij De Molenberg in Blaasveld.

De gratis folder is verkrijgbaar bij Toerisme & UiT in Mechelen en bij brouwerij Het Anker.

Praktisch:

 • Naam: Gouden Carolusroute
 • Soort: Lusvormige knooppuntroute
 • Locatie: Mechelen – Boom
 • Vertrek: Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen
 • Afstand: 58 km, verkorting van 25 km
 • Bewegwijzering: Knooppuntborden fietsnetwerk
 • Traject: vlak reliëf, 55% autovrij
 • Documentatie: Gratis fietsfolder en gratis te downloaden van de website
 • Verdeler: Toerisme & UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen
 • Prijs: Gratis
 • Meer informatie: www.visitmechelen.be

Zee van smaak
André Maes , Monday 29 June 2015, 22:05

Met de vakantie voor de deur komt deze fietspocket voor de Kust als geroepen. Met de ‘Zee van smaak’ verken je niet enkel de fietsroutes maar ga je bovendien op culinaire ontdekkingstocht om de gastronomische troeven van de kust en het hinterland te ontdekken. De tien routes langs het fietsnetwerk met knooppunten loodsen je naar lekkere en authentieke adressen.

In elk van de tien kustgemeenten start een route van ca. 25 kilometer die je langs een hele reeks originele gelegenheden brengt. Alle adressen staan in verband met de culinaire troeven en de authenticiteit van de Kust en het hinterland. Naast de sterke aanwezigheid van de Noordzeegastronomie komen ook de polders en bijzondere bezienswaardigheden aan bod.

Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met kleurige sfeerbeelden. Het is bovendien multi-inzetbaar: je krijgt niet enkel kaartjes, routebeschrijvingen, toeristische en praktische informatie maar achteraan in het boekje vind je de uitneembare routekaartjes die perfect in het - gratis meegeleverde - Kooppunter toestelletje passen. Wil je liever geen bladzijden uit het boekje scheuren dan kun je de routes gratis downloaden via de website: www.zeevansmaak.be.

Titel: Zee van smaak
Auteur: Westtoer (red.)
Uitgeverij: Lannoo
Aantal bladzijden: 168
Uitvoering: paperback
Omvang: 10 x 16 cm
Prijs: € 17,99
ISBN: 9789401428552
Website: http://www.dekust.be

Fietsknooppuntenkaart Mechelen & omgeving
André Maes , Monday 15 June 2015, 23:06

mechelen-fietskaart Geen inspiratie voor een aangenaam fietstochtje? Geen nood, want fietsfans in en rond Mechelen worden meer dan ooit verwend. Toerisme Mechelen en Toerisme Provincie Antwerpen hebben samen een nieuwe fietskaart voor Mechelen klaar, goed voor 1200 kilometer fietsplezier langs knooppunten in en rond de stad. Ideaal voor wie graag zijn eigen trip uitstippelt. Bovendien is Mechelen de gedroomde uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen. Rond de Dijlestad ligt een web van waterwegen. Via de jaagpaden van de rivieren Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle zit je verbazend snel midden in het groen.

De nieuwe fietskaart biedt een actueel overzicht van het fietsknooppuntennetwerk rondom Mechelen. De kaartzijde toont het grondgebied van de stad en de wijde omgeving met de overlappende aansluitingen op de netwerken van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Op de ene zijde van de kaart op schaal 1:65.000 vind je de trajecten, de knooppunten en icoontjes voor de bezienswaardigheden, rustbanken, horeca enz. Ook de veelbesproken fietsostrade Antwerpen-Mechelen is volledig in kaart gebracht.

De ommezijde is geheel ingenomen met praktische en toeristische informatie, de inrijpunten, fietsverhuur, de gegevens van de Routedokter en een detailkaart van het centrum van Mechelen.
De kaart kan tegen een stootje, ze is uitgevoerd in kreukvrij en spatwatervast materiaal.

Praktisch:

 • Naam: Fietsknooppuntenkaart Mechelen & omgeving
 • Soort: Knooppuntkaart
 • Locatie: Mechelen & omgeving
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: fietskaart
 • Verdeler: Toerisme Mechelen & TPA
 • Prijs: € 6,95
 • Meer informatie: www.mechelen.be

Groene Halte Fiets
André Maes , Friday 15 May 2015, 13:53

groene-halte-cover Juist op tijd voor de start van het toeristisch seizoen zijn bij TreinTramBus vier nieuwe uitgaven van de pers gerold. Het nieuwe concept ‘Groene Halte Fiets’ is een initiatief van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen, en reizigersvereniging TreinTramBus. Het idee is eenvoudig: je stapt van de trein, je huurt een fiets in het Fietspunt, je ontvangt een splinternieuwe fietsbrochure en je kunt meteen op pad.

Een route van Groene Halte Fiets start en eindigt aan een station met een Fietspunt. Wie in Mechelen, Deinze, Gent of Knokke een huurfiets reserveert krijgt er voortaan gratis een fietsbrochure bovenop. Daarin staan drie prachtige fietsroutes beschreven die allemaal starten en eindigen aan het fietspunt.

Er is telkens keuze tussen korte, middellange en lange routes. Behalve de routebeschrijving en kaartjes bevat elke brochure ook heel wat informatie over bezienswaardigheden en horeca onderweg. Alle routes maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk, zodat je eenvoudig van knooppunt naar knooppunt kunt fietsen. Dankzij de handige fietskaarthouder die je kunt ontlenen bij het Fietspunt kun je de tekst en de kaart moeiteloos volgen zonder af te stappen.

Het project Groene Halte Fiets is een initiatief van Fiets&Werk en TreinTramBus en werd gerealiseerd met de steun van de Nationale Loterij, NMBS, Toerisme Mechelen, Fietspunt ’t Atelier, Stad Deinze, V.V.V. Leiestreek, Visit Gent, Max Mobiel en Groep Intro.

Praktisch:

 • Naam: Groene Halte Fiets
 • Soort: lusvormige routes
 • Locatie: Fietspunten aan de stations van Mechelen, Gent, Knokke en Deinze
 • Afstand: ongeveer 15, 30 en 45 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: TreinTramBus
 • Prijs: bij huur van een fiets gratis, zonder huur € 2,00
 • Meer informatie: www.groenehalte.be/fiets

Ecocyclo Deinze
André Maes , Tuesday 18 November 2014, 22:11

ecocyclo-deinze Bij De Natuurvrienden vzw verscheen zopas de nagelnieuwe Ecocyclo Deinze. Ecocyclo’s zijn milieuvriendelijke fietsroutes waarmee je de mooiste plekjes, ecovriendelijke bezienswaardigheden en initiatieven rond duurzame ontwikkeling kunt ontdekken. De trajecten lopen hoofdzakelijk over het fietsknooppuntennetwerk van de Leiestreek.

In de brochure vind je alle informatie en kaartjes met de trajecten, de knooppuntnummers en de bezienswaardigheden. Bij de teksten wordt dieper ingegaan op de ecovriendelijke aspecten langs de route zoals: Oxfam Wereldwinkels, passiefhuizen, biologisch-dynamische bedrijven en landbouwcoöperaties. Ook musea en natuurgebieden komen aan bod. Bij deze laatste zijn er tevens wandelingen uitgestippeld. De trajecten vind je achteraan in de brochure.

De fietsafstanden zijn voor eenieder haalbaar: wie veel wil fietsen kan een tocht van ongeveer 50 km afleggen. Er is een verkorting van 28 km langs Vinkt, Gottem en Machelen en een kortere lus van 21 km die je langs Sint-Martens-Latem brengt.

Ecocyclo’s kunnen zowel individueel als in groep gefietst worden. Er is mogelijkheid om te boeken voor een volledige dagtocht waarbij je onder begeleiding van een gids enkele bezienswaardigheden opzoekt. Als individuele fietser kun je op vaste data aansluiten bij een groep of indien gewenst zelf je bezoek plannen. Meer informatie hierover vind je op de website van De Natuurvrienden.

Praktisch:

 • Naam: Ecocyclo Deinze
 • Soort: lusvormige fietsroute
 • Locatie: Deinze
 • Vertrek: Fietspunt station Deinze
 • Afstand: 50 km, verkortingen van 21 en 28 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: fietsbrochure
 • Verdeler: De Natuurvrienden
 • Prijs: € 2,00
 • Meer informatie: De Natuurvrienden, Boomgaardstraat 31 (tijdelijk adres wegens verbouwingen), 2018 Antwerpen, tel. 03 270 02 80
  www.denatuurvrienden.bewww.ecocyclo.org

Limburgse platteland fietsroutes
André Maes , Sunday 07 September 2014, 22:31

limburgse-platteland Met deze nieuwe uitgave fiets je langs land- en tuinbouwbedrijven in het noordoosten van de provincie Limburg. De routes leggen de klemtoon op de culinaire ambachtelijkheid en het gastheerschap. Landbouwbedrijven, streekbrouwerijen en zelfs molens zetten de deuren open voor de bezoekers. Op de fietskaart vind je vijf knooppuntroutes doorheen het landelijke landschap met startplaatsen in Kinrooi, Neerpelt, Meeuwen-Gruitrode en Peer.

De kaart toont het beeld van het Limburgs grondgebied tussen Neerpelt, Maaseik en Peer, de plattelandstreek bij uitstek. Naast de routes en de knooppunten vind je icoontjes en informatie over de fietsvriendelijke horeca, de te bezoeken toppers en fotogenieke locaties. De trajecten zijn afgebeeld zoals op de Fietskaart van het Fietsparadijs Limburg, t.t.z. met aanduiding van de weggesteldheid (verhard/niet verhard) en de eventuele hellingen.

Op de ommezijde krijg je informatie over de bezienswaardigheden die je ontmoet tijdens de fietstochten en de praktische informatie zoals logeermogelijkheden, fietsverhuur enz.

Prettige en nuttige bijkomstigheid is dat bij de fietskaart 5 kaartjes worden meegeleverd met de volgorde van de knooppunten van de routes. De kaartjes zijn geschikt om in een Knooppunter–apparaatje te steken. Met deze kaartjes kun je de route perfect volgen en bovendien zie je waar en wanneer je aan een horecazaak of een bezienswaardigheid komt.

De vijf routes:
Lus 1: Over bieren, kazen en teuten, 52 km
Lus 2: Langs watermolens en stuifduinen, 48,5 km
Lus 3: Natuurlijke gulheid, 38,5 km
Lus 4: Lekker landelijk, 49 km
Lus 5: Haptrappen door Kinrooi, 39,5 km

Praktisch:

 • Naam: Limburgse platteland fietsroutes
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Noordoosten van Limburg
 • Vertrek: diverse startplaatsen
 • Afstand: van 38,5 tot 52 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: routekaart en knooppuntkaartjes
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Te koop bij: toeristische infokantoren en de webshop
 • Prijs: € 3
 • Meer informatie: www.toerismelimburg.be/

14-18 fietsen in het Scheldeland
André Maes , Wednesday 03 September 2014, 21:35

Toerisme Oost-Vlaanderen en Scheldeland herdenken de Groote Oorlog onder andere met de uitgave van een brochure met drie fietsroutes. De brochure '100 jaar Groote Oorlog – Fietsen in Scheldeland' neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde, Zele, Lebbeke, Buggenhout, Puurs, Bornem en Sint-Amands. De drie routes zijn geënt op het fietsnetwerk met knooppunten van het Scheldeland. Ze laten je kennismaken met telkens een ander oorlogsverhaal.

In de brochure vind je naast de oorlogsverhalen de routebeschrijvingen, de kaartjes met de knooppunten, ingetekende trajecten en de referentiepunten van de bezienswaardigheden. Verder veel illustraties, met authentieke archieffoto’s aangevuld met nieuwe opnamen. De brochure telt 90 bladzijden en is gratis te bestellen of online te bekijken.

Aalst-Dendermonde-Lebbeke, 42 km
Over de strijd in Aalst, het harde leven tijdens de bezetting, de inval van de Duitse troepen in Dendermonde en de burgerslachtoffers in Lebbeke.
Vanuit het stadspark van Aalst, dat destijds werd aangelegd om de Aalsterse mannen te behoeden voor dwangarbeid, fiets je langs de Dender richting 'Martelaarstad' Dendermonde. Tijdens WOI werd deze stad bijna volledig in puin gelegd.
Je rijdt ook een stuk van de Leirekensroute, een oude spoorwegroute die van strategisch belang was in de oorlog.

Zele – Dendermonde-Buggenhout, 75 km
Over de bloedige strijd aan de oevers van de Schelde tussen Berlare en Dendermonde en de vergeten slag van het Buggenhoutbos.
Je fietst grotendeels op de dijken van de Schelde, waar net als in de bossen van Buggenhout en de oevers van de Dender verwoed strijd werd geleverd.
Je kunt zelf je vertrekpunt kiezen (Zele of Buggenhout) en desgewenst het traject inkorten.

Puurs-Bornem-Sint-Amands, 51 km
Over de Stelling van Antwerpen en de forten van de 4de sector in Scheldeland.
Met hoofdrollen voor de forten van Liezele en Bornem en de schans van Puurs.
De route brengt je ook langs de pittoreske dorpjes Sint-Amands, Mariekerke en Lippelo, uniek historisch erfgoed, prachtige Scheldezichten en heel veel groen.

Langs de routes zijn op een aantal strategische plaatsen toeristische infoborden geplaatst. Op deze borden vind je archieffoto's van de heemkundige kringen en de erfgoedcellen van de drie befietste gemeenten. Ze geven historische achtergrond bij wat er op die plekken gebeurde tijdens WOI. Ze zijn opgesteld in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Praktisch:

 • Naam: 14-18 fietsen in het Scheldeland
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Scheldeland
 • Afstanden: 42, 75 en 51 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Prijs: gratis
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Bestellen van de brochure en meer informatie: www.scheldeland.be/grooteoorlog

Fietsbox Vlaanderen
André Maes , Friday 22 August 2014, 20:04

fietsbox-vlaanderen Blijkbaar slaat de formule van uitgeverij Lannoo met fietsboxen aan want zopas verscheen de vierde uitgave onder de noemer “Fietsbox Vlaanderen, 50 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen”. Ditmaal in samenwerking met Knooppunter, de producent van het waterdichte doosje voor op het fietsstuur. De samenwerking tussen Lannoo en Knooppunter biedt de fietser de meest volledige informatie in de meest compacte vorm: een box met 50 vouwkaarten en een knooppuntertoestel.

Op de kaarten vind je: de knooppunten, afstanden, vermelding van de bezienswaardigheden en horeca, kaartje van de route, een uitgebreide stap voor stap routebeschrijving met toeristische informatie en de praktische informatie met parkeermogelijkheden, startpunten, aard van de wegen en een QR-code voor extra route-informatie. Bij elke kaart zit een afscheurbare strook met de knooppuntnummers van de route die perfect in het knooppuntertoestel past. Wie de plooikaarten liever intact houdt, kan de routes downloaden van de website: www.knooppunter.com.

Per provincie zijn telkens tien routes geselecteerd. Ze hebben afstanden die schommelen tussen 35 en 66 km. Bij elke route is een verkortingslus voorzien. Een overzicht hiervan vind je in de kaart die is bijgevoegd met extra informatie en het colofon.

De Knooppunter is een water- en winddicht toestelletje dat je in een oogwenk op even welk fietsstuur plaatst en waarmee je op elk moment de route kunt volgen. In elk toestel zit een potloodje met gum. Naast de kaartjes uit de box kun je blanco kaartjes downloaden en printen via de website van Knooppunter. Ook andere producten van Knooppunter zijn via de website beschikbaar.

 • Titel: Fietsbox Vlaanderen
 • Auteur: Patrick Cornillie, Gunter Hauspie, Dirk Remmerie
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 50
 • Uitvoering: box
 • Omvang: 13 x 13 x 23
 • Prijs: € 39,99
 • ISBN: 9789401417846
 • Website: http://www.lannoo.comhttp://www.knooppunter.com

Fietspocket Belgische Kust
André Maes , Wednesday 06 August 2014, 20:50

fietspocket-kust Na de installatie van de bewegwijzering en de uitgave van fietskaarten door de provinciale toeristische diensten kwamen er allerlei initiatieven op gang zoals het toekennen van het label voor fietscafés, fietslogies enz. Ook de informatica legde zich op het fenomeen toe met interactieve toepassingen zoals bijvoorbeeld Fietsnet.be en Vlaanderen Fietsland. Een van de betere initiatieven was de Knooppunter, een water- en winddicht toestelletje dat je in een oogwenk op het fietsstuur plaatst en waarmee je op elk moment de route kunt volgen. Bij het toestel horen routekaartjes waarop je de route kunt invullen, met vermelding van tussen- en totaalafstanden. Binnen de kortste keren kwamen er voorgedrukte routekaartjes tot stand met kant en klare knooppuntenroutes in Vlaanderen.

Knooppunter gaat nu een stap verder met de uitgave van een bij Lannoo uitgegeven Fietspocket. Het boekje is multi-inzetbaar: je krijgt niet enkel toeristische en praktische informatie maar achteraan in het boekje vind je de uitneembare routekaartjes die perfect in het Kooppunter toestelletje passen. Wil je liever geen bladzijden uit het boekje scheuren dan kun je de routes gratis downloaden van de website. De routes hebben een lengte die varieert van 37 tot 52 km. Voor de minder sportieve fietsers is er telkens een verkorting voorzien. Bij elke route hoort een overzichtskaartje en een QR-code waarmee je extra informatie van de website kunt halen. Bij elke route zijn tevens de halteplaatsen met terrassen vermeld.

Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met bij de routes horende foto’s. Voor het uitzetten van de routes en de teksten is Patrick Cornillie aangezocht, een specialist ter zake. Bovendien is het boekje door zijn minieme afmetingen van 10 op 16 centimeter gemakkelijk mee te nemen en onderweg te raadplegen.

 • Titel: Fietspocket Belgische Kust
 • Auteurs: Patrick Cornillie
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 188
 • Uitvoering: paperback
 • Omvang: 10 x 16 cm
 • Prijs: € 12,99
 • ISBN: 9789401418713
 • Website: http://www.lannoo.comhttp://www.knooppunter.com

Copyright © 2015 fietsnet.be