fietsnet.be

Ecocyclo Deinze
André Maes , Tuesday 18 November 2014, 22:11

ecocyclo-deinze Bij De Natuurvrienden vzw verscheen zopas de nagelnieuwe Ecocyclo Deinze. Ecocyclo’s zijn milieuvriendelijke fietsroutes waarmee je de mooiste plekjes, ecovriendelijke bezienswaardigheden en initiatieven rond duurzame ontwikkeling kunt ontdekken. De trajecten lopen hoofdzakelijk over het fietsknooppuntennetwerk van de Leiestreek.

In de brochure vind je alle informatie en kaartjes met de trajecten, de knooppuntnummers en de bezienswaardigheden. Bij de teksten wordt dieper ingegaan op de ecovriendelijke aspecten langs de route zoals: Oxfam Wereldwinkels, passiefhuizen, biologisch-dynamische bedrijven en landbouwcoöperaties. Ook musea en natuurgebieden komen aan bod. Bij deze laatste zijn er tevens wandelingen uitgestippeld. De trajecten vind je achteraan in de brochure.

De fietsafstanden zijn voor eenieder haalbaar: wie veel wil fietsen kan een tocht van ongeveer 50 km afleggen. Er is een verkorting van 28 km langs Vinkt, Gottem en Machelen en een kortere lus van 21 km die je langs Sint-Martens-Latem brengt.

Ecocyclo’s kunnen zowel individueel als in groep gefietst worden. Er is mogelijkheid om te boeken voor een volledige dagtocht waarbij je onder begeleiding van een gids enkele bezienswaardigheden opzoekt. Als individuele fietser kun je op vaste data aansluiten bij een groep of indien gewenst zelf je bezoek plannen. Meer informatie hierover vind je op de website van De Natuurvrienden.

Praktisch:

 • Naam: Ecocyclo Deinze
 • Soort: lusvormige fietsroute
 • Locatie: Deinze
 • Vertrek: Fietspunt station Deinze
 • Afstand: 50 km, verkortingen van 21 en 28 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: fietsbrochure
 • Verdeler: De Natuurvrienden
 • Prijs: € 2,00
 • Meer informatie: De Natuurvrienden, Boomgaardstraat 31 (tijdelijk adres wegens verbouwingen), 2018 Antwerpen, tel. 03 270 02 80
  www.denatuurvrienden.bewww.ecocyclo.org

Limburgse platteland fietsroutes
André Maes , Sunday 07 September 2014, 22:31

limburgse-platteland Met deze nieuwe uitgave fiets je langs land- en tuinbouwbedrijven in het noordoosten van de provincie Limburg. De routes leggen de klemtoon op de culinaire ambachtelijkheid en het gastheerschap. Landbouwbedrijven, streekbrouwerijen en zelfs molens zetten de deuren open voor de bezoekers. Op de fietskaart vind je vijf knooppuntroutes doorheen het landelijke landschap met startplaatsen in Kinrooi, Neerpelt, Meeuwen-Gruitrode en Peer.

De kaart toont het beeld van het Limburgs grondgebied tussen Neerpelt, Maaseik en Peer, de plattelandstreek bij uitstek. Naast de routes en de knooppunten vind je icoontjes en informatie over de fietsvriendelijke horeca, de te bezoeken toppers en fotogenieke locaties. De trajecten zijn afgebeeld zoals op de Fietskaart van het Fietsparadijs Limburg, t.t.z. met aanduiding van de weggesteldheid (verhard/niet verhard) en de eventuele hellingen.

Op de ommezijde krijg je informatie over de bezienswaardigheden die je ontmoet tijdens de fietstochten en de praktische informatie zoals logeermogelijkheden, fietsverhuur enz.

Prettige en nuttige bijkomstigheid is dat bij de fietskaart 5 kaartjes worden meegeleverd met de volgorde van de knooppunten van de routes. De kaartjes zijn geschikt om in een Knooppunter–apparaatje te steken. Met deze kaartjes kun je de route perfect volgen en bovendien zie je waar en wanneer je aan een horecazaak of een bezienswaardigheid komt.

De vijf routes:
Lus 1: Over bieren, kazen en teuten, 52 km
Lus 2: Langs watermolens en stuifduinen, 48,5 km
Lus 3: Natuurlijke gulheid, 38,5 km
Lus 4: Lekker landelijk, 49 km
Lus 5: Haptrappen door Kinrooi, 39,5 km

Praktisch:

 • Naam: Limburgse platteland fietsroutes
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Noordoosten van Limburg
 • Vertrek: diverse startplaatsen
 • Afstand: van 38,5 tot 52 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: routekaart en knooppuntkaartjes
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Te koop bij: toeristische infokantoren en de webshop
 • Prijs: € 3
 • Meer informatie: www.toerismelimburg.be/

14-18 fietsen in het Scheldeland
André Maes , Wednesday 03 September 2014, 21:35

Toerisme Oost-Vlaanderen en Scheldeland herdenken de Groote Oorlog onder andere met de uitgave van een brochure met drie fietsroutes. De brochure '100 jaar Groote Oorlog – Fietsen in Scheldeland' neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde, Zele, Lebbeke, Buggenhout, Puurs, Bornem en Sint-Amands. De drie routes zijn geënt op het fietsnetwerk met knooppunten van het Scheldeland. Ze laten je kennismaken met telkens een ander oorlogsverhaal.

In de brochure vind je naast de oorlogsverhalen de routebeschrijvingen, de kaartjes met de knooppunten, ingetekende trajecten en de referentiepunten van de bezienswaardigheden. Verder veel illustraties, met authentieke archieffoto’s aangevuld met nieuwe opnamen. De brochure telt 90 bladzijden en is gratis te bestellen of online te bekijken.

Aalst-Dendermonde-Lebbeke, 42 km
Over de strijd in Aalst, het harde leven tijdens de bezetting, de inval van de Duitse troepen in Dendermonde en de burgerslachtoffers in Lebbeke.
Vanuit het stadspark van Aalst, dat destijds werd aangelegd om de Aalsterse mannen te behoeden voor dwangarbeid, fiets je langs de Dender richting 'Martelaarstad' Dendermonde. Tijdens WOI werd deze stad bijna volledig in puin gelegd.
Je rijdt ook een stuk van de Leirekensroute, een oude spoorwegroute die van strategisch belang was in de oorlog.

Zele – Dendermonde-Buggenhout, 75 km
Over de bloedige strijd aan de oevers van de Schelde tussen Berlare en Dendermonde en de vergeten slag van het Buggenhoutbos.
Je fietst grotendeels op de dijken van de Schelde, waar net als in de bossen van Buggenhout en de oevers van de Dender verwoed strijd werd geleverd.
Je kunt zelf je vertrekpunt kiezen (Zele of Buggenhout) en desgewenst het traject inkorten.

Puurs-Bornem-Sint-Amands, 51 km
Over de Stelling van Antwerpen en de forten van de 4de sector in Scheldeland.
Met hoofdrollen voor de forten van Liezele en Bornem en de schans van Puurs.
De route brengt je ook langs de pittoreske dorpjes Sint-Amands, Mariekerke en Lippelo, uniek historisch erfgoed, prachtige Scheldezichten en heel veel groen.

Langs de routes zijn op een aantal strategische plaatsen toeristische infoborden geplaatst. Op deze borden vind je archieffoto's van de heemkundige kringen en de erfgoedcellen van de drie befietste gemeenten. Ze geven historische achtergrond bij wat er op die plekken gebeurde tijdens WOI. Ze zijn opgesteld in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Praktisch:

 • Naam: 14-18 fietsen in het Scheldeland
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Scheldeland
 • Afstanden: 42, 75 en 51 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Prijs: gratis
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Bestellen van de brochure en meer informatie: www.scheldeland.be/grooteoorlog

Fietsbox Vlaanderen
André Maes , Friday 22 August 2014, 20:04

fietsbox-vlaanderen Blijkbaar slaat de formule van uitgeverij Lannoo met fietsboxen aan want zopas verscheen de vierde uitgave onder de noemer “Fietsbox Vlaanderen, 50 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen”. Ditmaal in samenwerking met Knooppunter, de producent van het waterdichte doosje voor op het fietsstuur. De samenwerking tussen Lannoo en Knooppunter biedt de fietser de meest volledige informatie in de meest compacte vorm: een box met 50 vouwkaarten en een knooppuntertoestel.

Op de kaarten vind je: de knooppunten, afstanden, vermelding van de bezienswaardigheden en horeca, kaartje van de route, een uitgebreide stap voor stap routebeschrijving met toeristische informatie en de praktische informatie met parkeermogelijkheden, startpunten, aard van de wegen en een QR-code voor extra route-informatie. Bij elke kaart zit een afscheurbare strook met de knooppuntnummers van de route die perfect in het knooppuntertoestel past. Wie de plooikaarten liever intact houdt, kan de routes downloaden van de website: www.knooppunter.com.

Per provincie zijn telkens tien routes geselecteerd. Ze hebben afstanden die schommelen tussen 35 en 66 km. Bij elke route is een verkortingslus voorzien. Een overzicht hiervan vind je in de kaart die is bijgevoegd met extra informatie en het colofon.

De Knooppunter is een water- en winddicht toestelletje dat je in een oogwenk op even welk fietsstuur plaatst en waarmee je op elk moment de route kunt volgen. In elk toestel zit een potloodje met gum. Naast de kaartjes uit de box kun je blanco kaartjes downloaden en printen via de website van Knooppunter. Ook andere producten van Knooppunter zijn via de website beschikbaar.

 • Titel: Fietsbox Vlaanderen
 • Auteur: Patrick Cornillie, Gunter Hauspie, Dirk Remmerie
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 50
 • Uitvoering: box
 • Omvang: 13 x 13 x 23
 • Prijs: € 39,99
 • ISBN: 9789401417846
 • Website: http://www.lannoo.comhttp://www.knooppunter.com

Fietspocket Belgische Kust
André Maes , Wednesday 06 August 2014, 20:50

fietspocket-kust Na de installatie van de bewegwijzering en de uitgave van fietskaarten door de provinciale toeristische diensten kwamen er allerlei initiatieven op gang zoals het toekennen van het label voor fietscafés, fietslogies enz. Ook de informatica legde zich op het fenomeen toe met interactieve toepassingen zoals bijvoorbeeld Fietsnet.be en Vlaanderen Fietsland. Een van de betere initiatieven was de Knooppunter, een water- en winddicht toestelletje dat je in een oogwenk op het fietsstuur plaatst en waarmee je op elk moment de route kunt volgen. Bij het toestel horen routekaartjes waarop je de route kunt invullen, met vermelding van tussen- en totaalafstanden. Binnen de kortste keren kwamen er voorgedrukte routekaartjes tot stand met kant en klare knooppuntenroutes in Vlaanderen.

Knooppunter gaat nu een stap verder met de uitgave van een bij Lannoo uitgegeven Fietspocket. Het boekje is multi-inzetbaar: je krijgt niet enkel toeristische en praktische informatie maar achteraan in het boekje vind je de uitneembare routekaartjes die perfect in het Kooppunter toestelletje passen. Wil je liever geen bladzijden uit het boekje scheuren dan kun je de routes gratis downloaden van de website. De routes hebben een lengte die varieert van 37 tot 52 km. Voor de minder sportieve fietsers is er telkens een verkorting voorzien. Bij elke route hoort een overzichtskaartje en een QR-code waarmee je extra informatie van de website kunt halen. Bij elke route zijn tevens de halteplaatsen met terrassen vermeld.

Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met bij de routes horende foto’s. Voor het uitzetten van de routes en de teksten is Patrick Cornillie aangezocht, een specialist ter zake. Bovendien is het boekje door zijn minieme afmetingen van 10 op 16 centimeter gemakkelijk mee te nemen en onderweg te raadplegen.

 • Titel: Fietspocket Belgische Kust
 • Auteurs: Patrick Cornillie
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 188
 • Uitvoering: paperback
 • Omvang: 10 x 16 cm
 • Prijs: € 12,99
 • ISBN: 9789401418713
 • Website: http://www.lannoo.comhttp://www.knooppunter.com

Ecoroutes in het Waasland en het Meetjesland
André Maes , Wednesday 30 July 2014, 21:12

Toerisme Oost-Vlaanderen trakteert de fietsers met twee nieuwe Ecoroutes. Nog juist op tijd om het vakantieseizoen al fietsend door te komen. 'Eco' slaat hierbij niet enkel op 'ecologisch', maar evengoed op 'economisch'. Daarvoor tekende Toerisme Oost-Vlaanderen samen met Toerisme Meetjesland en Toerisme Waasland twee fietsroutes uit op het bekende knooppuntennetwerk, langs prachtige polders, putten, kreken en kanalen, in de periferie van de industrie.

De twee lussen leiden fietsers doorheen het verborgen groen van de Gentse kanaalzone, het waterspaarbekken van Kluizen, de Waaslandhaven, Doel, Prosperpolder en het Zeeuws-Vlaamse Verdronken Land van Saeftinghe. Wie dacht dat hier niets dan staal te zien was, krijgt lik op stuk. Ook hier is Oost-Vlaanderen op zijn mooist, met grazende schapen, watervogels, windmolens, kastelen, stiltegebieden en groene, uitgestrekte en drassige velden.

In de brochure vind je de uitgebreide routebeschrijving met toeristische en praktische informatie en twee detailkaarten met de ingetekende routes

De publicatie 'Ecoroute - 2 fietstochten in het Waasland en het Meetjesland' verscheen begin juni als bijlage bij de DM.City magazines van Gent en Antwerpen, in een oplage van 143.000 exemplaren. Ze leent zich bijzonder goed voor dagtochten die vertrekken vanuit Gent of Antwerpen, om zo de rijke historiek van deze steden in een ruimer perspectief te plaatsen. De brochure kan ook gratis worden besteld via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.be.

Om de routes gratis te downloaden klik hier.

Praktisch:

 • Naam: Ecoroute
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Waasland & Meetjesland
 • Afstand: 52 & 43 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://www.tov.be

De sterkste fietskaart van Vlaanderen
André Maes , Monday 14 July 2014, 20:29

In de reeks “De sterkste fietskaart van …” verscheen bij uitgeverij Buijten & Schipperheijn de overzichtskaart van Vlaanderen. De vermelding “sterkste fietskaart” slaat zowel op de inhoud als op het gebruikte materiaal. Op de kaart vind je alle bewegwijzerde fietsnetwerken met knooppunten en de trajecten van de Lange Afstandroutes of LF-routes. Ze geeft een overzicht van de fietsmogelijkheden in Vlaanderen, een groot deel van Zuid-Nederland, Nederlands Limburg en het aangrenzend gebied van Duitsland.

De kaart is vervaardigd uit regenwerend en kreukvrij materiaal. Hierdoor kan ze tegen een stootje en veelvuldig plooien, ook als ze andersom wordt gevouwen. Ze is ideaal om vooraf de fietstochten te plannen en handig om mee te nemen doordat ze compact is gevouwen tot een formaat van ongeveer 15 x 12 cm, met klitsluiting. Op de fiets raadplegen zal iets moeilijker zijn doordat de kaart in uitgevouwen toestand 97 x 65 cm meet. De kaart is op beide zijden bedrukt. Om het gehele grondgebied weer te kunnen geven is als schaal voor het formaat 1:150.000 gekozen.

In de marge van het kaartbeeld vind je veel nuttige adressen voor het reizen per fiets en een uitgebreid register met de plaatsnamen. Doordat alle wegeninformatie en de trajecten zijn weergegeven is het kaartbeeld nogal druk. Het zou beter zijn om de fietstrajecten in het blauw weer te geven zoals op de kaartgidsen van Toerisme Vlaanderen en Grote Routepaden. Tussen 8 en 10% van de mannen en 0,5% van de vrouwen hebben een vorm van kleurenblindheid waardoor ze de groen gekleurde trajecten moeilijk kunnen onderscheiden.

Merkwaardig is dat voor de afbeelding van de knooppuntborden voor een bord van de provincie Limburg is gekozen terwijl de vier andere Vlaamse provincies - en dus de overgrote meerderheid - een wit bord met groene opdruk gebruiken.

Deze kaartenreeks is een knap initiatief van de uitgever. Het zal niet makkelijk zijn om te concurreren tegen digitale routeplanners, Google Maps en gps. Onderzoek wijst echter uit dat de meeste fietsers een papieren kaart boven een digitale versie verkiezen. Bovendien vermelden bijna alle gps-aanbieders dat je niet blindelings op hun toestellen moet rekenen, maar best ook een gewone kaart meeneemt voor het geval van een of andere calamiteit.

Praktisch:

 • Naam: De sterkste fietskaart van Vlaanderen
 • Soort: overzichtskaart Vlaanderen
 • Uitgeverij: Buijten & Schipperheijn
 • Te koop: Standaard Boekhandel, ANWB en VVV’s
 • Prijs: € 10,00
 • ISBN: 9789058817563
 • Meer informatie: www.buijten.nl

Nieuwe Falk regionale fietskaarten Vlaanderen
André Maes , Thursday 26 June 2014, 23:08

Wie dacht dat door de voortschrijdende technische evolutie met gps, smartphone en Google Maps een einde zou komen aan het vertrouwde papieren kaartmateriaal heeft het verkeerd voor. Zo verscheen bij Falkplan onlangs een volledig nieuwe reeks Vlaamse regiokaarten. De kaarten komen tegemoet aan de vraag van de fietsers die zowel de Lange Afstandsroutes (LF-routes) van Grote Routepaden als de provinciale knooppuntroutes in beeld willen krijgen.

De kaarten hebben een perfect fietsbare schaal van 1:50 000. Ze omvatten alle LF-routes, het volledige knooppuntennetwerk en andere officiële fietspaden. Met icoontjes wordt heel wat nuttige toeristische informatie meegegeven. Daarnaast zijn de gegevens van de toeristische diensten (VVV’s) en een plaatsnamenregister opgenomen. Het kaartbeeld stopt niet aan de landsgrenzen, de grensoverschrijdende regio’s zijn - voor zover mogelijk - mee in beeld gebracht. De dubbelzijdig bedrukte kaart meet opengevouwen 91 x 92 cm, hierdoor is ze meer bedoeld om de fietsuitstappen thuis voor te bereiden. Als toemaatje omvat elke kaart telkens een viertal thematische routesuggesties met afstanden tussen 30 en 50 km. Kortom, de perfecte basis voor heel wat sportieve ontdekkingstochten.

Indeling van de kaarten voor Vlaanderen

 • 30. Belgische kust met Brugge
 • 31. Zeeuws Vlaanderen met Meetjesland en Waasland
 • 32. Antwerpse Kempen met Kalmthoutse Heide
 • 33. Belgisch Limburg met Maastricht
 • 34. Westhoek met Leiestreek West
 • 35. Vlaamse Ardennen met Leiestreek Oost en Scheldeland
 • 36. Vlaams Brabant met Brussel

Ook voor het Nederlands grondgebied is een volledige kaartreeks verschenen.

De kaarten voor het Vlaamse grondgebied zijn ontwikkeld in samenwerking met Grote Routepaden vzw en daar te bestellen op de webshop.

Praktisch:

 • Naam: Nieuwe Falk regionale fietskaarten Vlaanderen
 • Soort: Overzichtskaart
 • Locatie: Vlaanderen
 • Verdeler: Grote Routepaden / boekhandel
 • Prijs: € 8,99 (GR-leden € 8,09)
 • Meer informatie: www.falk.nl / www.groteroutepaden.be

Fietsbox Limburg 2014-2015
André Maes , Sunday 01 June 2014, 23:37

Bij Toerisme Limburg verscheen zopas de nieuwe “Fietsbox Limburg 2014-2015”. In deze box vind je 9 themafietskaarten, goed voor de 37 mooiste fietsroutes door Limburg. De perfecte bouwstenen voor een meerdaagse fietsvakantie. Opmerkelijk zijn de twee nieuwe themafietskaarten: over de Vlaamse mijnstreek en over Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen.

De themakaarten geven bezoektips, de fietsvriendelijke horeca langs het fietsroutenetwerk, locaties die je zeker niet mag missen. Standaard zitten er ook overzichtelijke knooppunterkaartjes bij die perfect in een Knooppuntertoestel passen.

De nieuwe themafietskaart ‘Mijnsites: van verleden naar heden’ loodst de fietser door de Limburgse mijnstreek aan de hand van drie nieuwe fietslussen: 47,5 km in Beringen en Heusden-Zolder, 47 km in Genk en Houthalen-Helchteren en 28 km in Maasmechelen en As. Onderweg duik je onder in de rijke erfenis van het ‘zwarte goud’. Je passeert stille getuigen van de mijnnijverheid, zoals imposante schachtbokken, mijnterrils en levendige tuinwijken van de multiculturele mijnwerkers. Hoogtepunten zijn de C-mine expeditie in Genk, het Mijnmuseum op be-MINE in Beringen en Connecterra achter de tuinwijk van Eisden (Maasmechelen). Maar je fietst ook rustig door naald- en loofbossen en open heidevlakten.

Bosland is een eindeloos bos- en natuurgebied in het noordwesten van Limburg, met meer dan 4500 hectare aaneengesloten bos, heide, beekvalleitjes, graslanden en landduinen. Een lus van 44,5 km verbindt Hechtel-Eksel en Overpelt. Je fietst door de Dommelvallei met watermolens, passeert de landduinen van In den Brand (de grootste zandbak van Limburg) en kindvriendelijke kunstwerken in het Pijnvenbos. Lus 2 in Lommel (39 km) leidt je grotendeels autovrij door bossen en over kanaaldijken, met als hoogtepunt de Sahara, een indrukwekkende zandvlakte met een meer. Ook het Glazen Huis in Lommel-stad is meer dan een bezoek waard. 

Toerisme Limburg heeft ook de 7 themakaarten die er al waren geüpdatet:

1 - Nationaal Park Hoge Kempen: 3 fietslussen, waarvan een nieuwe (28,5 km) naar Connecterra in Eisden. Deze verbindt 3 van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park.

2 - ‘Proef en beleef’: 5 lussen, waarvan een nieuwe lekkerbekkenroute door Kinrooi (39,5 km) rond het thema asperges, wijn en ambachtelijk ijs.

3 - De Wijers: 5 fietsroutes door het grootste vijvergebied van Vlaanderen, waarvan een nieuwe fietslus van 39 km, die start aan het Schulensmeer in Lummen.

4 - ‘Van bloesem tot oogst’: 6 lussen, waarvan 1 nieuwe lus in Riemst rond wijn en mergel.

5 - Rijk Verleden: 7 heuvelachtige fietsroutes langs historische stadjes in Haspengouw, religieuze monumenten en imposante kastelen, tumuli en eeuwenoude landschappen.

6 - Het Snoer van Maasdorpjes: 4 vlakke lussen door de dorpjes en stadjes langs de Maas.

7 - Voerstreek: 2 pittige fietslussen door de zes Voerdorpjes in het Hart van de Euregio.

De themakaarten zijn ook los te koop voor 3 euro in de meeste toeristische infokantoren in Limburg, via shop.toerismelimburg.be. De nieuwe Fietsbox Limburg 2014-2015 is ook in de boekhandel te koop (17,50 euro).

 • Titel: Fietsbox Limburg 2014-2015
 • Auteur: diverse
 • Uitgeverij: Toerisme Limburg
 • Uitvoering: losse kaarten
 • Prijs: € 17,50
 • ISBN: 9789490027537
 • Website: http://www.toerismelimburg.be

De Groote Tocht
André Maes , Wednesday 28 May 2014, 22:26

De Groote Tocht is een dubbelboek(je) met enerzijds verhalen van Annemie Peeters en anderzijds fietstochten van Marc Monballieu. Welke van de twee de voorzijde is bepaald de lezer zelf aan de hand van zijn/haar interesse.

Radioreporter Annemie Peeters schildert 11 portretten van mensen die opmerkelijke herinneringen ophalen aan de Eerste Wereldoorlog. Verhalen over mannen, vaak nog jongens, die na vier jaar hel in de loopgraven eind 1918 weer thuiskwamen. Thuis wachtten moeders, vrouwen, kinderen. De queeste van Annemie begon op 11 november 2013. Toen riep zij de Radio 1-luisteraars op om verhalen in te sturen van (over)grootouders die de Groote Oorlog hebben meegemaakt. Om aan de hand van foto’s, dagboekfragmenten en briefkaarten het verhaal van de Eerste Wereldoorlog te vertellen.

De verhalen zijn verlucht met oude en nieuwe zwart-witfoto’s. Een goede keuze, kleuren zouden in de context van deze verhalen misplaatst zijn.

Wielerfanaat Marc Monballieu maalde duizenden kilometers af in de frontstreek en stelde een tocht van 200 km samen die langs 100 monumenten loopt. Elk monument vertelt een ander verhaal over de gruwelen van de Groote Oorlog. Er zijn ook kortere varianten voorzien zodat er een 'Groote Tocht' is op maat van iedereen: 160 km, 2 versies van 100 km, 2 versies van 50 km en 2 versies van een twintigtal kilometer. Hierbij komen zowel het IJzerfront als het Ieperfront aan bod. De tochten leiden ook langs de verhalen die Annemie Peeters beschreef.

Het fietsgedeelte is ingedeeld in drie hoofdstukken: een beknopte geschiedenis, de eigenlijke fietsroutes en de 100 monumenten en bezienswaardigheden. Dit gedeelte van het boek is rijkelijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en –kaartjes. Op de kaartjes vind je de ingetekende routes, de eventuele knooppuntnummers en de bezienswaardigheden. Dankzij het handige formaat en de ringband past het boekje perfect in de stuurtas. Minpunt hierbij is de dikte van het boekje. Een systeem waarbij je de verhalen er kunt uitlaten zou handiger geweest zijn.

Ondanks deze kritische noot is De Groote Tocht een boekje om te koesteren, te lezen en te fietsen.

 • Titel: De Groote Tocht
 • Auteur: Annemie Peeters en Marc Monballieu
 • Uitgeverij: Davidsfonds
 • Aantal bladzijden: 206
 • Uitvoering: ringband
 • Omvang: 12 x 17 cm
 • Prijs: € 19,95
 • ISBN: 9789059085671
 • Website: http://www.davidsfonds.be

Copyright © 2015 fietsnet.be