fietsnet.be

Vernieuwde Fietskaart Antwerpse Kempen
André Maes , Thursday 23 February 2017, 20:16

antwerpse-kempen-fietskaart -17 In 2014 verscheen de eerste fietsknooppuntenkaart die het hele grondgebied van de Antwerpse Kempen in beeld bracht. Dit was een hele ommezwaai: van de verschillende regionale kaarten naar één volledige en overzichtelijke kaart.

Nu, exact drie jaar later, ligt er een vernieuwde en aangepaste kaart in de rekken van de toeristische kantoren en bij Standaard Boekhandel. Ruim op tijd om plannen te maken voor het komend toeristisch fietsseizoen.

De Kempen zijn de populairste fietsregio van de provincie Antwerpen. Dat heeft nu een stevige opknapbeurt gekregen. Het netwerk in de Kempen is groter, veiliger en aantrekkelijker geworden, met meer dan 100 kilometer nieuwe trajecten en maar liefst 50 nieuwe knooppunten.

Bij het opstellen van de nieuwe fietskaart stonden veiligheid en fietscomfort voorop. Zo is een gevaarlijk kruispunt in Lille vermeden. Ook aan de bezienswaardigheden is gedacht. De dorpskernen van o.a. Dessel en Laakdal liggen voortaan op het netwerk, net als enkele toeristische trekpleisters, zoals Perron Noord in Brasschaat. Verder zijn er nu vlottere verbindingen met de naburige netwerken in Scheldeland, Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant (NL). Fietsers zullen niet verloren rijden: op het terrein verduidelijken opvallende oranje borden met detailkaartjes de gewijzigde situatie.

De nieuwe fietskaart Kempen geeft een gedetailleerd overzicht van alle knooppunten en trajecten. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via de fietsostrades staan erop aangeduid. De tientallen attracties langs het netwerk - van bezoekerscentra tot uitkijktorens - maken van je fietstocht een belevingsvolle trip. De aangrenzende gebieden zijn weergegeven in een iets minder opvallende maar toch duidelijke druk.

Praktisch
- Naam: Fietskaart Antwerpse Kempen
- Soort: Fietsknooppuntenkaart
- Locatie: Antwerpse Kempen
- Bewegwijzering: fietsnetwerkborden
- Documentatie: Fietsknooppuntenkaart
- Verdeler: TPA
- Prijs: € 9,95
- Meer informatie: www.kempen.be

Fietsen Moet Kunnen Nr. 109, december 2016, januari en februari 2017
André Maes , Sunday 15 January 2017, 16:14

fmk-109 In dit laatste nummer van 2016 kijken we alvast uit naar wat 2017 ons op fietsgebied zal brengen. Wat onmiddellijk opvalt zijn de fietsroutes langs het water. We nemen je mee naar het Neteland in de Antwerpse Kempen, de Leie in West-Vlaanderen, de Schelde in Oost-Vlaanderen, het gebied tussen Maas en Zuid-Willemsvaart in Limburg, Dijle, Rupel en Schelde tussen Mechelen en Antwerpen, het Zoet Water in Oud-Heverlee en de Lesse in Wallonië. Daarnaast hebben we aandacht voor Vincent van Gogh, die zijn naam gaf aan fietsroutes in Noord-Brabant (NL) en Henegouwen in de Borinage. In Wallonië ontdekken we het Pays de Famenne met zijn menhirs en de grotten van Han. Tussendoor bezoeken we de Oostkantons om over een 100 jaar oud viaduct te fietsen. De weerkerende rubrieken Blikvanger, Bonte Berm, Techniek en Navigatie zijn eveneens van de partij.

Editoriaal: Gezond fietsen langs mooie waterlopen

Reportages binnenland:
- Tussen Maas en Zuid-Willemsvaart in een groene en rustige omgeving
- Pays de Famenne à Vélo, naar de menhirs van Wéris en de grotten van Han
- Van Mechelen naar Antwerpen langs Dijle, Rupel en Schelde
- Guldensporenpad en Trimaarzate liggen in de heerlijke Leiestreek
- Kardinaal Van Roeyroute doorkruist het groene Neteland
- In de sporen van Vincent van Gogh in de mijnstreek rond Bergen
- Voetbal en bier in Gent en omgeving
- Freiherr Von Korff Brücke, honderd jaar oude viaduct over de Vennbahn in Born
- Bruisende beken, fietsen langs de meest levende waterlopen van Vlaanderen
- Zoet Water in Oud-Heverlee is populaire bestemming voor zondagsuitje

Reportages buitenland:
- Nederland: Vincent van Gogh achterna in Zundert en omgeving
- Italië: Van Zwitserland naar Gent (deel 4 en slot)

Techniek: nieuwe wetgeving sinds 1 oktober 2016 voor elektrische fietsen

Blikvanger: Kasteel van Opleeuw in Haspengouw

De Bonte Berm: Gewone bereklauw

Navigatie: Fietsen met navigatie-apps, met de smartphone de weg op

Het volgend nummer verschijnt half maart 2017.
Meer fietsnieuws vind je op de website van FMK: www.fietsenmoetkunnen.be

FietsActief Nr. 8, december 2016
André Maes , Friday 23 December 2016, 20:25

fietsactief-8-16 Dit laatste nummer van 2016 brengt ons weer een heerlijke resem fietsnieuws. We maken een tweedaagse route rond Doesburg, met onderweg adresjes om weer op temperatuur te komen. Fietsen langs paleis Soestdijk en kasteel Drakensteyn blijft bijzonder. De knooppuntenroute Baarn – Bussum loopt ook door het bos, langs een zandverstuiving en over de hei. Wie liever over de grens fietst kan vanuit het Duitse Nassau een stuk van de Oranjeroute rijden. Je komt alles te weten over de geschiedenis van het Nederlandse Koningshuis. Sfeervol en barstensvol ambachtelijke winkeltjes en ateliers: in Brugge vind je achter historische trapgevels diamantslijpers en chocolademakers. Naar goede gewoonte zit bij dit nummer een zestien bladzijden tellende streekgids met fietsroutes in en om Dwingelderveld. Kers op de taart zijn de zes kortingbons voor onderweg.

FietsActief Fietsroutes
- Tweedaagse rond Doesberg. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de uitneembare routekaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden
- Het fietsrondje van … columniste, schrijver en de Mol kandidate Roos Schlikker
- E-bike route: Groenlo – Berlijn, geschiedenislessen van West en Oost
- Knooppuntenroute: Baarn – Bussum, zwaaien naar Beatrix

Reizen
- Indonesië: schitteren op de Sepeda
- Handgemaakt in Brugge
- The Cycling Dutchman, de wereld rond fietsen
- Oranjeroute, ontdekkingstocht langs de roots van de Oranjes

Techniek
- Twee stalen reisfietsen getest
- Wintertips redactie
- E-bike alert: een selectie van trends en innovaties

En verder
- LF-test: LF4 – LF8 – LF15, minirondje Twente

Rubrieken en Columns
- Natuur nu: bijzondere foto’s
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- App to go: nieuwe apps voor op de fiets
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- Lekker onderweg: smakelijke stamppot
- Fietsers in beeld: Santiago-gangers
- Favourites van … Yno Papen oprichter van Pedalfactory
- Fiets & Voeding: gezond onderweg
- Raad de plaats en oplossing vorige opgave
- Shopping: nieuwe producten
- Fietsagenda
- Tips & tricks: 10 tips om je accu de winter door te helpen
- Volgende maand en colofon
- Puzzel & Win

Aanbiedingen
- 8 x FietsActief, 2 gratis kaarten voor de Fiets en Wandelbeurs en digitaal lezen voor € 35 ipv € 77,60 of een korting van 55%.

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 10 maart 2017.
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

Japanners komen nooit te laat
André Maes , Wednesday 21 December 2016, 20:25

japanners In dit boek neemt de auteur ons mee op een twee maanden durende rondreis door Japan. Als introductie en om de taalbarrière enigszins op te vangen laat hij op voorhand visitekaartjes in het Japans drukken. Zonder zelf de inhoud ervan te begrijpen gaat hij er mee pad.

De reizen en de verhalen zijn in twee stukken opgedeeld. In het eerste gedeelte fietsen hij en zijn vrouw meer dan 1100 km over het zuidelijke eiland Kysushu. Tijdens deze reis wordt hun niets bespaard: hellingen die niet op de kaart staan, regen- en stormbuien en natuurlijk de moeilijkheden bij het reserveren van overnachtingen en het kopen van voedsel. Dankzij de vlotte schrijfstijl worden het geen deprimerende tochten. Je krijgt als lezer de indruk dat je het ook wel zou kunnen.

Het tweede gedeelte start in hoofdstad Tokyo en eindigt in Fukuoka, eveneens de startplaats van deel 1. Naast het fietsen maken ze tochten te voet en nemen ze deel aan excursies om het ware Japan te ontdekken. En dat lukt hun aardig met het bezoek aan tempels, het reizen met de metro en de kogeltrein, het bijwonen van een theeceremonie en een sumoworstelpartij. Door de minutieuze beschrijving krijg je een heel andere kijk op het hedendaagse Japan en de traditionele Japanse gebruiken.

Het boekje is prachtig uitgegeven: op glanzend papier en rijkelijk geïllustreerd met foto’s van de auteur aangevuld met overzichtskaartjes van de routes.

Van Gijs van Middelkoop verschenen eerder: “Amerikanen fietsen niet” en “Beren op de weg” bij uitgeverij Elmar. Daarnaast publiceert hij in verschillende fietstijdschriften zoals Tring en FietsActief.

Titel: Japanners komen nooit te laat
Auteur: Gijs van Middelkoop
Uitgeverij: Elmar
Aantal bladzijden: 268
Uitvoering: paperback
Omvang: 14 x 22 cm
Prijs: € 18,95
ISBN: 9789038925554
Website: http://www.uitgeverijelmar.nl

Op Weg Nr. 6 – december 2016 & januari 2017
André Maes , Saturday 03 December 2016, 11:11

op-weg-6-16 In dit laatste Op Wegnummer van 2016 kijken we al volop uit naar bestemmingen die we in 2017 kunnen aandoen. Al blijft ook december nog een prima wandel- en misschien zelfs nog een mogelijke fietsmaand. Onze verslaggevers trekken op sneeuwschoenen door de hoge Vogezen en genieten van de gastvrijheid in het Italiaanse Valle Maira. In Frankrijk fietsen ze in het spoor van Jeanne d’Arc. In Nederland volgen ze de meanderende Aa. In België ondernemen ze het eerste gedeelte van ‘De Ronde van de Abdijbieren’ en fietsen ze door de Waalse Scheldevalleien. Naar goede gewoonte zijn er ook de vele tips en de Avonturen van onze lezers. Meer wandel- en fietsnieuws vind je in de overige rubrieken zoals Dichtbij, Column, GR-nieuws en agenda, Opmerkelijk enz.

Edito van de hoofdredacteur: In de ban van Frankrijk

Dichtbij: Halte op Hiking & Biking Cruise Line te Brugge

Fietsreportages
- België: De Ronde van de Abdijbieren, deel 1
- Frankrijk: In het spoor van Jeanne d’Arc
- België: Door de Waalse Scheldevalleien

Wandelreportages
- Frankrijk: Op sneeuwschoenen door de Hoge Vogezen
- Italië: Italiaanse gastvrijheid in Valle Maira
- Nederland: Slalommen langs de Aa
- Italië: Abruzzen, laat je leiden door de verzen van Pasetta

Info
- Bruisende beken brengen (opnieuw) leven langs GR –paden
- De filosofie van het wandelen

Fotowedstrijd: En de winnaars zijn …

Avonturen van Op Weglezers
- Italië: Door de hak van de laars
- België, Frankrijk: Fietsen naar Parijs
- Polen: Gele Batman door de Tatra

Wandeltip: België, het Land van de Meren
Fietstip: België, Kommiezenroute

Rubrieken
- Fiets- en wandelnieuws: nieuwe uitgaven
- Materiaal: nieuwe kleding, materialen, accessoires enz.
- GR-nieuws: met o.a. workshops, agenda wandeltochten, GR-wandelarrangementen, GR-(web)winkel
- Wedstrijd, telkens mooie prijzen in de wacht te slepen
- Opmerkelijk, bijzondere gebeurtenissen
- Columns

Het volgende nummer van Op Weg verschijnt begin februari 2017.
Meer informatie vind je op: www.groteroutepaden.be.

FietsActief Nr. 7, november 2016
André Maes , Monday 07 November 2016, 20:21

fietsactief-7-16 In dit laatste nummer van 2016 kun je genieten tijdens de LF-test door de nieuwe polders. Voor het betere zen-gevoel fiets je de knooppuntenroute van Den Bosch naar Eindhoven. Het fijnste relaxmoment kun je ondervinden tijdens het picknicken op de hei van De Kampina. Ontdek ook de verborgen groene oase in de voormalige mijngebieden in Heerlen, een fietsstreek volop cultuur en creativiteit. Toch liever de grens over? Inspiratie vind je in het Deense Limfjordland. Als je op de fiets de vele galeries bezoekt, ervaar je onmiddellijk de indrukwekkende weidsheid van de Noordzee en de glooiende velden. Of ga met de e-bike naar de Noordkaap: alsof je in een panoramisch sprookjesboek fietst dat telkens verandert. Naar goede gewoonte zit bij dit nummer een zestien bladzijden tellende streekgids met fietsroutes in en om Bergen. Kers op de taart zijn de zes kortingbons voor onderweg.

FietsActief Fietsroutes
- In dit nummer fietsen we door het voormalige mijngebied rond Heerlen. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de uitneembare routekaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden
- Het fietsrondje van … bioloog Midas Dekkers
- E-bike route: naar de Noordkaap
- Knooppuntenroute: Den Bosch-Eindhoven, genieten van het Brabantse platteland

Techniek
- Vijf nieuwe 2017-modellen
- E-bikenieuws: trends en innovaties

Reizen
- Mallorca: vijf routes die de mooie en rustige kant van het eiland laten zien
- Denemarken: Limfjordland is een inspiratiebron voor kunstenaars

En verder
- LF-test: LF20 – LF15 – LF3, fietsen door de nieuwe polders
- Interview: Paul Efmorfidis, oprichter van ecologische beddenfabrikant Coco-Mat
- Fietsers in beeld: families in de ban van het fietsvirus
- Gesprek met Gijs van Middelkoop over zijn nieuwe boek Japan, met voorpublicatie
- Gesignaleerd: de Fietstelweek en de app

Rubrieken en Columns
- Natuur nu: bijzondere foto’s
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- Shopping: handige regenkleding; bonte ondershirts
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- Fiets & Voeding: gezond onderweg
- Lekker onderweg: Chai latte
- Raad de plaats en oplossing vorige opgave
- App to go: nieuwe apps voor op de fiets
- Favourites van … Brik-eigenaar Wouter Eigenbrood
- Fietsagenda
- Volgende maand en colofon
- Puzzel & Win

Aanbiedingen
- 12 nummers FietsActief en Burkely-tas met een gezamenlijke waarde van € 171,35 voor maar €89 of een korting van 48%

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 16 december 2016
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

De Wandelvogel Nr. 6 – november & december 2016
André Maes , Sunday 30 October 2016, 13:44

wandelvogel-6-16 De Wandelvogel is het tweemaandelijkse tijdschrift voor wandelaars en fietsers van de Vlaamse Wandel & Omnisport Federatie (VWO). Het echte wandelseizoen is aangebroken maar toch halen we in dit herfstnummer de tweewieler van stal voor een ecologisch tochtje doorheen het Meetjesland. We trekken de wandelschoenen aan om de natuurgebieden Osbroek en Gerstjes in de omgeving van Aalst te verkennen. Veder gaan we op stap in Zuid-West-Vlaanderen. Het buitenland is vertegenwoordigd met een reportage over Canterbury. Verder vind je de vertrouwde rubrieken zoals Cursussen, Kalender, Boekenhoek, Kortweg enz.

In elk nummer vind je in het middenkatern een uitneembare fiets- of wandelfolder met een uitgebreide routebeschrijving, toeristische informatie en een topografische kaart. Ditmaal zijn de Vlaams-Brabantse kouters tussen Kapelle-op-den-Bos en Zemst-Laar aan de beurt.

Inhoud van dit nummer
- Natuurgebied in de kijker: De groene longen van Aalst, natuurgebieden Osbroek en Gerstjens
- Wandeling in de kijker: Sint-Anna-Pede, Breugel in het Pajottenland
- Fietstocht in de kijker: Fietsen op Ecoroute 2, harmonie in contrastrijk Meetjesland
- Een vreemde vogel: Vestingstad Canterbury
- VWO - Middenkatern: Door Vlaams-Brabantse kouters
- Boekenhoek: nieuwe uitgaven
- Natuurgebied in de kijker: Provinciedomein Bergelen in Gullegem
- VWO informeert: VWO en GSF vormen samen Gezinssport Vlaanderen
- Cursussen: Leer werken met een wandelgps
- Kaart in de kijker: Toegankelijke wandelroutes in Zuid-West-Vlaanderen
- Kortweg: nieuwe kaarten, wandel- en fietsnieuws
- Kalender: Wandel- & Fietskalender
- Evenement in de kijker: Nationale Wandel- en Fietsdag op 11 november 2016 in Kapelle-op-den-Bos

Het volgende nummer van De Wandelvogel verschijnt half januari 2017.
Op de website van VWO vind je meer informatie over de vereniging en het tijdschrift, inclusief een formulier voor een gratis proefnummer: www.vwofederatie.be

De Vakantiefietser - Herfst 2016
André Maes , Monday 17 October 2016, 20:17

vakantiefietser-herfst-16 De Vakantiefietser is het driemaandelijks magazine voor fietsers die met hun tweewieler de wijde wereld intrekken. Het fietsseizoen loopt stilaan op zijn laatste benen. Dit is voor de verslaggevers van de Vakantiefietser geen belet om toch op pad te gaan en er boeiende reportages over te maken. In dit nummer trekken ze naar de Baltische Staten, het bloedhete Utah en het vélogenieke Normandië. Verder nog een verslag over hoe bedrieglijk eenvoudig wereldfietsen wel is. Het thema van deze herfstuitgave is Bikepacking; in de verschillende inzendingen kom je alles te weten over fietsen zonder bagagedragers. Zoals gewoonlijk vind je in dit nummer een resem fietsnieuws in de vaste rubrieken.

Thema: Bikepacking
- Bikepacking, hoe werkt dat eigenlijk?
- Beter af met een rugzak
- Cowboys + Rock - ‘n - Roll = Bikepacking
- Onderweg naar niemandsland in Portugal
- Rugzakkentest
- Lichtgewicht en comfortabel

Reportages
- Baltische Staten: Huwelijksreis tussen natuurschoon en gastvrijheid
- Verenigde Staten: Kamperen tussen beren, met buik en kind door Utah en Colorado
- Frankrijk: Bloedworst en oude stenen, cultuur snuiven in Normandië

Mensen:
- Jelle Veyt verlegt graag zijn grenzen
- Martin Doornbos: Van dummie tot fietsreiziger

Rubrieken
- Van de redactie: editoriaal
- Op kleine schaal: kort nieuws
- Column
- Dit zag ik: een buitengewone foto van een fietservaring
- Met mes en spork, voeding onderweg
- Fietssnipper: korte observaties
- Uitgelezen: nieuwe uitgaven
- Verenigingsnieuws van De Vakantiefietser en De Wereldfietser
- Wereldfietsers onderweg
- De terugkomst: fietsers beschrijven hun thuiskomst

Het volgende nummer van De Vakantiefietser verschijnt op 20 januari 2016
Informatie: www.vakantiefietser.be

Fietsen Moet Kunnen Nr. 108, september - november 2016
André Maes , Sunday 09 October 2016, 17:04

fmk-108 De herfst hoeft niet het einde van het fietsplezier te zijn. Dat ondervind je bij het lezen van dit najaarsnummer: de verslaggevers van Vlaanderens enige fietsblad zwermen uit naar alle uithoekjes van Vlaanderen en Wallonië en bovendien ook naar het buitenland. Nederland komt hierbij aan de beurt maar ook in Duitsland, Italië en Zwitserland steken onze medewerkers hun licht op. De weerkerende rubrieken Blikvanger en Bonte Berm zijn eveneens van de partij.

Editoriaal: Eddy Merckx en Lucien Van Impe laten ons genieten van de fiets

Reportages binnenland:
- Käthe Kollwitzroute in Vladslo en Koekelare
- Limburgse Duinengordel is Europese topnatuur
- Van Villers-la-Ville naar Nijvel via RAVeL en lieflijke dorpjes
- Van Leuven naar Mechelen langs Leuvense Vaart en Dijle
- Eddy Merckxroute in het prachtige Hageland
- Netevalleiroute, genieten van cultuur en natuur
- Oost-Vlaamse Leiestreek verwelkomt fietsers en kunstliefhebbers
- Veleau, themaroutes over water en waterbeheersing
- Lucien Van Impe achterna, eerbetoon aan Tourwinnaar 1976
- Kindvriendelijke fietsroutes in de Westhoek

Reportages buitenland:
- Nederland: Voorne-Putten is trots op de vestingstadjes Brielle en Hellevoetsluis
- Nederland: Mauritsroute tussen oude havenstadjes en industrie
- Duitsland: Vennbahnplus 1, met vertrek en aankomst in Aken
- Italië: Van Rome naar Zwitserland via Toscane en de Italiaanse meren
- Duitsland: De Rur ligt in het groen op het traject van Düren tot Heimbach

Techniek van de fiets: vervangen en terugplaatsen van oude en nieuwe cranks

Blikvanger: Jan Vlemincktoren in Wijnegem

De Bonte Berm: Koninginnepage

Nieuwe uitgaven: Fietskaarten in Vlaanderen

Het volgend nummer verschijnt half december 2016.
Meer fietsnieuws vind je op de website van FMK: www.fietsenmoetkunnen.be

Vintage Heuvelland Fietsroute
André Maes , Tuesday 04 October 2016, 21:36

vintage-heuvelland In de Westhoek heeft het provinciebedrijf Westtoer deze gloednieuwe fietsroute geopend. De Vintage Heuvelland Fietsroute is 24 km lang en verbindt tien wijndomeinen in het Heuvelland. Ter plaatse staan er telkens informatieve borden die je meer duiding geven over het domein, de druiven of de wijnen. “De wijnbouw in de Westhoek is een unieke toeristische troef. Westtoer ontwikkelt graag nieuwe toeristische producten rond dit thema”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

“Met 1.116 kilometer fietsnetwerken positioneert de Westhoek zich meer dan ooit als fietsregio. Ook de Vintage Heuvelland Fietsroute maakt gebruik van de knooppunten op het vernieuwd fietsnetwerk. De Belgische wijnbouw zit in de lift. De Westhoek profileert zich als een belangrijke speler. Tal van invalshoeken kunnen een stimulans betekenen voor het toerisme in de regio”, aldus de gedeputeerde.

Gezien het heuvelachtig traject is de lengte van de route beperkt. Informatieborden bij de wijndomeinen geven uitleg over de domeinen, de druivensoorten en de wijnen. Deze borden in de vorm van een grote wijnfles fungeren meteen als herkenningspunten. De routekaart is gemaakt in de huisstijl van Vintage Heuvelland. Onderweg kun je halt houden bij bij tal van cafés en restaurants die Heuvellandse wijn serveren. Sommige wijndomeinen zijn individueel of in groep te bezoeken.

Het kaartbeeld op schaal 1:18.000 toont de regio tussen Poperinge, Heuvelland, Westouter en Dranouter. Naast het ingetekend traject vind je tevens de bezienswaardigheden, horeca en de hellingen. Op de ommezijde is alle informatie over de wijndomeinen, eetcafés en andere horecazaken opgenomen. De kaart is gratis verkrijgbaar bij de wijnbouwers, de diensten voor toerisme van de Westhoek en via Westtoer (shop.westtoer.be).

Praktisch
- Naam: Vintage Heuvelland Fietsroute
- Soort: lusvormige fietsroute
- Locatie: Heuvelland
- Bewegwijzering: knooppuntborden
- Documentatie: fietskaart
- Verdeler: Westtoer
- Prijs: gratis
- Meer informatie: www.toerismewesthoek.be

FietsActief Nr. 6, september 2016
André Maes , Sunday 18 September 2016, 15:43

fietsactief-6-16 In dit nummer zakken we af naar Zuid-Beveland waar een fraaie fietsroute je langs de geboorteplekken van het Zeeuws fruit leidt en toeren we over het Duitse eiland Rügen, waar je tijdens een fietsvakantie kan genieten van zowel gevarieerde natuur, wellness, sfeervolle adressen als uitzicht op zee. Liever wat dichter bij huis? Met (zuid)westenwind zeil je op je fiets 65 kilometer lang van Stavoren naar Sneek. Geen boot die je kan inhalen als je langs de trekvaarten en brekken sjeest. In de rubriek Techniek wordt het fietsen met gps uitgelicht. Als gratis extraatje zit bij dit nummer een 16 bladzijden tellende streekgids met fietsroutes in en om Den Haag. Kers op de taart zijn de vier kortingbons voor onderweg.

FietsActief Fietsroutes
- In dit nummer vind je een fruitige fietsroute in de Zak van Zuid-Beveland. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de uitneembare routekaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden
- Het fietsrondje van … presentatrice Myrna Goossen
- E-bike route: van Praag naar Nijmegen
- Knooppuntenroute: Stavoren-Sneek, toeren langs het water

Techniek
- Ontdek de voordelen van fietsen met gps
- E-bike alert: trends en innovaties

Reizen
- Duitsland: het bijzondere eiland Rügen, heilzaam en beeldschoon
- Nederland: op safari door drie Nationale Parken
- Oostenrijk: de Wijnlandfietsroute in Steiermark

En verder
- Gesignaleerd: Kopenhagen, de beste fietsstad ter wereld
- LF-test: LF2 – LF4 – LF11, van Rotterdam naar Scheveningen
- Fietsers in beeld: fietsen als werk

Rubrieken en Columns
- Natuur nu: bijzondere foto’s
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- Favourites van … Ferry Zonder, Veloretti-eigenaar
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- Tips & tricks: de beste slaaptips
- Fiets & Voeding: gezond onderweg
- Raad de plaats en oplossing vorige opgave
- Lekker onderweg: havermout klassieker
- App to go: nieuwe apps voor op de fiets
- Shopping: lichtgewicht jacks
- Fietsagenda
- Volgende maand en colofon
- Puzzel en Win

Aanbiedingen
- Wordt abonnee en kies je korting

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 4 november 2016
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

Fietsboek Brussel
André Maes , Monday 12 September 2016, 22:33

fietsboek-brussel In dit mooi uitgegeven boek vind je 13 gezinsvriendelijke tochten in en rond Brussel en de 19 randgemeenten. Zoals we van uitgeverij Lannoo gewend zijn krijg je gedetailleerde kaarten en uitgebreide praktische en toeristische informatie. Anders dan in de meeste gidsen is hier veel aandacht besteed aan de verbindingen met het openbaar vervoer. Ook de verschillende bewegwijzeringsborden van de Brusselse fietsroutes zijn uitgelicht.

Vooraan in het boek is er een hoofdstuk met algemene informatie over het fietsgebruik in de hoofdstad. Onmiddellijk gevolgd door een overzichtskaart van het gebied tussen Meise, Anderlecht en Sint-Pieters Woluwe. Daarna volgen de dertien routes. Elke route is voorgesteld met een inleidend hoofdstukje gevolgd door de kaart met de ingetekende route, bezienswaardigheden, openbaar vervoer en horeca. Kaderstukjes en foto’s vullen de informatie aan.

Eén ding is duidelijk: met een gemiddelde van 16 km zijn de routes uiterst kort. Het is zonneklaar dat het bezichtigen en bezoeken van de verschillende toeristische trekpleisters primeert boven de te fietsen afstanden. Bovendien is duidelijk gemikt op gezinnen met kinderen.

Door zijn omvang is het boek moeilijk mee te nemen tijdens de fietstochten. Mede daarom kun je de kaarten van de routes downloaden van website van Lannoo.

Titel: Fietsboek Brussel
Auteur: André Van der Elst & Jean Lammertyn
Uitgeverij: Lannoo
Aantal bladzijden: 248
Uitvoering: paperback
Omvang: 15 x 20 cm
Prijs: € 19,99
ISBN: 9789401428637
Website: http://www.lannoo.com

De Wandelvogel Nr. 5 – september & oktober 2016
André Maes , Tuesday 30 August 2016, 21:42

De Wandelvogel is het tweemaandelijkse tijdschrift voor wandelaars en fietsers van de Vlaamse Wandel & Omnisport Federatie (VWO). Voor de meeste onder ons is de vakantieperiode waarschijnlijk al afgelopen. Daarom kijken we in deze Wandelvogel uit naar de komende herfst, het wandelseizoen bij uitstek. De verslaggevers waaiden in eigen land uit naar de Zwinstreek, het Bos van Aa en Kollinten, de Kempen en de Gentbrugse Meersen. In het buitenland bezochten ze het Duitse Metz en het Spaanse Extremadura. Verder vind je de vertrouwde rubrieken zoals Kalender, Kortweg, wandel- en fietsnieuws, Materiaalnieuws enz.

In elk nummer vind je in het middenkatern een uitneembare fiets- of wandelfolder met een uitgebreide routebeschrijving, toeristische informatie en een topografische kaart. Ditmaal ondernemen we een wandeltocht rondom Hulsthout in de Antwerpse Kempen.

Verder in dit nummer
- Wandeling in de kijker: De Zwinstreek tussen Aardenburg en Sluis
- Natuurgebied in de kijker: Bos van Aa en Kollinten
- Stad in de kijker: Metz, op stap in de ‘gele stad’
- VWO - Middenkatern: Hulshout, fraaie groene Kempen
- Kaart in de kijker: Acht nieuwe streekkaarten om te wandelen in Limburg
- Ergens onderweg: De Gentbrugse Meersen, groenpool in ontwikkeling
- Een vreemde vogel: Extremadura, het onbekende Spanje
- Kortweg: nieuwe kaarten, wandel- en fietsnieuws
- Kalender: Wandel- & Fietskalender

Aankondiging
- 40ste VWO Nationale Wandel- en Fietsdag op vrijdag 11 november 2016
- 37ste Kapoenentocht Kapelle-op-den-Bos op vrijdag 11 november 2016

Het volgende nummer van De Wandelvogel verschijnt half november 2016.
Op de website van VWO vind je meer informatie over de vereniging en het tijdschrift, inclusief een formulier voor een gratis proefnummer: www.vwofederatie.be

FietsActief - Nr. 5, augustus 2016
André Maes , Sunday 31 July 2016, 22:06

fietsactief-5-16 Hoogzomer en FietsActief brengt ons reportages, tips en nieuwtjes om al fietsend te genieten in binnen- en buitenland. We hoppen over de grens tussen Nederlands en Belgisch Limburg, we fietsen vanuit het oude stadshart van Kampen naar het Ketelmeer en stippelen een knooppuntenroute uit rond Ravenstein-Oss. In de kuststrook van Bordeaux vind je genoeg fietspaden om prachtige tochten te maken. Of bezoek Brussel: de Belgische hoofdstad biedt parken, bossen en ander indrukwekkend natuurschoon in overvloed. In de rubriek Techniek worden vijf speed pedelecs aan de tand gevoeld. Als gratis extraatje zit bij dit nummer een 16 bladzijden tellende gids met fietsroutes in de Vechtstreek. Kers op de taart zijn de zes kortingbons voor onderweg. Naar goede gewoonte vind je in dit nummer de weerkerende rubrieken, columns en aanbiedingen.

FietsActief Fietsroutes
- In dit nummer vind je een fietsroute rond het Ketelmeer tussen Schokland en Kampen. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de uitneembare routekaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden
- Het fietsrondje van … natuurfotograaf Ruben Smit
- E-bike route: de Groene weg naar de Middellandse Zee
- Hoppen over de grens tussen Nederlands en Belgisch Limburg
- Knooppuntenroute: Ravenstein-Oss tussen bloeiende heide en grote grazers

Techniek
- E-bike alert: trends en innovaties
- Vijf speed pedelecs vergeleken

Reizen
- België: het schitterende heuvellandschap van Picardisch Wallonië
- Bezoek Brussel met verassend veel natuurschoon
- In en rond Bordeaux is van alles te ontdekken met de fiets

En verder
- Fietsers in beeld: samen op één fiets
- LF-test: LF1 – LF7 – LF20, door duinen, polders en drie steden in Noord-Holland

Rubrieken en Columns
- Natuur nu: bijzondere foto’s
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- Fiets & Voeding
- Gesignaleerd: hip Berlijn
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- Ontdek Nederland met Gazelle
- Lekker onderweg: Zoet & zout zomertopper
- Raad de plaats en oplossing vorige opgave
- Favourites van … Niels Bark, mede-eigenaar van stadsfietsenmerk Lekker Bikes
- Shopping: flexibele shorts
- App to go: nieuwe apps voor op de fiets
- Fietsagenda
- Volgende maand en colofon
- Puzzel en Win

Aanbiedingen
- Wordt abonnee en kies je korting

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 9 september 2016
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

Op Weg Nr. 4 – augustus & september 2016
André Maes , Wednesday 20 July 2016, 8:52

op-weg-4-16 Dankzij dit hoogzomernummer van Op Weg kan de vakantie niet meer stuk: de redacteurs schotelen ons een massa fiets- en wandelnieuws voor waarmee we tot in de verre herfst voort kunnen. Ze bezoeken de streek rond Sankt-Vith, het Land van Namen, de Maasvallei in Limburg, de Veluwe in Nederland, de Hunsrück in Duitsland, de Limburgse mijnen, de Ardennen, Marokko, Libanon, de Vlaamse Ardennen, Spanje en het Duitse Saksen. Bij de informatie over navigatie komt de samenwerking van GR met OSM aan bod. Fotografen kunnen aan de slag voor de zomerse fotowedstrijd. Meer wandel- en fietsnieuws vind je in de overige rubrieken zoals Dichtbij, Tips, Gebeten door het virus, Fotoreportage, de Avonturen van GR-lezers, Agenda, Columns en Opmerkelijk.

Edito van de hoofdredacteur: Geschikt voor Op Weg

Fietsreportages
- België: Wijntour door het Land van Namen
- België & Duitsland: Groene long met zwarte vlekken

Wandelreportages
- België: De vele gezichten van de Maasvallei
- Duitsland: Roverstocht langs burchten en molens
- Libanon: Het Lebanon Mountain Trail, 500 km hiking & hospitality
- Spanje: Ik heb een weg nodig

Tips
- Fietstip: Natuur en cultuur snuiven in de Veluwe
- Wandeltip: Op verkenning in Val d’Ardenne

Info: GR en OpenStreetMap trekken dezelfde kaart

Rubrieken
- Dichtbij: tochten in eigen land met jeugdherbergen als uitvalsbasis
- Gebeten door het virus: Natalie Sterckx achterop bij Madame Bicyclette
- Fotoreportage: Whiskey Berbère bij het ontbijt
- Avonturen van Op Weglezers: Fietsen en kamperen in de Vlaamse Ardennen; Van hoog tot laag, de schilders achterna in de deelstaat Saksen
- Interview: Maaike de Zitter en Koen Evens, de kortste Grote Route ter wereld
- GR-nieuws: Wandelarrangementen en Agenda
- Opmerkelijk: een half uur stappen per dag loont
- Columns

Het volgende nummer van Op Weg verschijnt begin oktober 2016.
Meer informatie: www.groteroutepaden.be.

Vernieuwde Diamantroute
André Maes , Monday 11 July 2016, 22:04

diamantroute De Diamantroute heeft een eerbiedwaardige ouderdom, ze dateert reeds van 1982. De route had een afstand van 30 km en moest haar beschrijving en kaartje in een fietsbrochure delen met de Boomgaardroute.

De vernieuwde route telt nu 52,5 kilometer en kreeg een eigen vouwblaadje. Met het langere traject doe je het stadje Lier, Grobbendonk, Berlaar en het Kempens Diamantcentrum in Nijlen aan. Dit centrum is het ideale start- en eindpunt van de route. Je kunt er alles vernemen over de diamantbewerking. Toegang is gratis maar voor twee euro kun je tevens het atelier van diamantslijperij Liekens bezoeken.

Op het vouwblaadje vind je een kaartje met de knooppunten, horeca, musea en andere blikvangers. Deze musea en voornaamste bezienswaardigheden worden beknopt toegelicht. Achteraan vind je de praktische informatie.

Het gratis vouwblaadje van de Diamantroute is verkrijgbaar in het Kempens Diamantcentrum en de toerismekantoren van Lier, Berlaar en Grobbendonk.

Praktisch
- Naam: Diamantroute
- Soort: lusvormige fietsroute
- Locatie: Antwerpse Kempen
- Bewegwijzering: Knooppuntborden
- Documentatie: vouwblaadje
- Verdeler: APB Toerisme Provincie Antwerpen
- Prijs: gratis
- Meer informatie: www.kempen.be

Fietsen Moet Kunnen Nr. 107, juli - augustus 2016
André Maes , Friday 08 July 2016, 19:01

fmk-107 In dit zomernummer geven de medewerkers van Fietsen Moet Kunnen ons weerom een aantal uiterst nuttige tips om de zomer en de vakantie op een aangename wijze door te brengen. Zij presenteren een ruime keuze aan tochten in eigen land, maar beschrijven ook trips die verder van ons bed liggen, zoals: de Gaumestreek in de provincie Luxemburg en de Loirestreek in Frankrijk. Bij onze noorderburen wordt gefietst in het Nationaal Park in de Peelstreek. Mocht dit niet volstaan, dan is er voor de meer avontuurlijk aangelegde een tocht door de Alpen richting Rome. Naar goede gewoonte vind je in dit nummer de rubrieken Editoriaal, Aankondiging, Blikvanger, Bonte Berm en Volgend nummer.

Editoriaal: Genieten van de zomer in eigen land of elders

Reportages binnenland:
- Provincie West-Vlaanderen: Uitkerkse Polders, veel meer dan alleen maar uitgestrekt land
- Provincie Limburg: Bloesemroute in de regio Sint-Truiden
- Provincie Luxemburg: Fietsnetwerk La Cyruse in de valleien van Rulles en Semois
- Provincie Limburg: Fietsparadijs Lanaken
- Provincie Vlaams-Brabant: Van Brussel naar Leuven
- Provincie Antwerpen: Kempense Zalighedenroute is een brok natuurbeleving
- Provincie Limburg: Domein Paalse Plas en de mijnstreek rond Beringen
- Provincie Vlaams-Brabant: Fietssnelweg Liedekerke-Brussel, met aanloop langs de Dender vanuit Aalst
- Provincie Oost-Vlaanderen: Drongengoedbos en Lievekanaal zijn natuurtoppers in het Meetjesland

Reportages buitenland:
- Nederland: De Peelstreek met zijn Nationaal Park
- Italië: Van de Alpen naar Rome, met fijne tussenstops in mooie cultuursteden
- Frankrijk: Kastelen van de Loire liggen in mooie landschappen

Grensoverschrijdende reportage:
- België-Frankrijk: Vier dagen langs de IJzer met vertrek en aankomst in Nieuwpoort

Aankondiging: Vélomédiane Claude Criquiélion in La Roche-en-Ardenne op zaterdag 27 augustus

Blikvanger: Moerenpoort in Tongeren

De Bonte Berm: Heelblaadjes

Het volgend nummer verschijnt half september 2016.
Meer fietsnieuws vind je op de website van FMK: www.fietsenmoetkunnen.be

De Vakantiefietser - Juli, augustus en september 2016
André Maes , Friday 08 July 2016, 18:58

vakantiefietser-zomer-16 De Vakantiefietser is het driemaandelijkse magazine voor fietsers die met hun tweewieler de wijde wereld intrekken. Wie nu nog plannen wil maken zal in dit zomernummer meer dan voldoende inspiratie vinden om een deugddoende fietsvakantie te ondernemen. Deze Vakantiefietser neemt ons onder meer mee naar een aantal buitengewone bestemmingen zoals Australië, Noordkaap, Mont Blanc en de Turkse kust. Het thema van dit nummer is ‘Bedrog’. In zes reportages kom je te weten welke valkuilen je zeker moet vermijden. Zoals gewoonlijk vind je in dit nummer een resem fietsnieuws in de vaste rubrieken.

Inleiding van de redactie: Frouke van Ommeren

Thema: Bedrog
- Goede acteurs
- Principe en idee
- Overtocht
- Als dank voor bewezen diensten
- Vakkennis
- Een voordelige wisselkoers

Reportages
- Zonder kaart zuidwaarts naar de Mont Blanc
- Een goed team, Ellen en Elmar zijn op zoek naar het onverwachte
- Kangoeroes in de kop, door de onherbergzame flora en fauna van Oz
- Het grote genieten, met twee honden naar de Noordkaap
- Op baklava over de Bagadag, klimmen langs de Turkse kust

Techniek: De makers van Santos en idworx

Rubrieken
- Op kleine schaal: kort fietsnieuws
- Met mes & spork: Fabrieksvoer
- Fietssnipper: Gezelschap
- Dit zag ik: buitengewone foto van een fietservaring
- Uitgelezen: nieuwe uitgaven
- Verenigingsnieuws van De Vakantiefietser en De Wereldfietser
- Fietsers onderweg
- De terugkomst

Het volgende nummer van De Vakantiefietser verschijnt op 7 oktober 2016.
Informatie: www.vakantiefietser.be

De Wandelvogel Nr. 4 – juli & augustus 2016
André Maes , Monday 04 July 2016, 22:26

wandelvogel-4-16 De Wandelvogel is het tweemaandelijkse tijdschrift voor wandelaars en fietsers van de Vlaamse Wandel & Omnisport Federatie (VWO). In dit vakantienummer gaan we al fietsend en wandelend de zomer door. Wandelen doen we in het Oostenrijkse Stubaital en dichter bij huis in het wandelgebied Bergerven tussen het Kempens Plateau en de Maasvallei. Bij fietsen ligt de klemtoon op het Waalse ‘Jaar van de Fiets’ en een verkenning van de Lacs de l’Eau d’Heure. In West-Vlaanderen testen we het vernieuwde fietsnetwerk uit en in Limburg ondernemen we een fietstocht door het water van De Wijers. Verder vind je de vertrouwde rubrieken zoals Kalender, Boekenhoek, Kortweg enz.

In elk nummer vind je in het middenkatern een uitneembare fiets- of wandelfolder met een uitgebreide routebeschrijving, toeristische informatie en een topografische kaart. Ditmaal is het Limburgse Bokrijk aan de beurt.

Verder in dit nummer
- Evenement in de kijker: 47ste Wondelgem Wandelt en 18de Wondelgem Fietst op zondag 21 augustus 2016
- Kaart in de kijker: 2016 is Waals Fietsjaar, heerlijk fietsen in Wallonië
- Een vreemde vogel: Stappen in het Oostenrijkse Stubaital
- Natuurgebied in de kijker: Het Land van de Meren, grootse watergebied in België
- VWO - Middenkatern: Fietsen dwars door de vijvers van De Wijers
- Boekenhoek: nieuwe uitgaven
- Natuurgebied in de kijker: Wandelgebied Bergerven
- Fietstocht in de kijker: West-Vlaanderen fietst in ’t nieuw, testritje rond Moorslede
- Kortweg: nieuwe kaarten, wandel- en fietsnieuws
- Materiaal: nieuwe buitensportmaterialen
- Kalender: Wandel- & Fietskalender

Het volgende nummer van De Wandelvogel verschijnt half september 2016.
Op de website van VWO vind je meer informatie over de vereniging en het tijdschrift, inclusief een formulier voor een gratis proefnummer: www.vwofederatie.be

FietsActief Nr. 4, juli 2016
André Maes , Tuesday 28 June 2016, 21:39

fietsactief-4-16 In dit zomernummer reizen we af naar het Kroatische schiereiland Istrië, rijden we op de e-bike naar Rome en hebben we drie sfeervolle routes in en om de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Liever wat dichter bij huis? Fiets dan onze route rond het Brabantse Cuijk of de knooppuntenroute in de Vlaamse Ardennen. In de rubriek techniek worden vijf vouwfietsen onder de loep genomen.
Als extra zit bij dit julinummer een 16 bladzijden tellende gratis gids met fietsroutes op Vlieland en Terschelling , met als kers op de taart, zes kortingbons voor onderweg. Naar goede gewoonte krijg je ook de weerkerende rubrieken, columns en aanbiedingen.

FietsActief Fietsroutes
- In dit nummer vind je een fietsroute door het landschap van het platteland onder Cuijk langs de Maas. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de uitneembare routekaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden
- Het fietsrondje van … Arita Baaijens, schrijver, bioloog en ontdekkingsreiziger
- E-bike route: over pelgrimspaden van Amsterdam naar Rome
- Knooppuntenroute: Langs Vlaamse volkscafeetjes in de Vlaamse Ardennen tussen Geraardsbergen en Zottegem

Techniek
- E-bike alert: trends en innovaties
- Vijf vouwfietsen vergeleken

Reizen
- Istrië: Fietsen over historisch schiereiland
- Belfast: Rust, mystiek & hoop

En verder
- Camper + fiets = perfect huwelijk, in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië
- LF-test: LF15 en LF4, Hanzesteden via een ommetje
- Fietsers in beeld: vijf fietsers die er hun beroep van maakten

Rubrieken en Columns
- Natuur nu: bijzondere foto’s
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- Fiets & Voeding
- Favourites van … Meredith Glaser, mobiliteitsconsultant- en docent
- Raad de plaats
- Shopping: Zeven zinnige zonnebrillen
- Lekker onderweg: hapjes en snacks om mee te nemen
- Gesignaleerd: Straatverlichting op afroep
- App to go: nieuwe apps voor op de fiets
- Fietsagenda
- Volgende maand en colofon
- Puzzel en Win

Aanbiedingen
- Wordt abonnee en kies je korting

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 29 juli 2016
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

Groot Fietsboek Ardennen
André Maes , Thursday 23 June 2016, 10:18

fietsboek-ardennen Bij uitgeverij Lannoo verscheen deze turf van 520 bladzijden met niet minder dan 50 fietsroutes in Wallonië. Hiermee wordt een hiaat opgevuld waar veel recreatieve fietsers op gewacht hebben. Ondanks de titel ‘Groot Fietsboek Ardennen’ vind je in deze gids routes in alle Waalse provincies, van Waals-Brabant in het noorden tot in het uiterste zuiden van het land in Torgny. Voor de samenstelling van dit boek deed de uitgever beroep op drie doorwinterde fietsreporters die voorheen hun sporen verdiend hebben met het uitstippelen en beschrijven van fietsroutes.

De gids is opgemaakt zoals de bekende Dicht-bij-Huisgidsen maar dan wel uitgebreider en met een luxueuze half harde cover. Door zijn omvang leent hij zich uitstekend om thuis een tocht te plannen, om mee op de fiets te nemen is hij iets te omvangrijk. Om hieraan tegemoet te komen kun je alle routes gratis van de website downloaden en uitprinten.

Zoals we van Lannoo gewend zijn krijg je ook hier weer een schat aan informatie: vooraan in het boek vind je een overzichtskaart en enkele praktische hoofdstukken over hoe te fietsen in Wallonië. Daarna volgen de routes, gebundeld per provincie. Elke route is gedetailleerd in kaart gebracht. Met duidelijke pictogrammen voor de afstand, de moeilijkheidsgraad, haalbaarheid voor kinderen, hoogteverschillen en geschatte duur van de tocht. Bovendien krijg je bij iedere route praktische informatie met suggesties voor een halte onderweg.

Titel: Groot Fietsboek Ardennen
Auteurs: Kristien Hansebout, Gunter Hauspie en Ward Van Loock
Uitgeverij: Lannoo
Aantal bladzijden: 520
Uitvoering: hardcover
Omvang: 16 x 21 cm
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789401434850
Website: http://www.lannoo.com

StapAf Zomer 2016
André Maes , Tuesday 21 June 2016, 21:52

stapaf-zomer-16

StapAf is het gratis fiets- en wandelmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen. In het middenkatern vind je een uitneembaar boekje met vijf fiets- en drie wandelroutes. De zomer staat voor de deur en deze nieuwe StapAf gidst je naar de mooiste plekjes in Oost-Vlaanderen om voluit te genieten. Deze editie staat in het teken van de prachtige Oost-Vlaamse Leiestreek, waar dit jaar opnieuw een Biënnale van de Schilderkunst plaats heeft in drie topmusea. James Ensor, Albijn Van den Abeele, Gustave Van de Woestyne, Emile Claus en Constant Permeke zijn slechts enkele van de bekende namen die je hier en tot 25 september kunt ontdekken. Wie de Leiestreek en de andere regio’s graag verkent, krijgt in het routeboekje opnieuw vijf fiets- en wandelroutes cadeau. Meer nieuws vind je in de rubrieken zoals Proloog, Proef, Verblijf, Agenda, Shop en Ontmoet.

Inhoud StapAf zomer 2016:

 • Proloog: Voor anker
 • Ontdek: kort nieuws uit de provincie
 • Beleef: Kunst in de Leiestreek
 • Verblijf: Met een stukje erfgoed als hoofdkussen
 • De gids: Marie-Claire Van der Donckt, curator PAM Ename
 • Uitneembaar routeboekje met vijf fiets- en drie wandelroutes
 • Shop: nieuwe uitgaven en hebbedingetjes
 • Proef: specialiteiten en proevertjes uit de Oost-Vlaamse regio’s
 • Op Stap: De mooiste cafés met biersommelier Sofie Vanrafelghem
 • Knooppunt: De Mirabrug in Hamme aan knooppunt 90
 • Agenda: stap, trap en beleef deze zomer
 • Ontmoet: Joni Sheila, straatmuzikante in Gent

Wil je op de hoogte blijven van het fiets- en wandelgebeuren in Oost-Vlaanderen? Vraag een gratis abonnement aan via www.tov.be/stapaf.
Je ontvangt het magazine twee keer per jaar in je bus. De volgende editie van StapAf verschijnt in januari 2017.

Hagelandse Eddy Merckx route
André Maes , Monday 13 June 2016, 21:46

eddy-merckx Toerisme Vlaams-Brabant eert zijn grootste wielerheld aller tijden met twee bewegwijzerde fietsroutes. De sportievelingen kunnen zich uitleven in het 70 km lange traject. De recreatieve fietsers krijgen een 30 km lang parcours onder de wielen geschoven.

Beide routes zijn in lusvorm uitgewerkt maar het aangeraden vertrekpunt is wielercafé ‘Het Boerenhof’ in Meensel-Kiezegem, het geboortedorp van Eddy Merckx. De routes lopen door het heuvelachtige Hagelandse landschap, zeker op het sportieve parcours zul je af en toe flink op de trappers moeten staan. Onderweg kom je voorbij het nieuwe standbeeld van de kampioen, de elf meter hoge Vlooybergtoren, het kasteel van Horst, de Gempermolen en nog veel meer typische Hagelandse bezienswaardigheden zoals de fruit- en wijngaarden.

De recreatieve route is in beide richtingen bewegwijzerd met de bekende groenwitte knooppuntborden van het fietsnetwerk van Toerisme Vlaams-Brabant. De sportieve route kreeg haar eigen bewegwijzering met zeshoekige borden in één richting. Op het gratis vouwblaadje zijn beide routes ingetekend met de bezienswaardigheden, horeca, picknickplaatsen, rustbanken en aanduiding van de hellingen.

Het vouwblaadje met alle informatie over de routes is te bekomen bij Toerisme Vlaams-Brabant en bij de plaatselijke toeristische diensten. Bovendien vind je er een QR-code om de route met je smartphone te scannen. Ze is eveneens te downloaden via onderstaande weblink. Op deze website vind je de afdrukbare pdf’s van de routes.

Tip: verwar deze route niet met de Eddy Merckxroute rond Meise of de Eddy Merckxroute rond Kluisbergen in de provincie Oost-Vlaanderen.

Praktisch
- Naam: Hagelandse Eddy Merckx route
- Soort: twee fietslussen van 30 en 70 km
- Locatie: Meensel-Kiezegem
- Start: Café Boerenhof, Binkomstraat 12, 3390 Tielt-Winge
- Bewegwijzering: Fietsnetwerkborden en zeshoekige borden (70 km)
- Documentatie: vouwblaadje
- Verdeler: Toerisme Vlaams-Brabant
- Prijs: gratis
- Meer informatie: www.toerismevlaamsbrabant.be/hagelandse-eddy-merckx-route

Op Weg Nr. 3 – juni & juli 2016
André Maes , Thursday 09 June 2016, 22:22

op-weg-3-16 Deze zomerse Op Weg brengt ons weerom een karrenvracht wandel- en fietsnieuws. We fietsen onder andere in Wallonië waar men 2016 tot Het Jaar van de Fiets heeft gepromoveerd. Er wordt ook gefietst in Engeland, Frankrijk en Luxemburg. Wandelen doen we buiten het eigen land onder andere in de Italiaanse Abruzzen en Groot-Brittannië. Tel daarbij nog de avonturen van Op Weg lezers en de verschillende tips en je weet allicht waar je deze zomer naartoe kunt. Meer wandel- en fietsnieuws vind je in de overige rubrieken zoals Dichtbij, Tips, Gebeten door het virus, Fotoreportage, de Avonturen van GR-lezers, Columns, Opmerkelijk enz. Bij deze Op Weg horen twee interessante brochures: “Kamperen & fietsen met zeezicht” met tien nieuwe fietsroutes langs de kust en “Heerlijk fietsen in Wallonië” met niet minder dan 45 fietstochten.

Edito: Van Kopenhagen tot Wallonië

Dichtbij: Maldegem tussen Zeeland en Meetjesland

Wandelreportages
- Italië: Tussen Goden en kluizenaars in het Majellapark
- Groot-Brittannië: Lopen over het water op de St Cuthbert’s Way

Fietsreportages
- Frankrijk: Ménage à trois van Maas, bier en fietsplezier
- Frankrijk, Luxemburg en België: In het spoor van de vrijheid
- Engeland: Into the Wolds

Tips
- Fietstip België: Fietsen tussen abdijen en kastelen rond Sint-Truiden
- Wandeltip Luxemburg: Een weekendje Klein Zwitserland
- Fietstip België: Pays des Collines

Rubrieken
- Avonturen van Op Weglezers: In de voetsporen van Sigeric, van Kent naar Rome
- Gebeten door het virus: Kristien Hansebout fietst door Wallonië
- Fotoreportage: De Franse Opaalkust op zijn best
- Avonturen van Op Weglezers: Langs en over de Karpaten; De Kerry Way
- GR-nieuws
- Agenda GR-trektochten
- Wedstrijd met prachtige prijzenpot
- Opmerkelijk: Expo Bike to the Future
- Columns

Het volgende nummer van Op Weg verschijnt begin augustus 2016.
Meer informatie: www.groteroutepaden.be

Fietsnetwerkbox West-Vlaanderen
André Maes , Saturday 04 June 2016, 8:51

fietsnetwerk-wv Westtoer maakte van de luwte van het voorbije winterseizoen gebruik om zowel de trajecten als de kaarten volledig te herwerken. Het netwerk is niet enkel aangepast maar ook uitgebreid. Er zijn nieuwe borden bijgeplaatst en de vier regiokaarten hebben een nieuw kleedje gekregen. De nieuwe kaarten zijn op beide zijden bedrukt, hierdoor kon het aantal kaarten voor de hele provincie van zes naar vier kaarten teruggebracht worden.

Veel veranderingen dus maar het voornaamste blijft: degelijke kaarten op kreukvrij en watervast materiaal met veel nuttige en praktische informatie voor onderweg. De schaal van de kaart is van 1:50.0000 teruggebracht naar 1:55.000 (1cm op de kaart is 550 meter in het veld), nog steeds een ideaal kaartbeeld om op te fietsen.

Ook de meegeleverde pocket voldoet aan de verwachtingen: de tien fietsroutes liggen gespreid over het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. Ze worden bondig beschreven en krijgen een duidelijk trajectkaartje met daarop de startplaatsen, horeca en bezienswaardigheden mee.

Het vernieuwde netwerk in cijfers:

 • het netwerk telt nu 3180 km met 600 extra trajecten
 • 405 nieuwe knooppunten, wat het totaal op 1045 brengt
 • er zijn 20.000 nieuwe borden geplaatst

De kaarten van de regio’s Brugse Ommeland, Leiestreek, Westhoek en Kust zijn afzonderlijk te koop aan € 8 per stuk of gezamenlijk in een box voor € 25. In de box zit bovendien een pocket met tien suggestietochten. De box wordt gratis verstuurd.
Wie nog geen plannen heeft voor de volgende zomerperiode weet waarheen.

Praktisch:

 • Naam: Fietsnetwerkbox West-Vlaanderen
 • Soort: overzichtskaarten fietsnetwerk West-Vlaanderen
 • Locatie: West-Vlaanderen
 • Documentatie: box met vier kaarten en fietssuggestiepocket
 • Verdeler: Westtoer
 • Prijs: € 25
 • Meer informatie: www.westtoer.be

Fietsen in de Zuidrand
André Maes , Monday 30 May 2016, 21:11

fietsen-zuidrand De Zuidrand situeert zich ten zuiden van de agglomeratie Antwerpen. Het gebied wordt omvat de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Edegem, Aartselaar, Mortsel en het district Wilrijk. Met deze nieuwe fietsroute wil het provinciebestuur laten zien hoe belangrijk open ruimte is in een regio met oprukkende verstedelijking. De tocht gaat langs de mooiste plekjes van de Antwerpse Zuidrand.

De route brengt je langs forten, kasteeldomeinen en hoeves. Op het einde van de achttiende eeuw ontstonden in de Zuidrand talrijke ‘hoven van plaisantie’ als buitenverblijven van de rijke klasse. Deze kasteeldomeinen zijn nu vaak prachtige parkgebieden, waarvan er sommige toegankelijk zijn zoals Solhof, Hof Ter Linden, Weyninckhoven en het kasteelpark van Lint. De Brialmontforten - gebouwd tussen 1859 en 1864 - zijn vandaag ideaal om te wandelen, sporten en fietsen in een groene omgeving.

De route is gratis te downloaden van de website. Het basistraject heeft een lengte van 61,5 km, maar je kunt ook kiezen voor de kortere oostelijke lus van 27,5 km of de westelijke lus van 40,5 km te fietsen. Het reliëf is vlak met ongeveer 20% autovrije wegen.

Praktisch

 • Naam: Fietsen in de Zuidrand
 • Soort: fietslussen langs de knooppunten
 • Locatie: Zuidrand van Antwerpen
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: vouwblaadje
 • Verdeler: Landschapspark Zuidrand en partners
 • Prijs: gratis
 • Download en informatie: www.toerismezuidrand.be

FietsActief Nr. 3, mei 2016
André Maes , Sunday 22 May 2016, 14:50

Met de zomer in aantocht komt deze FietsActief als geroepen om ons voldoende inspiratie te verschaffen voor een dagtrip, lang weekend of een volledige fietsvakantie. In dit nummer fietsen we door België, Portugal, Duitsland en natuurlijk ook in Nederland. Naast prettige tochten komt de techniek om de hoek kijken. Dit zowel voor de fietsmechaniek als voor elektronische toepassingen. Als extra zit bij dit meinummer een gratis gidsje met 16 bladzijden met een route in de Veluwezoom. Naar goede gewoonte krijg je ook de weerkerende rubrieken, columns en aanbiedingen.

FietsActief Fietsroutes
- In dit nummer vind je een fietsroute door de Beemster en de Schermer, met uitneembare routekaart. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de kaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden.
- Voor ‘Het fietsrondje van …’ is ditmaal nieuwslezeres Merel Westrik gestrikt.
- Met de e-bike route fietsen we op de Noordzeeroute dwars door Europa.
- De knooppuntroute loopt door Raalte-Zwolle, heuvelop in Salland, en langs een fraaie beeldentuin.

Techniek
- Chris Carlson van de firma Trek ontwerpt fietsen
- E-bike nieuwtjes
- Test van vijf stoere vakantiefietsen

Reizen
- Op de fiets dwars door Lissabon
- Ontspannend toeren in Karinthië
- Wallonië: echt buitenland dichtbij
- De oude glorie van Dresden in ere hersteld

En verder
- LF-test: LF4, LF17 en LF7, rondje bloesem in het hart van Nederland
- Fietsers in beeld: op de bedrijfsfiets

Rubrieken en Columns
- Natuur nu
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- Favourites van … Marco te Brömmelstroet
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- App to go: nieuwe apps voor op de fiets
- Raad de plaats
- Fiets & Voeding
- Shopping: duurzame drinkbussen
- Tips, trucs en handigheidjes
- Fietsagenda
- Puzzel en Win
- Volgende maand en colofon

Aanbiedingen
- Cadeautip: een jaar lang FietsActief + digitaal lezen + fietstas!
- Lezersaanbieding: langs de Elbe

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 24 juni 2016
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

FietsActief Nr. 2, april 2016
André Maes , Sunday 01 May 2016, 21:09

Volop Lente en voor wie nog geen inspiratie heeft voor een deugddoend fietstochtje kan in dit voorjaarsnummer meer dan voldoende tips en adviezen vinden. Je kunt kiezen uit: een op-en-top Hollandse route door de Hoeksche Waard, het rondje van Stef Bos door Zeeuws-Vlaanderen en het knooppuntenrondje Amersfoort. Als toemaatje krijg je een apart boekje met 16 bladzijden over de schilderachtige route in Groningen stad & ommeland. In het buitenland fietsen we in Toscane en in Frankrijk ontdekken we La Vélo Francette. In de rubriek techniek worden vijf elektrische fietsen getest. Naar goede gewoonte krijg je ook de weerkerende rubrieken, columns en aanbiedingen.

FietsActief Fietsroutes
In dit nummer vind je een fietsroute door de Hoeksche Waard met uitneembare routekaart. De route is uitvoerig beschreven met tips voor onderweg en praktische en toeristische informatie. Op de kaart vind je de opdruk van de route, halteplaatsen en referentiepunten van de bezienswaardigheden. Bovendien kun je via de website van FietsActief het gpx-bestand van de tocht downloaden.

Techniek
- Vijf e-bikes, één e-bike van het jaar
- E-bike nieuwtjes

Reizen
- La Vélo Francette, de nieuwe Franse fietsroute
- 2016 is het ‘Jaar van de Fiets’ in Wallonië
- Fietsen door onontdekt Toscane

En verder
- LF-test: LF3 en LF7, slingeren langs de Maas
- Fietsers in beeld: fervente Koga-fans

Rubrieken en Columns
- Natuur nu
- Startpunt: Fietsnieuws en weetjes
- Columns van Kristien Hemmerechts, Eric Schuijt en Gijs van Middelkoop
- Raad de plaats
- Favourites van … Marc van Woudenberg
- Fiets & Voeding
- Gesignaleerd: de Gobike
- App to go
- Shopping: rugzakken
- Fietsagenda
- Puzzel en Win
- Volgende maand en colofon

Aanbiedingen
- Cadeautip: een jaar lang FietsActief + digitaal lezen + fietstas!
- Lezersaanbieding: zes dagen in België

Het volgende nummer van FietsActief verschijnt op 20 mei 2016
Meer informatie op de website van FietsActief: www.fietsactief.nl

Ontdek Parijs op de fiets – deel 1
André Maes , Tuesday 26 April 2016, 21:43

ontdek-parijs-fiets Fietsen in grote steden is niet altijd een sinecure. Om ons veilig door Parijs te loodsen neemt de auteur ons mee op drie fietstochten in en door de Lichtstad. De tochten liggen gespreid over de verschillende districten van de hoofdstad. Waar je terechtkomt, kun je op de overzichtskaartjes vooraan in het boek ontdekken. Het zijn relatief korte ritjes met afstanden tussen 6,5 en 19 kilometer.

Het boekje opent met algemene informatie over wat je zeker moet weten als je gaat fietsen in Parijs en het huren van fietsen. Daarna volgen de beschrijvingen van de verschillende tochten. Hierbij wordt niet enkel de wegbeschrijving gegeven maar ook veel toeristische en historische informatie. Daarnaast gaat veel aandacht naar pittoreske winkeltjes, musea en opmerkelijke bezienswaardigheden. De eet- en drankgelegenheden vind je terug in een afzonderlijke rubriek. De kaartjes zijn eenvoudig maar duidelijk genoeg om de route te volgen. Door de veelheid aan informatie kun je deze gids ook als stadsgids inzetten.
Het is nu uitkijken naar deel 2 om Parijs te verkennen.

De gids is uitgegeven op zwaar en spatvrij papier en met ringband en coverflaps zodat hij onderweg gemakkelijk te raadplegen is.

Titel: Ontdek Parijs op de fiets – deel 1
Auteur: Patrick van der Doef
Uitgeverij: Pirola
Aantal bladzijden: 112
Uitvoering: ringband
Omvang: 13,50 x 22 cm
Prijs: € 17,50
ISBN: 9789064557897
Website: http://www.ontdekparijsopdefiets.com

De Vakantiefietser – Lente 2016
André Maes , Tuesday 12 April 2016, 22:05

“De Vakantiefietser” is het driemaandelijkse magazine voor fietsers die de wijde wereld intrekken. Het is de Vlaamse evenknie van het Nederlandse “De Wereldfietser”. Het thema van dit voorjaarsnummer is Eilanden. In de zes reportages wordt je ondergedompeld in het ‘eilandgevoel’. Verder bezoeken we in dit nummer de Vogezen, China en IJsland. Bij de fotowedstrijd van de Fiets en Wandelbeurs worden de winnende foto’s toegelicht. Naar goede gewoonte krijg je ook een bundel fietsnieuws met Agenda, Verenigingsnieuws, Activiteitenoverzicht, boekenrubriek Uitgelezen, Op kleine schaal met kort nieuws enz.

Thema: Eilanden

 • Eilandhoppen
 • Corsica: In den beginne
 • Waarom Taiwanezen zo beleefd zijn
 • Eilandblues op de Wadden
 • Japan: Ganbatte
 • Op het Sardijnse ritme

Reportages

 • Frankrijk: Onder hemels herfstlicht, onverhard door de Vogezen
 • China: Missie op Marathons, Hera van Willick begrijpt vaak niet wat ze ziet
 • IJsland: Stofhappen tussen luxepaarden en natuurschoon

Fotowedstrijd: winnende inzendingen van de Fiets en Wandelbeurs in Antwerp Expo 2016

Rubrieken

 • Van de redactie: inleiding door Frouke van Ommeren
 • Op kleine schaal: nieuwe materialen
 • Column van Bianca Foets
 • Dit zag ik: tekst en foto van een buitengewone fietservaring
 • Uitgelezen: nieuwe uitgaven
 • Met mes en spork: voeding onderweg
 • Tip: nuttige raadgevingen voor onderweg
 • Verenigingsnieuws van De Vakantiefietser en De Wereldfietser
 • Fietsers onderweg
 • De terugkomst: Genieten

Het volgende nummer van De Vakantiefietser verschijnt op 1 juli 2016.
Meer informatie: www.vakantiefietser.be

Nieuwe fietskaart: De Tour van Limburg
André Maes , Tuesday 05 April 2016, 22:18

fietskaart-limburg-16-17 Toerisme Limburg zet het fietsseizoen met veel elan in. Er is een update voor de Fietsparadijs Limburg-app en kortelings kun je in de Wijers door het water fietsen. Ondertussen is de nieuwe Fietskaart Limburg 2016-2017 beschikbaar. De Fietskaart Limburg wordt om de twee jaar geactualiseerd. In deze nieuwe versie blijven de knooppunten ongewijzigd. Ten opzichte van de vorige editie zijn er wel zo’n 25 fietstrajecten aangepast voor een betere beleving. Nieuw is ook de vermelding van 44 ideale startplekken – één voor elke Limburgse gemeente. Deze locaties mét parking zijn handig voor wie met de auto aankomt.

Naar goede gewoonte zit er bij de kaart een handig fietsinfoboekje dat je nog meer laat genieten van het fietsroutenetwerk en de fietscafés en fietsvriendelijke logies in de kijker zet. Daarnaast inspireert het infoboekje om eens andere hoeken van Limburg te ontdekken. De lezer krijgt een overzicht van de tien belevingszones uit de Limburg Vakantiegids. Stuk voor stuk regio’s met een eigen karakter en typische landschappen.

De fietskaart en het fietsinfoboekje worden gezamenlijk aangeboden in een plastic mapje. Het is te koop bij alle Limburgse toeristische infokantoren en ook online te bestellen. Voor 9,50 euro krijg je een volledig overzicht van het fietsroutenetwerk op een scheurvaste en spatwaterbestendige kaart.

Praktisch

 • Naam: De Tour van Limburg
 • Soort: Overzichtskaart
 • Locatie: Provincie Limburg
 • Documentatie: kaart en fietsinfoboekje
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Prijs: € 9,50
 • Meer informatie: www.toerismelimburg.be

Fietsen Moet Kunnen Nr. 105 – maart & april 2016
André Maes , Saturday 12 March 2016, 9:50

fmk-105 Met dit nummer verwelkomen we de lente en fietsen we met blij gemoed het voorjaar in. Dat doen we onder andere in het Zoniënwoud, rond Alden Biesen, in de Antwerpse Kempen, het Scheldeland rond Dendermonde, in de Westhoek en rond de Lacs de l’Eau d’Heure in Henegouwen. Nog in Wallonië fietsen we van Leuze naar Ath. In het buitenland brengen we een bezoek aan de regio Xanten – Duisburg, het Rijn- en Ruhrgebied, het Nederlandse Walcheren, de Ligurische Alpen in Italië en brengen we een laatste bezoek aan Vietnam. Ook de rubrieken Techniek, Blikvanger en De Bonte Berm staan op het menu.

Editoriaal: We gaan een boeiend fietsseizoen tegemoet

Reportages binnenland:
- Oeverloos peddelen in het Land van de Grote Meren
- Zoniënwoudroute, fietsen in het grootste beukenbos van ons land
- Vernieuwd fietsnetwerk in West-Vlaanderen
- Oorlogsroute IJzer 14-18, de gruwel van WO I in de regio Diksmuide
- Van Leuze naar Ath, langs waterwegen en op voormalige spoorlijnen
- Ecocycloroutes in Brecht en Wuustwezel
- Ros Beiaardroute, de Vier Heemskinderen achterna
- De grootsheid van Alden Biesen

Reportages buitenland:
- Duitsland: Rijn- en Ruhrgebied, mooi rivierengebied met historische steden
- Vietnam: modern land met heel wat toeristische troeven (deel 4 en slot)
- Nederland: Walcheren oogt groen, landelijke rust tussen Vlissingen en Arnemuiden

Techniek
- Fietsen met gps, tips voor het laden van tracks

Blikvanger: Demermanneke in Hasselt

De Bonte Berm: Gelderse roos

Het volgend nummer verschijnt begin mei 2016.
Nog meer fietsnieuws vind je op de website van FMK:
http://www.fietsenmoetkunnen.be

Fietsen Moet Kunnen is vanaf nu ook op Facebook te raadplegen
http://www.facebook.com/FietsenMoetKunnen

Op Weg 1/16
André Maes , Sunday 07 February 2016, 17:16

Nr. 1 – februari & maart 2016

Met dit eerste nummer van 2016 stappen en trappen we het nieuwe jaar in. We vergeten even de winter en kijken alvast uit naar meer zonnige omstandigheden om op weg te gaan. Dat doen we in dit nummer met wandelreportages van Mechelen naar Braine-le-Château (deel 2 van GR 12), tussen de Nederlandse Kalverstraat en de Franse Champs Elysées (de hele GR 12 van Amsterdam naar Parijs), langs de kustpaden van Estland tot Portugal (de E9) en in Schotland. Al fietsend bezoeken we Frankrijk (Vélodyssée), Spanje (Mallorca) en Engeland (Yorkshire). Verder krijgen we wandel- en fietsnieuws in de rubrieken Tips, Gebeten door het virus en Het Avontuur van GR-lezers. Deze Op Weg brengt je weer meer dan voldoende leesvoer om de laatste donkere dagen voordat de lente begint door te komen.

Edito: “Let’s do it good
Dichtbij: Oostduinkerkse reisverhalen

Wandelreportages
- België: GR 12 versie 2.0: Van Mechelen naar Braine-le-Chateau
- Nederland, België en Frankrijk: Tussen Kalverstraat en Champs-Elysées
- Schotland: De meest afgelegen pub van Groot-Brittannië

Fietsreportages
- Frankrijk: Van Muscadet tot Grand Cru
- Spanje: Spaans werelderfgoed
- Spanje: Door het binnenland van Mallorca
- Engeland: Yorkshire Dales & Moors

Tips
- Buswandeltip: Slingerende veldwegen tussen Grez-Doiceau en Jodoigne, 16,6 km
- Fietstip: Fietsen in een veilige haven

Avonturen van Op Weglezers:
- Europa: GR 20 tussen waarheid en mythe
- Zwitserland, Italië, Frankrijk: Van Bazel naar Barjac
- België: Mooie dagen dicht bij huis

Gebeten door het virus
- Dirk Van den Berghe van Alta Via laat door kaarten en gidsen snuisteren

Fotoreportage: Nieuw-Zeeland, trekken door het Zuidereiland

Aankondiging: Fiets en Wandelbeurs in Antwerp Expo op zaterdag 27 en zondag 18 februari 2016 met fiets- en wandellezingen, workshops, wandelinformanten.

Rubrieken
- GR-(Web) Winkel, nieuwe uitgaven
- Wandelnieuws: korte berichten en nieuwe uitgaven
- Fietsnieuws: korte berichten en nieuwe uitgaven
- Materiaal: nieuwe kleding en materialen
- GR-nieuws: korte berichten en nieuwe uitgaven
- Agenda GR- en LF-tochten
- GR-wandelarrangementen
- Beurswedstrijd: win een overnachting in Appelsveer
- Opmerkelijk: 2014 was super, 2015 was beter
- Columns

Het volgende nummer van Op Weg verschijnt begin april 2016.
Meer informatie vind je op: www.groteroutepaden.be.

De Vakantiefietser - winter 2016
André Maes , Saturday 30 January 2016, 11:38

vakantiefietser-winter-16 De Vakantiefietser is het driemaandelijks magazine voor fietsers die met hun tweewieler de wijde wereld intrekken. Deze winteruitgave is een feestnummer in dubbele betekenis: het thema is ditmaal “Feest” in al zijn fietsfacetten en de Vakantiefietser bestaat twintig jaar met een terugblik op de voorbije twintig jaar en een verslag van de feestelijkheden in Retie.

De verslaggevers trokken voor dit nummer naar Iran, de Marokkaanse Hoge Atlas en ijskoud Canada. Verder een verslag van het International Cycling Film Festival en het fietsen op zonne-energie met The Sun Trip. Zoals gewoonlijk vind je in dit nummer een bundel fietsnieuws in de weerkerende rubrieken.

Thema: Feest

 • Ali Baba en de veertig rovers
 • Een feestje om nooit te vergeten
 • Fietshuwelijksreis
 • Driemaal is scheepsrecht
 • Deutsche Herzlichkeit
 • Onverwachte vrolijkheid

Reportages

 • Met een tapijt over de Hoge Atlas
 • Wouter Cocquyt zwemt tegen de stroom in
 • Genieten van de Canadian Dream
 • Op de tandem naar Iran
 • The Sun Trip, van Milaan naar Cappadocië en terug op zonne-energie

Jubileum

 • Twintig jaar De Vakantiefietser!
 • Op heilige grond, in De Linde te Retie

Festival

 • International Cycling Film Festival, viering van de fiets

Rubrieken

 • Van de redactie: inleiding van Frouke van Ommeren
 • Op kleine schaal: nieuwe materialen
 • Column van Bianca Foets: Goed Doel
 • Dit zag ik: tekst en foto van een buitengewone fietservaring
 • Uitgelezen: nieuwe uitgaven
 • Met mes en spork: voeding onderweg
 • Tip, nuttige raadgevingen voor onderweg: spiegeltje
 • Verenigingsnieuws van De Vakantiefietser en De Wereldfietser
 • Fietsers onderweg
 • De terugkomst: Vervellen

Het volgende nummer van De Vakantiefietser verschijnt op 8 april 2016
Informatie: www.vakantiefietser.be

StapAf voorjaar 2016
André Maes , Tuesday 19 January 2016, 19:59

stapaf-voorjaar-16 Ondanks het winterseizoen komt Toerisme Oost-Vlaanderen ons toch al verblijden met een gratis voorjaarseditie van StapAf boordevol nieuws, reportages en suggesties voor 2016. Er wordt extra aandacht besteed aan de opening van twee nieuwe wandelnetwerken, in het Scheldeland en in het Meetjesland, met een totaal van bijna 340 km aan nieuwe bewegwijzerde wandelpaden.

Het routekatern krijgt er om die reden, vanaf nu, twee extra wandelroutes bij. Een van deze nieuwe wandelroutes brengt je naar de heerlijk rustige Meetjeslandse Bossen. Dat is meteen ook de hoofdreportage. De andere nieuwe wandelroute laat je de andere kant zien van het welbekende Donkmeer.

Meer nieuws vind je in de weerkerende rubrieken zoals Proloog, Ontdek, Proef, Verblijf, de Gids, Agenda en Ontmoet. De vijf fietskaarten (één in elke regio) en drie wandelroutes zitten gebundeld in een uitneembaar boekje in zakformaat, handig om mee te nemen. Bij elke route krijg je de toeristische en praktische informatie en een kaart met opdruk van het traject, de knooppuntnummers, de horeca en icoontjes van de bezienswaardigheden.

Inhoud StapAf lente 2016:

 • Proloog: Puntje bij Paaltje
 • Ontdek: kort nieuws uit de provincie
 • Beleef: Op stap in het Drongengoed
 • Verblijf: Logeren in Oost-Vlaamse verblijven
 • De gids: Proeven van de Waaslandse Polders met Jeroen Van Vaerenbergh
 • Proef: Oost-Vlaanderen op je bord
 • Op Stap: Gent kleurt: Floraliën
 • Fotoreportage: Knooppunt 62 aan het veer bij Afsnee
 • Agenda: activiteiten van januari tot en met juli
 • Ontmoet: Een warm welkom door de hostessen van Temse
 • Uitneembaar routeboekje met vijf fiets- en drie wandelroutes

Wil je op de hoogte blijven van het fiets- en wandelgebeuren in Oost-Vlaanderen? Neem een abonnement op Stapaf, dit kan eenvoudig via de website: http://www.tov.be/nl/stapaf.

Sporen in het zand
André Maes , Tuesday 24 November 2015, 20:02

sporen-zand Met de gratis brochure “Sporen in het zand” haal je meteen drie fietsroutes en verhalen over de Kempense Landduinen in huis. Dit gebied vol duinen, vennen, riviervalleien en broekbossen is op vlak van natuur een topgebied en daarom terecht beschermd door Europa. De landduinenregio herbergt ook heel wat monumenten, historische relicten en prachtige volksverhalen. De streek rond Balen, Geel, Meerhout en Mol wordt aangewezen als het land van de purperen hei, dennenbossen en zand. Met de brochure kun je ontdekken of dit typische beeld van de Kempen strookt met de werkelijkheid.

De brochure bevat 35 verhalen over de bezienswaardigheden die het karakter van de streek verwoorden. De verhalen en het kaart- en fotomateriaal maken dat het boekje prettig is om te lezen, ook zonder fietstocht.
In de voorflap staat een fragment van de Ferrariskaart van 1771-1778. Hiermee kun je zien hoe landschap er toen uitzag.
In de achterflap vind je de kaart met de drie fietslussen tussen 20 en 50 kilometer. Deze zijn geënt op het Fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen. Je ziet o.a. het ingetekende traject, de knooppunten en het referentienummer die verwijzen naar de beschreven bezienswaardigheden in de brochure.

De brochure is beschikbaar via de lokale toeristische diensten. Ze is hier eveneens gratis te downloaden.

Praktisch:

 • Naam: Sporen in het zand
 • Soort: drie lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Balen, Meerhout, Mol en Geel
 • Bewegwijzering: rechthoekige knooppuntborden
 • Afstand: tussen 20 en 50 km
 • Documentatie: fietsbrochure
 • Verdeler: Provincie Antwerpen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: www.provincieantwerpen.be

Herziening fietsnetwerk West-Vlaanderen
Kris , Saturday 24 October 2015, 19:57

In de provincie West-Vlaanderen viert het fietsnetwerk in 2016 zijn tiende verjaardag. Tal van veranderingen op het terrein en een gewijzigd recreatiegedrag vragen dan ook om een stevige facelift. In de periode oktober 2015 tot eind maart 2016 gebeurt dat effectief op het terrein: de bewegwijzering zal in deze periode in verschillende delen van de provincie weggenomen en vernieuwd worden.

Nieuwe borden fietsnetwerk West-VlaanderenDe wijzigingen kan je van dag tot dag volgen op volgende webpagina:
http://www.westtoer.be/nieuwfietsnetwerk

Fietstrajecten die niet langer bewegwijzerd zijn, worden van de fietsnet routeplanner verwijderd.
Intussen trachten we eveneens de nieuwe trajecten en knooppunten toe te voegen.

IJzer 14-18
André Maes , Monday 12 October 2015, 20:33

ijzer-14-18 De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog is nog altijd niet geluwd. Bij Westtoer zijn ze al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van de reeks “Fietsroutes 14-18” te vernieuwen en uit te breiden. Zopas kwam de route “IJzer 14-18” als de zevende telg van de pers. Zoals bij de vorige routes loopt ook deze niet volledig op het fietsnetwerk en daarom is ze in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy.

De brochure van de route omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart op schaal 1:25.000 met het ingetekend traject, bezienswaardigheden, horeca, vertrekpunt enz. Op de ommezijde vind je de praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. Ze is opgesteld in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. De route is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de stad Diksmuide. De brochure is te koop bij de toeristische dienst van Diksmuide, Westtoer en Tolhuis.

Praktisch:

 • Naam: IJzer 14-18
 • Soort: Lusvormige themaroute
 • Locatie: Westhoek
 • Vertrek: Diksmuide
 • Afstand: 41 km
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden
 • Documentatie: Fietsbrochure
 • Verdeler: Westtoer
 • Prijs: € 2,00
 • Meer informatie: www.100jaargrooteoorlog.be

Käthe Kollwitz fietsroute 14-18
André Maes , Tuesday 15 September 2015, 20:44

kathe-kollwitz Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met de betrokken gemeenten 12 nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de WOI als rode draad. De achtste fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ werd eind augustus in Koekelare ingereden.

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Koekelare rond de figuur van Käthe Kollwitz en de rol die bezet Koekelare speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de stellingenoorlog aan de IJzer werd Koekelare, met zijn nabije en centrale ligging achter het front, een belangrijke locatie voor de Duitsers. Koekelare lag aanvankelijk buiten het bereik van de artillerie van de geallieerden en werd hierdoor een uitgelezen plaats om soldaten in te kwartieren. Hier kwamen de soldaten niet alleen terug op kracht, maar ze werden er ook getraind. Tijdens de bezetting leefden dubbel zoveel mensen samen in Koekelare. De Duitsers troffen vanaf het begin van de oorlog voorzieningen om stellingenmateriaal te produceren voor het front. Toen de Lange Max, het voormalige grootste Duitse kanon, in 1917 actief werd, was Koekelare niet langer die relatief veilige locatie. De bombardementen en beschietingen namen vanaf dan intensief toe.

Verschillende relicten herinneren nog aan deze periode en zijn nu bezienswaardigheden waar deze 42,5 lange fietsroute voorbij komt: het Käthe Kollwitz museum, de Lange Max site, de Duitse militaire begraafplaats en het Praatbos in Vladslo.

Westtoer is al een tijdje bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy.

In de brochure vind je op de ene zijde een gedetailleerde fietskaart met het ingetekend traject en icoontjes voor de rustpunten, horeca en bezienswaardigheden. Op de ommezijde staat praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg in vier talen.

De brochure is verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Koekelare, Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘Käthe Kollwitz’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeente Koekelare.

Praktisch:

 • Naam: Käthe Kollwitz 14-18 fietsroute
 • Soort: lusvormige themaroute
 • Locatie: Westhoek
 • Vertrek: Koekelare
 • Afstand: 42,5 km
 • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes
 • Documentatie: fietsfolder
 • Verdeler: Westtoer
 • Prijs: €2,00
 • Meer informatie: www.100jaargrooteoorlog.bewww.toerismewesthoek.be

Aller-Retour & Niemandswater
André Maes , Saturday 12 September 2015, 13:43

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Met deze twee nieuwe fietsroutes in en rond de gemeenten Alveringem en Lo-Reninge in de Westhoek heeft het provinciebedrijf Westtoer twee nieuwe WO I fietsroutes op de kaart gezet.

Aller-Retour

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Aller-Retour over de moeizame tocht van het kantonnement Alveringem naar de Dodengang, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen hierbij aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie, de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland koste wat het kost te verdedigen.

Als een van de eerste bewoonde dorpen achter het IJzerfront speelt Alveringem een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog. Duizenden soldaten komen hier even tot rust en zoeken verstrooiing vooraleer ze naar de beruchte Dodengang in Diksmuide marcheren. Door de taalstrijd aan het front krijgt de alom bekende Franse term ‘Aller - Retour’ nog een extra dimensie. Op deze route kleuren tal van relicten, monumenten en locaties uit de Eerste Wereldoorlog dit veelzijdig verhaal.

Niemandswater

De tweede fietsroute draagt de titel Niemandswater en verwijst naar het gebied dat onderwater werd gezet tussen Merkem en Noordschote en ligt tussen IJzerfront en Ieperboog. De fietsroute ‘Niemandswater’ vertelt het verhaal van de medische evacuatie uit deze frontzone tot aan de veldhospitalen van Hoogstade en Beveren, maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. In de militaire begraafplaatsen van Hoogstade, Reninge en Westvleteren werden de soldaten begraven voor wie alle hulp te laat kwam.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is volop bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren, Diksmuide, bij Westtoer en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.

De 14-18 fietsroutes ‘Aller-Retour’ en ‘Niemandswater’ zijn een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Diksmuide.

Meer informatie vind je op: www.flandersfields.be

Praktisch:

 • Naam: Aller-Retour & Niemandswater
 • Soort: lusvormige themaroutes
 • Locatie: Westhoek
 • Vertrek: Alveringem, Lo-Reninge e.a.
 • Afstand: 37 km & 45 km
 • Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes
 • Documentatie: fietsfolder

Netevalleiroute
André Maes , Friday 28 August 2015, 20:26

netevalleiroute Themaroutes zijn nog altijd in, dat bewijst de uitgave van een splinternieuwe Netevalleiroute die de kunststeden Mechelen en Lier met elkaar verbindt. Mechelen is een gedroomde uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen. Rond de Dijlestad ligt een web van waterwegen. Via de jaagpaden van de Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle zit je verbazend snel midden in het groen.

Met de Netevalleiroute fiets je in een weide cirkel rond Sint-Katelijne-Waver door een gevarieerd landschap met blikvangers zoals het Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker, het Domein Roosendael, het fort van Duffel, het Domein Neteland, het centrum van Lier en het ursulinenklooster in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Verder fiets je autovrij langs het jaagpad van het Netekanaal en de fietsostrade Antwerpen-Mechelen.

In de gratis fietsfolder vind je een kaartje met het ingetekend traject, de knooppuntnummers en icoontjes voor de horeca en de bezienswaardigheden. Daarnaast een beknopt overzicht van de blikvangers en de praktische informatie zoals adressen en de gegevens van het meldpunt van de Routedokter. De folder kun je afhalen in het kantoor van Toerisme Mechelen in de Hallestraat naast de Grote Markt van Mechelen of te downloaden van de website: http://toerisme.mechelen.be/nl/netevalleiroute

Praktisch:

 • Naam: Netevalleiroute
 • Soort: Lusvormige fietsroute
 • Locatie: Mechelen
 • Vertrek: Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker
 • Afstand: 50 km
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden
 • Documentatie: fietsfolder
 • Verdeler: Toerisme Mechelen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://toerisme.mechelen.be/nl/netevalleiroute

Gouden Carolusroute
André Maes , Sunday 02 August 2015, 12:09

gouden-carolusroute-15 De Gouden Carolusroute dateert van mei 2012. Nu, drie jaar later, kreeg de folder een volledige heropmaak en is het traject van de route licht aangepast. In het noordelijk gedeelte van de lus, na de doortocht van Boom en de oversteek van de Rupel loopt de route nu langs de Watersportbaan Hazewinkel en door het Domeinbos Het Broek.

Gouden Carolus wordt gebrouwen in brouwerij Het Anker in Mechelen. De route situeert zich tussen Mechelen en Boom en verbindt de brouwerij aan het Mechelse begijnhof met de whiskystokerij van brouwerij het Anker in Blaasveld (Willebroek). Daar wordt de Gouden Carolus Single gedistilleerd.

Naast deze vestingen van Het Anker brengt de route je langs een aantal monumenten, gebouwen en waterwegen. Zo kom je voorbij het paleis van Margaretha van Oostenrijk, het Hof van Busleyden, het begijnhof, het Zennegat, het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre en het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark. Je fietst langs de autovrije trekwegen van het Kanaal van Leuven naar de Dijle en de dijkpaden van de Zenne, de Nete en de Rupel.

In de folder vind je een kaartje met de route, de knooppunten, horeca, vertrekpunten en bezienswaardigheden. De blikvangers langs de route worden beknopt besproken. Op de ommezijde krijg je de praktische informatie en toelichting over de brouwerij Het Anker en whiskystokerij De Molenberg in Blaasveld.

De gratis folder is verkrijgbaar bij Toerisme & UiT in Mechelen en bij brouwerij Het Anker.

Praktisch:

 • Naam: Gouden Carolusroute
 • Soort: Lusvormige knooppuntroute
 • Locatie: Mechelen – Boom
 • Vertrek: Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen
 • Afstand: 58 km, verkorting van 25 km
 • Bewegwijzering: Knooppuntborden fietsnetwerk
 • Traject: vlak reliëf, 55% autovrij
 • Documentatie: Gratis fietsfolder en gratis te downloaden van de website
 • Verdeler: Toerisme & UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen
 • Prijs: Gratis
 • Meer informatie: www.visitmechelen.be

Zee van smaak
André Maes , Monday 29 June 2015, 22:05

Met de vakantie voor de deur komt deze fietspocket voor de Kust als geroepen. Met de ‘Zee van smaak’ verken je niet enkel de fietsroutes maar ga je bovendien op culinaire ontdekkingstocht om de gastronomische troeven van de kust en het hinterland te ontdekken. De tien routes langs het fietsnetwerk met knooppunten loodsen je naar lekkere en authentieke adressen.

In elk van de tien kustgemeenten start een route van ca. 25 kilometer die je langs een hele reeks originele gelegenheden brengt. Alle adressen staan in verband met de culinaire troeven en de authenticiteit van de Kust en het hinterland. Naast de sterke aanwezigheid van de Noordzeegastronomie komen ook de polders en bijzondere bezienswaardigheden aan bod.

Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met kleurige sfeerbeelden. Het is bovendien multi-inzetbaar: je krijgt niet enkel kaartjes, routebeschrijvingen, toeristische en praktische informatie maar achteraan in het boekje vind je de uitneembare routekaartjes die perfect in het - gratis meegeleverde - Kooppunter toestelletje passen. Wil je liever geen bladzijden uit het boekje scheuren dan kun je de routes gratis downloaden via de website: www.zeevansmaak.be.

Titel: Zee van smaak
Auteur: Westtoer (red.)
Uitgeverij: Lannoo
Aantal bladzijden: 168
Uitvoering: paperback
Omvang: 10 x 16 cm
Prijs: € 17,99
ISBN: 9789401428552
Website: http://www.dekust.be

Fietsknooppuntenkaart Mechelen & omgeving
André Maes , Monday 15 June 2015, 23:06

mechelen-fietskaart Geen inspiratie voor een aangenaam fietstochtje? Geen nood, want fietsfans in en rond Mechelen worden meer dan ooit verwend. Toerisme Mechelen en Toerisme Provincie Antwerpen hebben samen een nieuwe fietskaart voor Mechelen klaar, goed voor 1200 kilometer fietsplezier langs knooppunten in en rond de stad. Ideaal voor wie graag zijn eigen trip uitstippelt. Bovendien is Mechelen de gedroomde uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen. Rond de Dijlestad ligt een web van waterwegen. Via de jaagpaden van de rivieren Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle zit je verbazend snel midden in het groen.

De nieuwe fietskaart biedt een actueel overzicht van het fietsknooppuntennetwerk rondom Mechelen. De kaartzijde toont het grondgebied van de stad en de wijde omgeving met de overlappende aansluitingen op de netwerken van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Op de ene zijde van de kaart op schaal 1:65.000 vind je de trajecten, de knooppunten en icoontjes voor de bezienswaardigheden, rustbanken, horeca enz. Ook de veelbesproken fietsostrade Antwerpen-Mechelen is volledig in kaart gebracht.

De ommezijde is geheel ingenomen met praktische en toeristische informatie, de inrijpunten, fietsverhuur, de gegevens van de Routedokter en een detailkaart van het centrum van Mechelen.
De kaart kan tegen een stootje, ze is uitgevoerd in kreukvrij en spatwatervast materiaal.

Praktisch:

 • Naam: Fietsknooppuntenkaart Mechelen & omgeving
 • Soort: Knooppuntkaart
 • Locatie: Mechelen & omgeving
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: fietskaart
 • Verdeler: Toerisme Mechelen & TPA
 • Prijs: € 6,95
 • Meer informatie: www.mechelen.be

Groene Halte Fiets
André Maes , Friday 15 May 2015, 13:53

groene-halte-cover Juist op tijd voor de start van het toeristisch seizoen zijn bij TreinTramBus vier nieuwe uitgaven van de pers gerold. Het nieuwe concept ‘Groene Halte Fiets’ is een initiatief van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen, en reizigersvereniging TreinTramBus. Het idee is eenvoudig: je stapt van de trein, je huurt een fiets in het Fietspunt, je ontvangt een splinternieuwe fietsbrochure en je kunt meteen op pad.

Een route van Groene Halte Fiets start en eindigt aan een station met een Fietspunt. Wie in Mechelen, Deinze, Gent of Knokke een huurfiets reserveert krijgt er voortaan gratis een fietsbrochure bovenop. Daarin staan drie prachtige fietsroutes beschreven die allemaal starten en eindigen aan het fietspunt.

Er is telkens keuze tussen korte, middellange en lange routes. Behalve de routebeschrijving en kaartjes bevat elke brochure ook heel wat informatie over bezienswaardigheden en horeca onderweg. Alle routes maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk, zodat je eenvoudig van knooppunt naar knooppunt kunt fietsen. Dankzij de handige fietskaarthouder die je kunt ontlenen bij het Fietspunt kun je de tekst en de kaart moeiteloos volgen zonder af te stappen.

Het project Groene Halte Fiets is een initiatief van Fiets&Werk en TreinTramBus en werd gerealiseerd met de steun van de Nationale Loterij, NMBS, Toerisme Mechelen, Fietspunt ’t Atelier, Stad Deinze, V.V.V. Leiestreek, Visit Gent, Max Mobiel en Groep Intro.

Praktisch:

 • Naam: Groene Halte Fiets
 • Soort: lusvormige routes
 • Locatie: Fietspunten aan de stations van Mechelen, Gent, Knokke en Deinze
 • Afstand: ongeveer 15, 30 en 45 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: TreinTramBus
 • Prijs: bij huur van een fiets gratis, zonder huur € 2,00
 • Meer informatie: www.groenehalte.be/fiets

Ecocyclo Deinze
André Maes , Tuesday 18 November 2014, 22:11

ecocyclo-deinze Bij De Natuurvrienden vzw verscheen zopas de nagelnieuwe Ecocyclo Deinze. Ecocyclo’s zijn milieuvriendelijke fietsroutes waarmee je de mooiste plekjes, ecovriendelijke bezienswaardigheden en initiatieven rond duurzame ontwikkeling kunt ontdekken. De trajecten lopen hoofdzakelijk over het fietsknooppuntennetwerk van de Leiestreek.

In de brochure vind je alle informatie en kaartjes met de trajecten, de knooppuntnummers en de bezienswaardigheden. Bij de teksten wordt dieper ingegaan op de ecovriendelijke aspecten langs de route zoals: Oxfam Wereldwinkels, passiefhuizen, biologisch-dynamische bedrijven en landbouwcoöperaties. Ook musea en natuurgebieden komen aan bod. Bij deze laatste zijn er tevens wandelingen uitgestippeld. De trajecten vind je achteraan in de brochure.

De fietsafstanden zijn voor eenieder haalbaar: wie veel wil fietsen kan een tocht van ongeveer 50 km afleggen. Er is een verkorting van 28 km langs Vinkt, Gottem en Machelen en een kortere lus van 21 km die je langs Sint-Martens-Latem brengt.

Ecocyclo’s kunnen zowel individueel als in groep gefietst worden. Er is mogelijkheid om te boeken voor een volledige dagtocht waarbij je onder begeleiding van een gids enkele bezienswaardigheden opzoekt. Als individuele fietser kun je op vaste data aansluiten bij een groep of indien gewenst zelf je bezoek plannen. Meer informatie hierover vind je op de website van De Natuurvrienden.

Praktisch:

 • Naam: Ecocyclo Deinze
 • Soort: lusvormige fietsroute
 • Locatie: Deinze
 • Vertrek: Fietspunt station Deinze
 • Afstand: 50 km, verkortingen van 21 en 28 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: fietsbrochure
 • Verdeler: De Natuurvrienden
 • Prijs: € 2,00
 • Meer informatie: De Natuurvrienden, Boomgaardstraat 31 (tijdelijk adres wegens verbouwingen), 2018 Antwerpen, tel. 03 270 02 80
  www.denatuurvrienden.bewww.ecocyclo.org

Limburgse platteland fietsroutes
André Maes , Sunday 07 September 2014, 22:31

limburgse-platteland Met deze nieuwe uitgave fiets je langs land- en tuinbouwbedrijven in het noordoosten van de provincie Limburg. De routes leggen de klemtoon op de culinaire ambachtelijkheid en het gastheerschap. Landbouwbedrijven, streekbrouwerijen en zelfs molens zetten de deuren open voor de bezoekers. Op de fietskaart vind je vijf knooppuntroutes doorheen het landelijke landschap met startplaatsen in Kinrooi, Neerpelt, Meeuwen-Gruitrode en Peer.

De kaart toont het beeld van het Limburgs grondgebied tussen Neerpelt, Maaseik en Peer, de plattelandstreek bij uitstek. Naast de routes en de knooppunten vind je icoontjes en informatie over de fietsvriendelijke horeca, de te bezoeken toppers en fotogenieke locaties. De trajecten zijn afgebeeld zoals op de Fietskaart van het Fietsparadijs Limburg, t.t.z. met aanduiding van de weggesteldheid (verhard/niet verhard) en de eventuele hellingen.

Op de ommezijde krijg je informatie over de bezienswaardigheden die je ontmoet tijdens de fietstochten en de praktische informatie zoals logeermogelijkheden, fietsverhuur enz.

Prettige en nuttige bijkomstigheid is dat bij de fietskaart 5 kaartjes worden meegeleverd met de volgorde van de knooppunten van de routes. De kaartjes zijn geschikt om in een Knooppunter–apparaatje te steken. Met deze kaartjes kun je de route perfect volgen en bovendien zie je waar en wanneer je aan een horecazaak of een bezienswaardigheid komt.

De vijf routes:
Lus 1: Over bieren, kazen en teuten, 52 km
Lus 2: Langs watermolens en stuifduinen, 48,5 km
Lus 3: Natuurlijke gulheid, 38,5 km
Lus 4: Lekker landelijk, 49 km
Lus 5: Haptrappen door Kinrooi, 39,5 km

Praktisch:

 • Naam: Limburgse platteland fietsroutes
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Noordoosten van Limburg
 • Vertrek: diverse startplaatsen
 • Afstand: van 38,5 tot 52 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: routekaart en knooppuntkaartjes
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Te koop bij: toeristische infokantoren en de webshop
 • Prijs: € 3
 • Meer informatie: www.toerismelimburg.be/

14-18 fietsen in het Scheldeland
André Maes , Wednesday 03 September 2014, 21:35

Toerisme Oost-Vlaanderen en Scheldeland herdenken de Groote Oorlog onder andere met de uitgave van een brochure met drie fietsroutes. De brochure '100 jaar Groote Oorlog – Fietsen in Scheldeland' neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde, Zele, Lebbeke, Buggenhout, Puurs, Bornem en Sint-Amands. De drie routes zijn geënt op het fietsnetwerk met knooppunten van het Scheldeland. Ze laten je kennismaken met telkens een ander oorlogsverhaal.

In de brochure vind je naast de oorlogsverhalen de routebeschrijvingen, de kaartjes met de knooppunten, ingetekende trajecten en de referentiepunten van de bezienswaardigheden. Verder veel illustraties, met authentieke archieffoto’s aangevuld met nieuwe opnamen. De brochure telt 90 bladzijden en is gratis te bestellen of online te bekijken.

Aalst-Dendermonde-Lebbeke, 42 km
Over de strijd in Aalst, het harde leven tijdens de bezetting, de inval van de Duitse troepen in Dendermonde en de burgerslachtoffers in Lebbeke.
Vanuit het stadspark van Aalst, dat destijds werd aangelegd om de Aalsterse mannen te behoeden voor dwangarbeid, fiets je langs de Dender richting 'Martelaarstad' Dendermonde. Tijdens WOI werd deze stad bijna volledig in puin gelegd.
Je rijdt ook een stuk van de Leirekensroute, een oude spoorwegroute die van strategisch belang was in de oorlog.

Zele – Dendermonde-Buggenhout, 75 km
Over de bloedige strijd aan de oevers van de Schelde tussen Berlare en Dendermonde en de vergeten slag van het Buggenhoutbos.
Je fietst grotendeels op de dijken van de Schelde, waar net als in de bossen van Buggenhout en de oevers van de Dender verwoed strijd werd geleverd.
Je kunt zelf je vertrekpunt kiezen (Zele of Buggenhout) en desgewenst het traject inkorten.

Puurs-Bornem-Sint-Amands, 51 km
Over de Stelling van Antwerpen en de forten van de 4de sector in Scheldeland.
Met hoofdrollen voor de forten van Liezele en Bornem en de schans van Puurs.
De route brengt je ook langs de pittoreske dorpjes Sint-Amands, Mariekerke en Lippelo, uniek historisch erfgoed, prachtige Scheldezichten en heel veel groen.

Langs de routes zijn op een aantal strategische plaatsen toeristische infoborden geplaatst. Op deze borden vind je archieffoto's van de heemkundige kringen en de erfgoedcellen van de drie befietste gemeenten. Ze geven historische achtergrond bij wat er op die plekken gebeurde tijdens WOI. Ze zijn opgesteld in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Praktisch:

 • Naam: 14-18 fietsen in het Scheldeland
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Scheldeland
 • Afstanden: 42, 75 en 51 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Prijs: gratis
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Bestellen van de brochure en meer informatie: www.scheldeland.be/grooteoorlog

Fietsbox Vlaanderen
André Maes , Friday 22 August 2014, 20:04

fietsbox-vlaanderen Blijkbaar slaat de formule van uitgeverij Lannoo met fietsboxen aan want zopas verscheen de vierde uitgave onder de noemer “Fietsbox Vlaanderen, 50 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen”. Ditmaal in samenwerking met Knooppunter, de producent van het waterdichte doosje voor op het fietsstuur. De samenwerking tussen Lannoo en Knooppunter biedt de fietser de meest volledige informatie in de meest compacte vorm: een box met 50 vouwkaarten en een knooppuntertoestel.

Op de kaarten vind je: de knooppunten, afstanden, vermelding van de bezienswaardigheden en horeca, kaartje van de route, een uitgebreide stap voor stap routebeschrijving met toeristische informatie en de praktische informatie met parkeermogelijkheden, startpunten, aard van de wegen en een QR-code voor extra route-informatie. Bij elke kaart zit een afscheurbare strook met de knooppuntnummers van de route die perfect in het knooppuntertoestel past. Wie de plooikaarten liever intact houdt, kan de routes downloaden van de website: www.knooppunter.com.

Per provincie zijn telkens tien routes geselecteerd. Ze hebben afstanden die schommelen tussen 35 en 66 km. Bij elke route is een verkortingslus voorzien. Een overzicht hiervan vind je in de kaart die is bijgevoegd met extra informatie en het colofon.

De Knooppunter is een water- en winddicht toestelletje dat je in een oogwenk op even welk fietsstuur plaatst en waarmee je op elk moment de route kunt volgen. In elk toestel zit een potloodje met gum. Naast de kaartjes uit de box kun je blanco kaartjes downloaden en printen via de website van Knooppunter. Ook andere producten van Knooppunter zijn via de website beschikbaar.

 • Titel: Fietsbox Vlaanderen
 • Auteur: Patrick Cornillie, Gunter Hauspie, Dirk Remmerie
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 50
 • Uitvoering: box
 • Omvang: 13 x 13 x 23
 • Prijs: € 39,99
 • ISBN: 9789401417846
 • Website: http://www.lannoo.comhttp://www.knooppunter.com

Fietspocket Belgische Kust
André Maes , Wednesday 06 August 2014, 20:50

fietspocket-kust Na de installatie van de bewegwijzering en de uitgave van fietskaarten door de provinciale toeristische diensten kwamen er allerlei initiatieven op gang zoals het toekennen van het label voor fietscafés, fietslogies enz. Ook de informatica legde zich op het fenomeen toe met interactieve toepassingen zoals bijvoorbeeld Fietsnet.be en Vlaanderen Fietsland. Een van de betere initiatieven was de Knooppunter, een water- en winddicht toestelletje dat je in een oogwenk op het fietsstuur plaatst en waarmee je op elk moment de route kunt volgen. Bij het toestel horen routekaartjes waarop je de route kunt invullen, met vermelding van tussen- en totaalafstanden. Binnen de kortste keren kwamen er voorgedrukte routekaartjes tot stand met kant en klare knooppuntenroutes in Vlaanderen.

Knooppunter gaat nu een stap verder met de uitgave van een bij Lannoo uitgegeven Fietspocket. Het boekje is multi-inzetbaar: je krijgt niet enkel toeristische en praktische informatie maar achteraan in het boekje vind je de uitneembare routekaartjes die perfect in het Kooppunter toestelletje passen. Wil je liever geen bladzijden uit het boekje scheuren dan kun je de routes gratis downloaden van de website. De routes hebben een lengte die varieert van 37 tot 52 km. Voor de minder sportieve fietsers is er telkens een verkorting voorzien. Bij elke route hoort een overzichtskaartje en een QR-code waarmee je extra informatie van de website kunt halen. Bij elke route zijn tevens de halteplaatsen met terrassen vermeld.

Het boekje is rijkelijk geïllustreerd met bij de routes horende foto’s. Voor het uitzetten van de routes en de teksten is Patrick Cornillie aangezocht, een specialist ter zake. Bovendien is het boekje door zijn minieme afmetingen van 10 op 16 centimeter gemakkelijk mee te nemen en onderweg te raadplegen.

 • Titel: Fietspocket Belgische Kust
 • Auteurs: Patrick Cornillie
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 188
 • Uitvoering: paperback
 • Omvang: 10 x 16 cm
 • Prijs: € 12,99
 • ISBN: 9789401418713
 • Website: http://www.lannoo.comhttp://www.knooppunter.com

Ecoroutes in het Waasland en het Meetjesland
André Maes , Wednesday 30 July 2014, 21:12

Toerisme Oost-Vlaanderen trakteert de fietsers met twee nieuwe Ecoroutes. Nog juist op tijd om het vakantieseizoen al fietsend door te komen. 'Eco' slaat hierbij niet enkel op 'ecologisch', maar evengoed op 'economisch'. Daarvoor tekende Toerisme Oost-Vlaanderen samen met Toerisme Meetjesland en Toerisme Waasland twee fietsroutes uit op het bekende knooppuntennetwerk, langs prachtige polders, putten, kreken en kanalen, in de periferie van de industrie.

De twee lussen leiden fietsers doorheen het verborgen groen van de Gentse kanaalzone, het waterspaarbekken van Kluizen, de Waaslandhaven, Doel, Prosperpolder en het Zeeuws-Vlaamse Verdronken Land van Saeftinghe. Wie dacht dat hier niets dan staal te zien was, krijgt lik op stuk. Ook hier is Oost-Vlaanderen op zijn mooist, met grazende schapen, watervogels, windmolens, kastelen, stiltegebieden en groene, uitgestrekte en drassige velden.

In de brochure vind je de uitgebreide routebeschrijving met toeristische en praktische informatie en twee detailkaarten met de ingetekende routes

De publicatie 'Ecoroute - 2 fietstochten in het Waasland en het Meetjesland' verscheen begin juni als bijlage bij de DM.City magazines van Gent en Antwerpen, in een oplage van 143.000 exemplaren. Ze leent zich bijzonder goed voor dagtochten die vertrekken vanuit Gent of Antwerpen, om zo de rijke historiek van deze steden in een ruimer perspectief te plaatsen. De brochure kan ook gratis worden besteld via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.be.

Om de routes gratis te downloaden klik hier.

Praktisch:

 • Naam: Ecoroute
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Waasland & Meetjesland
 • Afstand: 52 & 43 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://www.tov.be

De sterkste fietskaart van Vlaanderen
André Maes , Monday 14 July 2014, 20:29

In de reeks “De sterkste fietskaart van …” verscheen bij uitgeverij Buijten & Schipperheijn de overzichtskaart van Vlaanderen. De vermelding “sterkste fietskaart” slaat zowel op de inhoud als op het gebruikte materiaal. Op de kaart vind je alle bewegwijzerde fietsnetwerken met knooppunten en de trajecten van de Lange Afstandroutes of LF-routes. Ze geeft een overzicht van de fietsmogelijkheden in Vlaanderen, een groot deel van Zuid-Nederland, Nederlands Limburg en het aangrenzend gebied van Duitsland.

De kaart is vervaardigd uit regenwerend en kreukvrij materiaal. Hierdoor kan ze tegen een stootje en veelvuldig plooien, ook als ze andersom wordt gevouwen. Ze is ideaal om vooraf de fietstochten te plannen en handig om mee te nemen doordat ze compact is gevouwen tot een formaat van ongeveer 15 x 12 cm, met klitsluiting. Op de fiets raadplegen zal iets moeilijker zijn doordat de kaart in uitgevouwen toestand 97 x 65 cm meet. De kaart is op beide zijden bedrukt. Om het gehele grondgebied weer te kunnen geven is als schaal voor het formaat 1:150.000 gekozen.

In de marge van het kaartbeeld vind je veel nuttige adressen voor het reizen per fiets en een uitgebreid register met de plaatsnamen. Doordat alle wegeninformatie en de trajecten zijn weergegeven is het kaartbeeld nogal druk. Het zou beter zijn om de fietstrajecten in het blauw weer te geven zoals op de kaartgidsen van Toerisme Vlaanderen en Grote Routepaden. Tussen 8 en 10% van de mannen en 0,5% van de vrouwen hebben een vorm van kleurenblindheid waardoor ze de groen gekleurde trajecten moeilijk kunnen onderscheiden.

Merkwaardig is dat voor de afbeelding van de knooppuntborden voor een bord van de provincie Limburg is gekozen terwijl de vier andere Vlaamse provincies - en dus de overgrote meerderheid - een wit bord met groene opdruk gebruiken.

Deze kaartenreeks is een knap initiatief van de uitgever. Het zal niet makkelijk zijn om te concurreren tegen digitale routeplanners, Google Maps en gps. Onderzoek wijst echter uit dat de meeste fietsers een papieren kaart boven een digitale versie verkiezen. Bovendien vermelden bijna alle gps-aanbieders dat je niet blindelings op hun toestellen moet rekenen, maar best ook een gewone kaart meeneemt voor het geval van een of andere calamiteit.

Praktisch:

 • Naam: De sterkste fietskaart van Vlaanderen
 • Soort: overzichtskaart Vlaanderen
 • Uitgeverij: Buijten & Schipperheijn
 • Te koop: Standaard Boekhandel, ANWB en VVV’s
 • Prijs: € 10,00
 • ISBN: 9789058817563
 • Meer informatie: www.buijten.nl

Nieuwe Falk regionale fietskaarten Vlaanderen
André Maes , Thursday 26 June 2014, 23:08

Wie dacht dat door de voortschrijdende technische evolutie met gps, smartphone en Google Maps een einde zou komen aan het vertrouwde papieren kaartmateriaal heeft het verkeerd voor. Zo verscheen bij Falkplan onlangs een volledig nieuwe reeks Vlaamse regiokaarten. De kaarten komen tegemoet aan de vraag van de fietsers die zowel de Lange Afstandsroutes (LF-routes) van Grote Routepaden als de provinciale knooppuntroutes in beeld willen krijgen.

De kaarten hebben een perfect fietsbare schaal van 1:50 000. Ze omvatten alle LF-routes, het volledige knooppuntennetwerk en andere officiële fietspaden. Met icoontjes wordt heel wat nuttige toeristische informatie meegegeven. Daarnaast zijn de gegevens van de toeristische diensten (VVV’s) en een plaatsnamenregister opgenomen. Het kaartbeeld stopt niet aan de landsgrenzen, de grensoverschrijdende regio’s zijn - voor zover mogelijk - mee in beeld gebracht. De dubbelzijdig bedrukte kaart meet opengevouwen 91 x 92 cm, hierdoor is ze meer bedoeld om de fietsuitstappen thuis voor te bereiden. Als toemaatje omvat elke kaart telkens een viertal thematische routesuggesties met afstanden tussen 30 en 50 km. Kortom, de perfecte basis voor heel wat sportieve ontdekkingstochten.

Indeling van de kaarten voor Vlaanderen

 • 30. Belgische kust met Brugge
 • 31. Zeeuws Vlaanderen met Meetjesland en Waasland
 • 32. Antwerpse Kempen met Kalmthoutse Heide
 • 33. Belgisch Limburg met Maastricht
 • 34. Westhoek met Leiestreek West
 • 35. Vlaamse Ardennen met Leiestreek Oost en Scheldeland
 • 36. Vlaams Brabant met Brussel

Ook voor het Nederlands grondgebied is een volledige kaartreeks verschenen.

De kaarten voor het Vlaamse grondgebied zijn ontwikkeld in samenwerking met Grote Routepaden vzw en daar te bestellen op de webshop.

Praktisch:

 • Naam: Nieuwe Falk regionale fietskaarten Vlaanderen
 • Soort: Overzichtskaart
 • Locatie: Vlaanderen
 • Verdeler: Grote Routepaden / boekhandel
 • Prijs: € 8,99 (GR-leden € 8,09)
 • Meer informatie: www.falk.nl / www.groteroutepaden.be

Fietsbox Limburg 2014-2015
André Maes , Sunday 01 June 2014, 23:37

Bij Toerisme Limburg verscheen zopas de nieuwe “Fietsbox Limburg 2014-2015”. In deze box vind je 9 themafietskaarten, goed voor de 37 mooiste fietsroutes door Limburg. De perfecte bouwstenen voor een meerdaagse fietsvakantie. Opmerkelijk zijn de twee nieuwe themafietskaarten: over de Vlaamse mijnstreek en over Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen.

De themakaarten geven bezoektips, de fietsvriendelijke horeca langs het fietsroutenetwerk, locaties die je zeker niet mag missen. Standaard zitten er ook overzichtelijke knooppunterkaartjes bij die perfect in een Knooppuntertoestel passen.

De nieuwe themafietskaart ‘Mijnsites: van verleden naar heden’ loodst de fietser door de Limburgse mijnstreek aan de hand van drie nieuwe fietslussen: 47,5 km in Beringen en Heusden-Zolder, 47 km in Genk en Houthalen-Helchteren en 28 km in Maasmechelen en As. Onderweg duik je onder in de rijke erfenis van het ‘zwarte goud’. Je passeert stille getuigen van de mijnnijverheid, zoals imposante schachtbokken, mijnterrils en levendige tuinwijken van de multiculturele mijnwerkers. Hoogtepunten zijn de C-mine expeditie in Genk, het Mijnmuseum op be-MINE in Beringen en Connecterra achter de tuinwijk van Eisden (Maasmechelen). Maar je fietst ook rustig door naald- en loofbossen en open heidevlakten.

Bosland is een eindeloos bos- en natuurgebied in het noordwesten van Limburg, met meer dan 4500 hectare aaneengesloten bos, heide, beekvalleitjes, graslanden en landduinen. Een lus van 44,5 km verbindt Hechtel-Eksel en Overpelt. Je fietst door de Dommelvallei met watermolens, passeert de landduinen van In den Brand (de grootste zandbak van Limburg) en kindvriendelijke kunstwerken in het Pijnvenbos. Lus 2 in Lommel (39 km) leidt je grotendeels autovrij door bossen en over kanaaldijken, met als hoogtepunt de Sahara, een indrukwekkende zandvlakte met een meer. Ook het Glazen Huis in Lommel-stad is meer dan een bezoek waard. 

Toerisme Limburg heeft ook de 7 themakaarten die er al waren geüpdatet:

1 - Nationaal Park Hoge Kempen: 3 fietslussen, waarvan een nieuwe (28,5 km) naar Connecterra in Eisden. Deze verbindt 3 van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park.

2 - ‘Proef en beleef’: 5 lussen, waarvan een nieuwe lekkerbekkenroute door Kinrooi (39,5 km) rond het thema asperges, wijn en ambachtelijk ijs.

3 - De Wijers: 5 fietsroutes door het grootste vijvergebied van Vlaanderen, waarvan een nieuwe fietslus van 39 km, die start aan het Schulensmeer in Lummen.

4 - ‘Van bloesem tot oogst’: 6 lussen, waarvan 1 nieuwe lus in Riemst rond wijn en mergel.

5 - Rijk Verleden: 7 heuvelachtige fietsroutes langs historische stadjes in Haspengouw, religieuze monumenten en imposante kastelen, tumuli en eeuwenoude landschappen.

6 - Het Snoer van Maasdorpjes: 4 vlakke lussen door de dorpjes en stadjes langs de Maas.

7 - Voerstreek: 2 pittige fietslussen door de zes Voerdorpjes in het Hart van de Euregio.

De themakaarten zijn ook los te koop voor 3 euro in de meeste toeristische infokantoren in Limburg, via shop.toerismelimburg.be. De nieuwe Fietsbox Limburg 2014-2015 is ook in de boekhandel te koop (17,50 euro).

 • Titel: Fietsbox Limburg 2014-2015
 • Auteur: diverse
 • Uitgeverij: Toerisme Limburg
 • Uitvoering: losse kaarten
 • Prijs: € 17,50
 • ISBN: 9789490027537
 • Website: http://www.toerismelimburg.be

De Groote Tocht
André Maes , Wednesday 28 May 2014, 22:26

De Groote Tocht is een dubbelboek(je) met enerzijds verhalen van Annemie Peeters en anderzijds fietstochten van Marc Monballieu. Welke van de twee de voorzijde is bepaald de lezer zelf aan de hand van zijn/haar interesse.

Radioreporter Annemie Peeters schildert 11 portretten van mensen die opmerkelijke herinneringen ophalen aan de Eerste Wereldoorlog. Verhalen over mannen, vaak nog jongens, die na vier jaar hel in de loopgraven eind 1918 weer thuiskwamen. Thuis wachtten moeders, vrouwen, kinderen. De queeste van Annemie begon op 11 november 2013. Toen riep zij de Radio 1-luisteraars op om verhalen in te sturen van (over)grootouders die de Groote Oorlog hebben meegemaakt. Om aan de hand van foto’s, dagboekfragmenten en briefkaarten het verhaal van de Eerste Wereldoorlog te vertellen.

De verhalen zijn verlucht met oude en nieuwe zwart-witfoto’s. Een goede keuze, kleuren zouden in de context van deze verhalen misplaatst zijn.

Wielerfanaat Marc Monballieu maalde duizenden kilometers af in de frontstreek en stelde een tocht van 200 km samen die langs 100 monumenten loopt. Elk monument vertelt een ander verhaal over de gruwelen van de Groote Oorlog. Er zijn ook kortere varianten voorzien zodat er een 'Groote Tocht' is op maat van iedereen: 160 km, 2 versies van 100 km, 2 versies van 50 km en 2 versies van een twintigtal kilometer. Hierbij komen zowel het IJzerfront als het Ieperfront aan bod. De tochten leiden ook langs de verhalen die Annemie Peeters beschreef.

Het fietsgedeelte is ingedeeld in drie hoofdstukken: een beknopte geschiedenis, de eigenlijke fietsroutes en de 100 monumenten en bezienswaardigheden. Dit gedeelte van het boek is rijkelijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en –kaartjes. Op de kaartjes vind je de ingetekende routes, de eventuele knooppuntnummers en de bezienswaardigheden. Dankzij het handige formaat en de ringband past het boekje perfect in de stuurtas. Minpunt hierbij is de dikte van het boekje. Een systeem waarbij je de verhalen er kunt uitlaten zou handiger geweest zijn.

Ondanks deze kritische noot is De Groote Tocht een boekje om te koesteren, te lezen en te fietsen.

 • Titel: De Groote Tocht
 • Auteur: Annemie Peeters en Marc Monballieu
 • Uitgeverij: Davidsfonds
 • Aantal bladzijden: 206
 • Uitvoering: ringband
 • Omvang: 12 x 17 cm
 • Prijs: € 19,95
 • ISBN: 9789059085671
 • Website: http://www.davidsfonds.be

Fietskaart Limburg 2014-2015
André Maes , Sunday 18 May 2014, 11:17

Bij Toerisme Limburg verscheen dit voorjaar de nieuwe Fietskaart 2014-2015. De kaart op schaal 1:65.000 is op beide zijden bedrukt met op de ene kant het noorden van de provincie Limburg en op de ommezijde het zuiden. Op deze nieuwe kaart en in het bijhorend Fietsinfoboekje vind je o.a. 70 nieuwe knooppunten, 119 nieuwe fietskilometers, 152 fietscafés en 184 fietslogies, de 44 'Favoriete Plekjes van de Limburgers' enz. Naar goede gewoonte zijn ook de afstanden, hellingen, veerponten, parkings en stations vermeld. Daarnaast worden de laadlocaties voor elektrische fietsen met een eigen icoontje op de kaart weergegeven. Deze staan verspreid over de hele provincie bij de erkende fietscafés. In het 206 bladzijden tellend Fietsinfoboekje krijg je actuele informatie over de voorzieningen van het fietsroutenetwerk en de gegevens van de fietscafés en -logies die het fietslabel mogen voeren.

De kaart is van kracht voor een periode van twee jaar. Gedurende deze periode blijft het aanbod van de fietsroutes en de kwaliteitswaarborg van de fietscafés en –logies met het fietsvriendelijk label ongewijzigd. Nieuwe aanbiedingen of aanpassingen worden op de website van Toerisme Limburg medegedeeld.

De fietskaart en het fietsinfoboekje worden gezamenlijk aangeboden in een plastic mapje. Het is te koop bij alle Limburgse toeristische infokantoren en ook online te bestellen. Voor 9,50 euro krijg je een volledig overzicht van het fietsroutenetwerk op een scheurvaste en spatwaterbestendige kaart en alle informatie die je onderweg kunt nodig hebben.

Praktisch:

 • Naam: Fietskaart Limburg 2014-2015
 • Soort: overzichtskaart
 • Locatie: Provincie Limburg
 • Bewegwijzering: blauwe knooppuntborden
 • Documentatie: overzichtskaart en fietsinfoboekje
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Prijs: € 9,50
 • Meer informatie en bestelling: www.toerismelimburg.be

Vernieuwde Aspergeroute in het Scheldeland
André Maes , Wednesday 14 May 2014, 19:29

aspergeroute Sinds half april heeft het Scheldeland een nieuwe toeristische trekpleister: de Aspergeroute kreeg een volledige opknapbeurt en gaat nu als ‘seizoensfietsroute’ door het leven. In de gemeenten Bornem, Puurs en Sint-Amands zetten ze met deze route het ‘witte goud’ in de kijker. Van 14 april tot 24 juni kun je de regio met de nieuwe folder verkennen.

Wie de volledige route fietst, komt onder meer voorbij het fraaie kasteeldomein d’Ursel in Hingene, het jachtpaviljoen ‘De Notelaer’ op de Scheldedijk, de bijzondere natuur van de waterrijke wielen bij de Schelde en het centrum van Bornem, met de verrassende Onze-Lieve-Vrouw- en Leodegariuskerk.

De Aspergeroute betekent uiteraard ook: proeven. De fietslus loopt langs twee aspergeboeren, bij wie je kraakverse asperges kunt kopen.

Tientallen restaurants langs het traject serveren je verfijnde gerechten met het ‘witte goud’ in de hoofdrol. Bovendien prikkelt de asperge volop de creativiteit. Chefs en producenten verwennen je onder meer met ijs, kaas en pralines op basis van asperges.

Fietser én fijnproever? Kies dan voor ‘Op de fiets met de Koningin der groente’. Een verkorte (35 km) en gastronomische versie van de Aspergeroute. Vier horecazaken trakteren je achtereenvolgens op een aperitief, voorgerecht, hoofdschotel en dessert.

Ten slotte is er het Aspergefestival. Van 25 april tot eind juni zet Puurs de edele groente in de kijker met o.a. fietstochten, wandelingen en kookworkshops.

In de gratis folder vind je een kaartje met het traject, de knooppunten, de bezienswaardigheden, de aspergerestaurants en aspergeverkooppunten. Verder de praktische en toeristische informatie

Praktisch:

 • Naam: Aspergeroute
 • Soort: lusvormige themaroute
 • Locatie: Scheldeland
 • Vertrek: Hof van Coolhem, Coolhemstraat 64, 2870 Puurs of Toerisme Klein-Brabant, ‘Het Landhuis’, Boomstraat 1, 2880 Bornem.
 • Afstand: 40 km, twee verkortingen van 22 en 24 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: folder
 • Verdeler: toeristische infokantoren van Bornem, Puurs en Sint-Amands en bij het Hof van Coolhem. Je kunt hem tevens downloaden op www.scheldeland.be
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: www.scheldeland.be

Fruitfietskaart ‘Dit noemen wij Appelszien’
André Maes , Sunday 20 April 2014, 11:41

fruitfietskaart De bloesemstreek verken je best per fiets. Daarvoor heeft Toerisme Limburg de fruitfietskaart volledig vernieuwd. Op de cover valt onmiddellijk de slagzin ‘Dit noemen wij Appelszien’ op. De jaarlijkse bloesempracht in Haspengouw is een van de grote troeven van de vakantieregio Limburg. De nieuwe routekaart geeft een selectie van de zes mooiste knooppuntenroutes door de fruitstreek, met een nieuwe lus in de wijnstreek rond Riemst.

De kaart toont het beeld van het Limburgs grondgebied tussen Sint-Truiden en Riemst, de fruitstreek bij uitstek. Naast de routes en de knooppunten vind je icoontjes en informatie over de fietsvriendelijke horeca, de te bezoeken toppers en fotogenieke locaties. De trajecten zijn afgebeeld zoals op de Fietskaart van het Fietsparadijs Limburg, t.t.z. met aanduiding van de weggesteldheid (verhard/niet verhard) en de eventuele hellingen

Op de ommezijde krijg je informatie over de bezienswaardigheden die je ontmoet tijdens de zes fietstochten en de praktische informatie zoals logeermogelijkheden, fietsverhuur enz.

Prettig en nuttige bijkomstigheid is dat bij de fietskaart 6 kaartjes worden meegeleverd met de volgorde van de knooppunten van de routes. De kaartjes zijn geschikt om in een Knooppunter –apparaatje te steken. Met deze kaartjes kun je de route perfect volgen en bovendien zie je waar en wanneer je aan een horecazaak of een bezienswaardigheid komt.

De zes routes zijn achtereenvolgens:

 • Lus 1: De gulle natuur, 35 km
 • Lus 2: Erfgoed en fruit happen, 33 km
 • Lus 3: Fruitige natuur, 43 km
 • Lus 4: Van fruit tot stroop, 38 km
 • Lus 5: Historisch met pit, 28,5 km
 • Lus 6: Land van druiven en mergel, 28 km

Praktisch:

 • Naam: Haspengouw, van bloesem tot oogst
 • Soort: lusvormige fietsroute
 • Locatie: Haspengouw
 • Vertrek: diverse startplaatsen
 • Afstand: van 28 tot 43 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: routekaart en knooppuntkaartjes
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Te koop bij: toeristische infokantoren en de webshop
 • Prijs: € 3
 • Meer informatie: www.toerismelimburg.be/

Nieuwe fietskaart Antwerpse Kempen
André Maes , Wednesday 19 February 2014, 9:47

antwerpse-kempen-fietskaart-14 Antwerpse Kempen stapt af van de verspreiding van deelkaarten voor hun fietsnetwerk. In plaats daarvan is er nu een volledig nieuwe kaart met een actueel overzicht van alle knooppunten en trajecten.

De kaart op schaal 1:65.000 toont recto verso het volledige grondgebied van de Antwerpse Kempen. Ze is vervaardigd in scheurvrij en waterbestendig materiaal. Op de kaart vind je de knooppunten, trajecten met kilometeraanduiding en toestand van de wegen (verhard, niet verhard, autovrij enz.), horeca, rust- en picknickplaatsen. Bovendien zijn de netwerken van de aangrenzende regio’s zoals Scheldeland, Vlaams-Brabant, Limburg en het Nederlandse Noord-Brabant in beeld gebracht. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via de fietsostrades staan erop aangeduid.

Twintig inrijpunten op de kaart vormen ideale vertrekplaatsen. Ze liggen op het netwerk en zijn vlot bereikbaar. Je vindt er parkeerruimte, een overzichtskaart van het netwerk en vaak horeca in de onmiddellijke omgeving.

Eind 2013 gaf provincie Antwerpen het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen een grondige controlebeurt. 40 extra knooppunten, 140 kilometer nieuwe fietstrajecten en vlotte verbindingen met o.a. stadscentra maken het netwerk fijnmaziger, comfortabeler en veiliger. In totaal goed voor 2000 kilometer fietsplezier. De ingrijpendste wijzigingen situeren zich in de regio Turnhout/Baarle, niet toevallig het oudste deel van het netwerk. Fietsers vinden een overzicht van alle aanpassingen op www.routedokter.be. Wie nog over een ‘oude’ kaart beschikt, zal met behulp van het overzicht van de wijzigingen op de website niet verloren rijden.

Bij aankoop van de kaart kun je gebruik maken van een fijn extraatje: één maand gratis VAB-fietsbijstand voor het hele gezin.

Praktisch:

 • Naam: Fietskaart Antwerpse Kempen
 • Soort: Overzichtskaart fietsnetwerk
 • Locatie: Antwerpse Kempen
 • Afstand: ongeveer 2000 km
 • Bewegwijzering: groenwitte borden
 • Documentatie: fietskaart
 • Verdeler: Diensten voor Toerisme in de Antwerpse Kempen
 • Prijs: € 9,95
 • Meer informatie en online bestellen: www.antwerpsekempen.be

Dijlevalleiroute
André Maes , Friday 04 October 2013, 20:10

dijlevalleiroute Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Vlaams-Brabant werkten samen aan een aantrekkelijke fietsverbinding tussen Mechelen en Leuven. Het resultaat? De Dijlevalleiroute, de eerste lus langs het populaire fietsknooppuntennetwerk tussen twee Vlaamse kunststeden.
De mooiste fietslus tussen Mechelen en Leuven: zo zou je de Dijlevalleiroute kunnen omschrijven.

De fietslus volgt de meanders van de Dijle en het jaagpad langs het Kanaal Leuven-Dijle. Onderweg fiets je voorbij waterrijke natuurgebieden als het Mechels Broek en het Wijgmaalbroek.
Ook in de kunststeden Leuven en Mechelen valt heel wat moois te ontdekken: van het begijnhof tot de skywalk op de Sint-Romboutstoren.
Onderweg wachten nog enkele verrassende haltes, zoals het Pater Damiaanmuseum in Tremelo of de snoepwinkel van Heemmuseum ’t Smiske in Rijmenam. Ook in de provinciale recreatiedomeinen De Nekker en Kessel-Lo is het fijn verpozen.

Naar goede gewoonte vind je in de folder een kaartje met het traject, knooppunten, horeca, bezienswaardigheden en eventuele verkortingen. Daarnaast beknopte teksten over de blikvangers en de praktische informatie. Een nieuwigheid is dat in 2014 een Engelstalige versie zal uitgegeven worden. De folder is gratis te bekomen bij de plaatselijke toeristische informatiekantoren en gratis te downloaden op www.toerismeprovincieantwerpen.be onder routes/fietsen/themaroutes.

Praktisch

 • Naam: Dijlevalleiroute
 • Soort: Fietslus langs het fietsnetwerk
 • Locatie: Dijlevallei
 • Vertrek: Mechelen of Leuven
 • Afstand: 57 km
 • Bewegwijzering: groenwitte knooppuntbordjes
 • Documentatie: folder
 • Verdeler: TPA
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://www.antwerpsekempen.be

Kindvriendelijke fietsroutes in de Westhoek
André Maes , Wednesday 25 September 2013, 21:03

westhoek-kindvriendelijk De meeste fietsroutes hebben een gemiddelde afstand van 50 km. Meestal zijn deze te lang om ze in familiaal verband met kinderen te ondernemen. Daarom heeft Westtoer op het fietsnetwerk Westhoek twee kindvriendelijke routes uitgetekend. Deze lopen door het natuurgebied de Blankaart en langs de Rodeberg. De tochten zijn ongeveer 20 km lang en onderweg zijn stopplaatsen voorzien om te ontspannen.

De tocht ‘Kleine Flandrien in spe’ (17,3 kilometer) vertrekt vanuit de Kinderbrouwerij in Reningelst (Poperinge) voor een stevige rit langs de Rodeberg (Heuvelland). Onderweg kom je onder meer langs gezellige volkscafeetjes waar de volksspelen al klaarstaan. Ook enkele speelpleintjes en prachtige stukjes natuur zoals het Hellegatbos liggen op de heuvelachtige route. Deze route is gratis verkrijgbaar in de diensten voor toerisme van Heuvelland, Poperinge, Ieper, Veurne, Diksmuide en de Kinderbrouwerij.

‘Met Jaek en Nink naar het natuurgebied De Blankaart’ (22 km) is de tweede kindvriendelijke route. Deze fietstocht start op de Grote Markt van Diksmuide of aan sporthal de Pluimen en brengt je naar het natuurdomein de Blankaart, het drinkwaterproductiecentrum van de Blankaart en enkele boerderijen. De routekaart is gratis verkrijgbaar in de diensten voor toerisme van Diksmuide, Veurne, Houthulst, Kortemark, Koekelare, Lo en bezoekerscentrum De Otter.

Op de kaartzijde van de brochures staat het traject met de knooppunten, onderlinge afstanden, stopplaatsen, bezienswaardigheden, horeca enz. Op de ommezijde vind je de praktische en toeristische informatie.

De routes zijn eveneens te downloaden via de gratis applicatie West-Vlinderen: www.west-vlinderen.be.

Praktisch:

 • Naam: “Kleine Flandrien in spe” & “Met Jaek en Nink naar het natuurgebied De Blankaart”
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Westhoek
 • Vertrek: Kinderbrouwerij in Reningelst & Grote Markt Diksmuide
 • Afstand: 17,3 & 22 km
 • Bewegwijzering: borden fietsnetwerk Westhoek
 • Documentatie: gratis brochures en downloads
 • Verdeler: Toerisme Westhoek
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: www.westhoekkd.be

Fietsgids Antwerpen
André Maes , Sunday 22 September 2013, 11:31

fietsgids-antwerpen In de nieuwe generatie Dicht-bij-Huisgidsen van uitgeverij Lannoo verscheen deze Fietsgids voor de provincie Antwerpen met 20 lusvormige tochten op basis van fietsknooppunten. Op het gebied van gebruiksgemak heeft deze reeks uitgaven een stap vooruit gezet. De routes zitten in een mapje met een harde cover en een handige sluiting. De afzonderlijke kaarten zijn gedrukt op scheurvast, waterbestendig materiaal en zijn natuurlijk uitneembaar.

Om het de fietser gemakkelijk te maken is alle nodige informatie per fietstocht gebundeld op het eerste blad. Op dit uitvouwbare blad vind je de detailkaart van het fietsgebied met de referentiepunten van de knooppunten, afstanden, hoogteprofiel, moeilijkheidsgraad en de al of niet verkeersvrije toestand van de wegen. Op de ommezijde vind je de praktische informatie met de bewegwijzering, fietsverhuur, logeren en picknickplaatsen. Op de volgende bladzijden vind je de uitgebreide routebeschrijving met toeristische en geschiedkundige informatie.
De overzichtskaart en de legende vind je terug in op de binnenzijde van de cover.

Op de overzichtskaart kun je duidelijk zien dat er een perfecte spreiding van routes is uitgedokterd zodat alle facetten van het fietsen in de provincie Antwerpen onder de aandacht komen. Zowel de Antwerpse Kempen als het Scheldeland komen aan bod met routes in Sint-Amands op de grens met Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant tot de routes in Essen, Wuustwezel en Ravels op de grens met Nederland. Deze uitzonderlijke mix kwam tot stand dankzij auteur Alex Elaut die een jarenlange ervaring heeft met het uitstippelen en onderhouden van fietsroutes in de provincie Antwerpen.
De kortste route heeft een lengte van 32 km en de langste 72 km. De gemiddelde afstand schommelt rond 50 km, ideaal voor een daguitstap.

 • Titel: Fietsgids Antwerpen
 • Auteur: Alex Elaut
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 130
 • Uitvoering: map
 • Omvang: 16,5 x 20 cm
 • Prijs: € 19,99
 • ISBN: 9789020971736
 • Website: http://www.lannoo.be

Emile Verhaeren Fietsroute
André Maes , Friday 20 September 2013, 19:33

verhaeren-fietsroute Het Scheldeland van Klein-Brabant heeft er een nieuwe trekpleister bij: de Emile Verhaeren Fietsroute. Het is een poëtische tocht langs de dorpen Sint-Amands, Mariekerke, Weert, Bornem en Oppuurs. De lusvormige tocht begint en eindigt aan het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te Sint-Amands en volgt hoofdzakelijk het knooppuntennetwerk. Onmiddellijk na de start kom je op de Kaai voorbij het bronzen beeld van de dichter en even verder langs het grafmonument van Verhaeren en zijn echtgenote Marthe Massin.

De 35 km lange route brengt je langs autovrije of autoluwe wegen, die je de locaties laat ontdekken die een rol speelden in het leven van Emile Verhaeren. Het is een regio van water, dijken, dreven, bossen en schilderachtige dorpjes. Van op de dijken heb je een uniek uitzicht over de machtige Schelde en het schorren- en polderland.

De tocht wordt beschreven in een handige brochure met een uitklapbare kaart van de streek. In de brochure vind je een korte biografie van de dichter, een uitgebreide wegbeschrijving, toeristische informatie, kaderstukjes met duiding, gedichten en veel oude en nieuwe foto’s. Ze is te koop bij de toeristische infopunten van Sint-Amands, Buggenhout en Bornem, in het Verhaerenmuseum te Sint-Amands en in De Zilverreiger te Weert.

In de brochure vernemen we o.a. dat de dichter in 1855 het levenslicht zag in een familie van de katholieke burgerij van Sint-Amands. Zijn ouders staan er op dat hij zijn studies in het Frans voortzet. Hij studeert rechten aan de Franstalige universiteit van Leuven. Maar zijn passie gaat uit naar de wereld van de kunst en literatuur. In 1883 publiceert hij zijn eerste dichtbundel ‘Les Flamandes’, er zullen er nog vele volgen. De Eerste Wereldoorlog vormt een breuk in zijn oeuvre. Hij verzet zich tegen de Duitse bezetting en het oorlogsgeweld. Zijn belangrijkste bundel uit deze periode is ‘Les Ailes rouges de la Geurre’. In 1916 komt hij onder een trein in het station van Rouen en sterft.

Het Verhaerenmuseum bevindt zich naast het geboortehuis van de dichter in de Emile Verhaerenstraat 71. Je krijgt er een overzicht van zijn werk in een opvallend hedendaagse inrichting. In de collectie vinden we werk van Ensor, Spilliaert, Van Rysselberghe e.a. Gedetailleerde informatie over openingsuren en tarieven vind je op de website van het museum.

Praktisch:

 • Naam: Emile Verhaeren Fietsroute
 • Soort: lusvormige route langs knooppunten
 • Locatie: Scheldeland
 • Vertrek: Sint-Amands, situering op kaart
 • Afstand: 35 km
 • Bewegwijzering: borden van het fietsnetwerk
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: Provinciaal Museum Emile Verhaeren
 • Prijs: € 2
 • Meer informatie: Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Emile Verhaerenstraat 71, 2890 Sint-Amands, http://www.emileverhaeren.be

Lannoo’s Knooppunten Fietstas
André Maes , Saturday 07 September 2013, 11:32

Deze fietstas gevuld met 50 knooppuntroutes is een bijzonder slim idee van uitgeverij Lannoo. De tas zal bij veel fietsers welkom zijn en door zijn vormgeving zeker in de smaak vallen. Dankzij de handige klittenband kan ze op een gemakkelijke en vlugge manier aan het fietsstuur bevestigd of afgenomen worden. In de bovenkant van de tas is een doorzichtige ruimte voorzien om de fiches in op te bergen zodat je de route onderweg kunt volgen. Vooraan is een apart vak voorzien waar je bijvoorbeeld een telefoon of andere zaken in kwijt kunt.

De 50 knooppuntroutes zijn van de bekende en gedegen Lannoo-kwaliteit. Elke Vlaamse provincie kreeg 10 routes toebedeeld. Ze lopen allen over de fietsnetwerken met knooppunten uitgezonderd de route in en rond Brussel. Hier is een meer gedetailleerde wegbeschrijving met links/rechts aanduidingen en een grotere kaart opgenomen. Het colofon en de overzichtskaart met alle routes is op een aparte fiche meegeleverd.

Op elke fiche vind je een nauwkeurige wegbeschrijving met aandacht voor de bezienswaardigheden, vermelding van de knooppunten en de afstanden. Verder vind je ook de praktische informatie en een kaartje. Hierop is het traject en de knooppuntnummers weergegeven.

De geselecteerde tochten brengen je langs de mooiste plekjes van Vlaanderen: van de kust tot in Voeren. De afstanden schommelen tussen 25 en 50 km en zijn zowel geschikt voor de sportieve fietser als voor gezinnen met kinderen. De opmaak van de fiches is vergelijkbaar met de Dicht-bij-Huisgidsen van Lannoo: gedetailleerde wegbeschrijvingen, toeristische en praktische informatie, gedetailleerd kaarten en kaderstukjes met achtergrondinformatie.

 • Titel: Lannoo’s Knooppunten Fietstas
 • Auteur: Diverse
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 100
 • Uitvoering: losse fiches
 • Formaat: 11 x 21 cm
 • Prijs: € 39.99
 • ISBN: 9789401409193
 • Website: http://www.lannoo.com

De ‘echte’ uitvinder van de fiets en vijf opmerkelijke fiets quotes
Maarten de Bij , Wednesday 04 September 2013, 21:00

De fiets heeft zich in de afgelopen twee eeuwen sterk geëvolueerd. Waar de loopfiets rond de 19e eeuw de standaard was voor een luxueuze fiets is de moderne fiets voorzien van allerlei snufjes en extra’s. Er zijn diverse bronnen die spreken over de uitvinder van de fiets. De Fransman Mede de Sivrac werd voor het eerst gezien op de loopfiets. Het was een fiets zonder enige vorm van comfort of luxe. Zo was er geen zadel zoals we die nu kennen. John Starley was degene die in 1885 de fiets heeft ontworpen zoals we die nu kennen. Of we nu Mede de Sivrac of John Starley moeten bedanken voor de fantastische fiets quotes is onduidelijk. Dan volgt er nu een top vijf van bekende/ludieke fiets quotes en de betekenis hiervan. Echte uitvinder fiets

 1. Albert Einstein (wereldberoemde uitvinder en natuurkundige)

Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving’. In andere woorden: het leven is als fietsen. Om in balans te blijven, moet je bewegen.

 1. George Weah (oud profvoetballer)

Education a continual process, it’s like a bicycle… If you don’t pedal you don’t go forward.’ Vrij vertaald: het onderwijs is een voortduren proces, het is als fietsen. Als je niet trapt, ga je niet vooruit.

 1. Veluwse Spreukenkalender, editie 2009

Ut leaven is as een fietseband. Ene doorne en alle lucht geet der uut’ oftewel het leven is als een fietsenband, één doorn en alle lucht gaat eruit.

 1. Tori Amos ( Amerikaanse singer/songwriter)

Guys would sleep with a bicycle if it had the right color lip gloss on. They have no shame. They're like bull elks in a field.’ In het Nederlands: Een man zou met een fiets het bed induiken als het de juiste kleur lipgloss zou hebben. Ze hebben geen schaamte. Ze zijn als honden in de weide.

 1. Billy Connolly (Bekende Schotse komiek)

Marriage is a wonderful invention: then again, so is a bicycle repair kit.

Door de eeuwen heen heeft de fiets zich sterk ontwikkeld. Naast het vervoersmiddel is de fiets ook populair als synoniem of stijlfiguur om een bepaalde situatie te beschrijven. Op welke manier heeft u het woord fiets wel eens gebruikt om een lading te dekken?

Dit artikel is geschreven door Maarten de Bij van omafietsen webwinkel Fietsenopfietsen.nl. Naast omafietsen is er een gevarieerd aanbod van A tot Z. Ga snel eens kijken!

Molenroute totaal vernieuwd
André Maes , Sunday 01 September 2013, 16:29

molenroute De voormalige Molenroute en Watermolenroute in de Antwerpse Kempen werden samengevoegd waardoor een nieuwe route ontstond met twee lussen en een aantal mogelijke. De vernieuwde Molenroute verbindt tien molensites in het hart van de Antwerpse Kempen. Van een fiere windmolen over een zeldzame olierosmolen tot een fotogenieke watermolen.

Een kerktoren, kronkelende zandwegen, bescheiden langgevelhoeven en een wind- of watermolen: zo zag een Kempens dorp er eeuwenlang uit. De molenaar had een cruciale rol in het dorp. Hij maalde graan tot meel of sloeg koolzaad tot smout. Vandaag tellen de Antwerpse Kempen nog steeds tientallen maalvaardige molens.

De noordelijke lus is 57 kilometer lang, vertrekt aan het Netepark in Herentals en loopt door Grobbendonk, Zandhoven, Vorselaar, Lille en Kasterlee.

De zuidelijke lus is 52,5 kilometer lang, vertrekt aan de Kaasstrooimolen in Heist-op-den-Berg en doet de gemeenten Heist-op-den-Berg, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Herentals aan.

Onderweg volg je de rechthoekige, groen-witte borden met nummers van het fietsnetwerk.

In de gratis folder vind je een kaart met de trajecten, knooppunten, locaties van de molens, horeca en vertrekplaatsen. Bovendien is van elke molen langs het traject een beknopte beschrijving en een foto opgenomen.

Wie meer informatie wil over de Kempense molens kan terecht op de Activiteitenkalender en Vlaamse Molengids met bijbehorende molenkaart op www.levendemolens.be.

Praktisch:

 • Naam: Molenroute
 • Soort: fietslus op het Fietsnetwerk Antwerpse Kempen
 • Locatie: Antwerpse Kempen
 • Afstand: 57 & 52,5 km
 • Bewegwijzering: groen-witte knooppuntborden
 • Documentatie: gratis folder en te downloaden via de website
 • Verdeler: locale toeristische diensten en Antwerpse Kempen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://www.antwerpsekempen.be

5 recreatieve fietstochten in de Vlaamse Ardennen
André Maes , Tuesday 16 July 2013, 21:18

Onder het motto ‘Beleef je eigen Ronde’ lanceert Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe pocketbrochure met vijf recreatieve fietstochten geïnspireerd door de Ronde van Vlaanderen.

Rik Vanwalleghem, Danny Lamarcq, Evy Gruyaert, Nic Balthazar en Guido Belcanto leiden fietsers met beeld, uitleg en anekdotes langs de mooiste fietspaden rondom Oudenaarde, Zottegem, Ninove, Geraardsbergen en Ronse.

Bij elke route krijg je een inleiding door de auteur, zijn/haar achtergrond en waarom ze gemotiveerd zijn om deze route te fietsen en aan te prijzen. Gevolgd door de praktische informatie en de kaart van de route met aanduiding van de bezienswaardigheden, horeca en hellingspercentages. Daarna krijg je een uitgebreide en stapsgewijze routebeschrijving. Een overzicht van de routes vind je vooraan in de brochure.

Alle routes lopen over het fietsnetwerk van de Vlaamse Ardennen en hebben afstanden tussen 30 en 50 km met eventuele verkortingen.

De pocketbrochure telt 79 blz. en is te koop bij de toeristische diensten van de Vlaamse Ardennen en bij de boekhandel.

Praktisch:

 • Naam: 5 recreatieve fietstochten in de Vlaamse-Ardennen
 • Soort: lusvormige knooppuntroutes
 • Locatie: Vlaamse Ardennen
 • Vertrek: diverse plaatsen
 • Afstand: diverse
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: pocketbrochure
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Prijs: € 4,00
 • Meer informatie: http://www.beleefjeeigenronde.be

Lekker fietsen met Knooppunter
André Maes , Monday 08 July 2013, 21:10

lekker-fietsen-westhoek Knooppunter – de producent van de waterdichte kaartendoosjes voor op het fietsstuur - heeft in samenwerking met Westtoer en tien West-Vlaamse steden en gemeenten twee fietsboxen voor genieters samengesteld. Fietsen en genieten gaan immers hand in hand. Al fietsend met je gezin of met vrienden wil je iets zien, iets beleven en al zeker iets proeven. Deze fietsboxen bieden de ideale mix om al het moois en lekkers van het Brugse Ommeland en de Westhoek te ontdekken.

In elke box vind je vijf fietsroutes, met elk een centrale startplaats in de regio. In het Brugse Ommeland zijn dit Beernem, Brugge, Damme, Tielt en Torhout. In de Westhoek zijn Diksmuide, Ieper, Poperinge, Veurne en Zonnebeke de uitvalsbasis. Je krijgt telkens een mengeling van rustige landelijke fietswegen gecombineerd met enkele hoogtepunten van de plaatselijke bezienswaardigheden onderweg: een gezellig eethuisje, een sfeervol biercafé of een aangenaam terras.

In de gids vind je de gedetailleerde routebeschrijving met stapsgewijze voorstelling van de knooppunten en de icoontjes van de horeca, picknickplaatsen, een overzichtskaartje, toeristische en praktische informatie en mooie foto’s.
Op de individuele kaartjes zijn de trajecten met de knooppunten afgedrukt.

In de fietsboxen ‘Knooppunter Lekker fietsen’ vind je telkens drie onderdelen:

 1. een praktische gids waarin alle routes visueel worden voorgesteld, met informatie over de bezienswaardigheden en veel aandacht voor gezellige terrasjes en eethuizen.
 2. gebruiksklare routekaartjes met voor elke route een korte en een lange versie.
 3. een handige Knooppunter houder met een potloodje en blanco kaartjes voor op de fiets.

De Lekker Knooppunter boxen zijn verkrijgbaar in de boekhandel en bij de toeristische diensten van de startplaatsen.

Praktisch:

 • Titel: Lekker fietsen met Knooppunter
 • Auteur: diverse
 • Uitgeverij: Knooppunter
 • Uitvoering: box
 • Prijs: € 19,95
 • ISBN: 9789491007460 – 9789491007453
 • Website: http://www.knooppunter.com

Knooppunter Fietspocket
Kris , Wednesday 03 July 2013, 21:15

Ieder die er op zondag regelmatig op uittrekt voor een fietstocht heeft het al meegemaakt. Je stippelt een tochtje uit met de knooppunten en onderweg kom je niet één terrasje tegen!

Het zal je niet overkomen met de Knooppunter Fietspocket. Daarin zijn tien van de mooiste trajecten in een provincie verzameld, telkens in een korte en een lange versie. Je fietst er langs de verborgen plekjes van de streek en je ontdekt gezellige terrasjes en toffe eethuisjes. Keuze te over voor een tussenstop!

De pocket is beschikbaar voor West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Limburg.

Er is ook een set met Fietspocket én handige houder met gebruiksklare routekaartjes, nu te koop voor €17,95. De Kooppunter Fietspocket is ook apart verkrijgbaar voor €12,95.

Te koop bij Standaard Boekhandel, AS Adventure en de betere boekhandel.

Info: www.knooppunter.com

Water-fiets-route Pidpa
André Maes , Saturday 29 June 2013, 10:16

water-fietsroute Op 14 juli 1913 werd de “Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen”, kortweg Pidpa opgericht. Dit wil zeggen dat de waterproducent dit jaar 100 kaarsjes mag uitblazen. Eén van de evenementen om dit heuglijk feit bij het groot publiek bekend te maken is de Water-fiets-route. De route vertrekt langs de fietsknooppunten vanuit Hidrodoe, het waterdoecentrum in Herentals, en loopt over het grondgebied van de gemeenten Herenthout, Heist-op-den-Berg, Vorselaar, Grobbendonk en Zandhoven.

Er zijn drie routes uitgestippeld, van 54 km, 34 km en een extra lus van 15 km. Op verschillende plaatsen langsheen het parcours vestigen blauwe symbolen de aandacht op de waterpunten en kun je het water in al zijn aspecten beleven.

Bij deze route hoort een (gratis) fietsfolder met de wegbeschrijving, informatie over de verschillende sites waar het water wordt geproduceerd of verdeeld en de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg. Op het kaartgedeelte is het traject met de knooppuntnummers en de waterpunten afgebeeld. Om deze waterpunten te bekijken wordt soms van de knooppuntenroute afgeweken maar dit is op de kaart duidelijk weergegeven.

Bovendien is er aan de Water-fiets-route een wedstrijd verbonden. Met de antwoorden op enkele eenvoudige vragen maak je kans om een door fietsfabrikant Norta geschonken fiets te winnen.

Praktisch:

 • Naam: Water-fiets-route
 • Soort: fietslus
 • Vertrek: Hidrodoe, Haanheuvel 7, 2200 Herentals
 • Locatie: Antwerpse Kempen
 • Afstand: 54 of 34 km, extra lus van 15 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: folder
 • Te bekomen: toeristische diensten, Pidpa, Hidrodoe en te downloaden via de website
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: www.pidpa.be

Kleidabbersroute vernieuwd
André Maes , Tuesday 18 June 2013, 21:35

kleidabbersroute Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) is in snel tempo de themaroutes aan het vernieuwen. De Kleidabbersroute is de vierde fietslus die dit jaar onder handen is genomen. De route dateert uit 1979, de laatste editie van de brochure uit 2004. Het aangepaste traject loopt nu over het fietsknooppuntennetwerk van de Antwerpse Kempen en de betalende brochure is vervangen door een gratis folder.

De Kleidabbersroute belicht een verrassende episode uit de Kempense geschiedenis. Alle facetten van de baksteenindustrie zitten in de fietslus: het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, voormalige steenbakkerijen, imposante bakstenen gebouwen zoals de Sint-Leonarduskerk in Sint-Lenaarts en de putten waarin de kleidabbers ooit zwoegden.

Na 1960 bleven die kleiputten vaak decennialang onaangeroerd. De natuur kreeg er vrij spel, wat resulteerde in enkele uitzonderlijke groengebieden zoals Blakheide, Klokkeven of Kooldries/Hoofsweer. Goed voor enkele aantrekkelijke haltes en picknickplekjes tijdens je trip.

In de folder vind je informatie over de blikvangers langsheen de route, praktische gegevens en een kaartje met de opdruk van het traject, de aanlooproutes vanuit Brecht en Beerse, de knooppuntnummers, icoontjes voor de bezienswaardigheden, picknickbanken, horeca en aangeraden vertrekplaatsen.

Praktisch:

 • Naam: Kleidabbersroute
 • Soort: Thematische fietslus langs de knooppunten
 • Locatie: Antwerpse Kempen
 • Afstand: 59 km, verkorting tot 45 km
 • Bewegwijzering: groenwitte borden met nummers van het fietsknooppuntennetwerk.
 • Documentatie: gratis folder en te downloaden via de website van de Antwerpse Kempen
 • Te bekomen: toeristische informatiekantoren van Beerse, Brecht, Malle, Merksplas en Rijkevorsel.
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: www.antwerpsekempen.be

Ecocyclo Oostende
André Maes , Friday 24 May 2013, 19:59

ecocyclo-oostende Met deze route verlaten De Natuurvrienden de provincie Antwerpen en breiden ze hun areaal uit naar de provincie West-Vlaanderen. Meer bepaald naar de Koningin der badsteden, Oostende.

Met de Ecocyclo Oostende fiets je langs enkele mooie parels aan de kust. Uiteraard staan er heel wat milieuvriendelijke bezienswaardigheden op het menu. De tocht begint aan het station en loopt langs de Visserskaai naar de veerpont. Je fietst voorbij het museumschip Amandine, de laatste IJslandvaarder. Ter hoogte van het aquarium neem je de veerboot die je in een wip (en gratis) naar de Oosteroever brengt. Je fietst er o.a. voorbij vuurtoren Lange Nelle, de droogdok-slipways, het centrum van C-Power windenergie, de vismijn, Earth Explorer en Fort Napoleon. Over de Spinoladijk fiets je richting Bredene naar het natuurgebied d’Heye. Eén van de ecologische parels tijdens deze tocht is de geitenboerderij en kaasmakerij ’t Reigershof. Hiervoor moet je even van het fietsnetwerk. Deze uitbreiding is duidelijk beschreven en bovendien aangegeven op de kaart. Daarna fiets je langs de Spuikom en het mooie Maria-Hendrikapark terug naar het station van Oostende.

De bijhorende brochure is verzorgd uitgegeven met een duidelijk kaartje, uitvoerige routebeschrijving en de nodige toeristische, praktische informatie en met een klein prijsje.

Praktisch:

 • Locatie: Oostende, provincie West-Vlaanderen
 • Soort: fietslus langs knooppunten
 • Afstand: 28 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: brochure van De Natuurvrienden
 • Te bekomen: bestellen via info@denatuurvrienden.be
 • Prijs: € 2,00
 • Meer informatie: www.denatuurvrienden.be

Keizer Karelroute vernieuwd
André Maes , Wednesday 22 May 2013, 22:04

keizer-karelroute In het kader van het onderhoud en de actualisering van haar fietsroutes heeft Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) de Keizer Karelroute grondig onder handen genomen. De route werd langer, veiliger en aantrekkelijker. Plus een creatieve stripzoektocht voor kinderen. Dat zijn de opvallendste vernieuwingen van de Keizer Karelroute. Naast het traject gaf TPA ook de begeleidende folder een opfrisbeurt. Voortaan doet de Keizer Karelroute naast Olen ook Geel, Herentals en Westerlo aan. Wat bleef: de driepottenfontein op het Olense dorpsplein als startpunt, de bewegwijzering met zeshoekige bordjes en de combinatie van natuur, volkscultuur en stemmige hoekjes.

De Keizer Karelroute dateert reeds uit 1989 en de laatste uitgave van de brochure uit 2007. TPA combineerde ze met de nabijgelegen Van Gansenroute tot één nieuw traject met een lengte van 53 km. De route loopt naast Olen ook door de gemeenten Geel, Herentals en Westerlo. Natuurgebied Teunenberg vormt een mooie aanwinst voor de route. De Buulmolen en de kapel van Meren zijn twee andere charmante hoekjes in Olen. Blikvangers in de buurt zijn onder meer de abdij van Tongerlo, de jachthaven van Herentals en de Baileybrug in Mosselgoren.

Als toemaatje creëerde Toerisme Olen een onlinestriproute met tekeningen van de tien blikvangers op het traject. Kinderen die een origineel album samenstellen, ontvangen een exemplaar van de Suske & Wiske strip ‘De Pottenproever’.

De betalende brochure is vervangen door een nieuwe gratis folder. Deze bevat het kaartje van de fietslus met het traject, de knooppunten, vertrekplaatsen, horeca, picknickplaatsen, fietsverhuur en een korte omschrijving van de tien blikvangers onderweg en de praktische informatie. Daarnaast vind je ook de QR-codes om de strip te downloaden en de Routedokter te verwittigen.

Praktisch:

 • Lengte van de route: 53 km met verkortingen van 25 en 34 km
 • Aangeraden vertrekplaats: dorpsplein in Olen-Centrum
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden met vermelding ‘Keizer Karelroute’
 • Prijs: gratis folder
 • Te bekomen: bij TPA en de toeristische infokantoren van Olen, Geel, Herentals en Westerlo
 • Meer informatie en downloaden van de folder: www.antwerpsekempen.be
 • Meer informatie en downloaden van de stripbrochure: www.olen.be

Henegouwen fietst
André Maes , Monday 20 May 2013, 15:45

henegouwen-fietst Er komt beweging in het fietsgebeuren in Wallonië: de Toeristische Federatie van de Provincie Henegouwen heeft een project gelanceerd onder de naam Hainaut Rando. De bedoeling is het inventariseren en in kaart brengen van de bestaande bewegwijzerde fietspaden in de provincie, alsook het creëren van nieuwe projecten om de ontwikkeling van de toeristische tochten te bevorderen.

Hiervoor hebben ze alvast een overzichtelijke gratis fietskaart uitgebracht. Op de kaart vind je het volledige netwerk van RAVeL in Henegouwen, het voorlopige knooppuntennetwerk in Picardisch Wallonië, de thematische bewegwijzerde tochten die beschikbaar zijn in GPS-formaat en die je kunt downloaden via www.tourismegps.be.

De kaart op schaal 1:110.000 toont het volledige grondgebied van de provincie Henegouwen met op de ommezijde de toeristische en praktische informatie. De verschillende soorten routes hebben elk hun eigen kleur. Zo ook het toekomstige knooppuntennetwerk dat in de loop van 2014 volledig operationeel zal zijn. Niet onbelangrijk voor het soms heuvelachtig terrein zijn de pijltjes die de hellingsgraad in gevouwen toestand 8 x 15 cm zodat ze heel gemakkelijk mee te nemen is. Wie in Henegouwen wil gaan fietsen zal met deze kaart zeker aan zijn trekken komen.

De kaart is gratis te bekomen bij de toeristische diensten in de provincie Henegouwen. Je kunt ze aanvragen via Facebook: https://www.facebook.com/HainautRando of via e-mail: federation.tourisme@hainaut.be.

Kruierroute
André Maes , Sunday 19 May 2013, 21:01

kruierroute De routemakers van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) vernieuwen jaarlijks een aantal van de thematische fietsroutes. De Kruierroute dateert van 1997 en de laatste herziening van de brochure vond plaats in 2001. Hoog tijd voor een actualisering.

Kruierroute verwijst naar de spotnaam van de inwoners van Balen. In de vijftiende eeuw domineerden woeste duinen het landschap. De Balenaars zwoegden maandenlang om het overtollige zand weg te voeren en het terrein te effenen voor de bouw van hun kerk. Dat gebeurde op ambachtelijke wijze: met kruiwagens.

De route heeft een lengte van 45 km en kan perfect in twee lussen van 20 en 25 km gedeeld worden. Ze laat je kennismaken met de fraaiste stukjes natuur en opvallendste bezienswaardigheden in en rond Balen. Van pittoreske gehuchten, molens of kanalen tot publiekstrekkers als het Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel en de Olmense Zoo.

De brochure van weleer is vervangen door een gratis folder. In deze folder vind je een kaartje met de opdruk van de route, de knooppunten, horeca en picknickplaatsen langs het traject. Daarnaast ook historische en toeristische wetenswaardigheden. Op de achterzijde staat de praktische informatie en een QR-code die je onmiddellijk op weg zet naar de website van de routedokter www.routedokter.be.

Praktisch:

 • Soort route: fietslus langs de knooppunten rond Balen
 • Lengte: 45 km met twee verkortingen van 20 en 25 km
 • Bewegwijzering: groenwitte bordjes van het fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen
 • Prijs: gratis
 • Te bekomen: Toerisme/VVV Balen, Vrijetijdscentrum De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen
 • Meer informatie en downloaden van de route: www.antwerpsekempen.be

Nieuwe fietskaart Vlaamse-Ardennen
André Maes , Wednesday 15 May 2013, 22:29

fietskaart-vlaamse-ardennen Bij fietskaartgebruikers is het probleem algemeen bekend: met de regelmaat van de klok worden aanpassingen, uitbreidingen of verbeteringen aan het fietsnetwerk bedacht. Gevolg: binnen de kortste keren zit je met een verouderde en niet meer actuele kaart opgescheept. Zo komt, naar aanleiding van 100 jaar Ronde van Vlaanderen, een nieuwe, herwerkte fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen uit. Toerisme Oost-Vlaanderen komt deze gebruikers tegemoet door de oude kaart om te ruilen voor een nieuw exemplaar.

Het betreft wel enkel de kaart die vorig jaar is uitgebracht. Kijk daarom na of de kaart is uitgebracht in 2012. Dit kun je nagaan door te kijken of er onderaan rechts, onder knooppunt 65 (Galmaarden), de code “JL/11-06-2012” is afgedrukt. Enkel kaarten met deze code komen in aanmerking voor de omruilactie.

Vanaf 15 mei kun je met je oude kaart naar een VVV of Dienst voor Toerisme gaan (bij voorkeur in de Vlaamse Ardennen), of je biedt ze aan bij de onthaalbalie van Toerisme Oost-Vlaanderen in Gent. In ruil ontvang je een exemplaar van de nieuwe fietsnetwerkkaart.

De aanpassingen aan het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen zijn klaar begin juni. De nieuwe fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen wordt nu al verspreid, maar hou er rekening mee dat nog niet alle knooppuntbordjes zijn geplaatst. Neem dus zeker je nieuwe fietsnetwerkkaart mee en kijk naar de rode wegen om je traject uit te stippelen. Vanaf juni kan je de routes weer plannen en fietsen aan de hand van de knooppunten.

Met deze nieuwe kaart kiest toerisme Vlaamse Ardennen zowel voor het betere klimwerk als voor vlakke wegen. De hellingen staan duidelijk aangeduid , zodat je ze makkelijk kunt omzeilen of - voor de sportievere fietsers - precies kunt opzoeken. Je kunt dus zowel een gemakkelijke gezinstocht als een mini-Ronde van Vlaanderen uitstippelen op het 830 kilometer lange fietsnetwerk van de Vlaamse Ardennen.

Ook de fietsnetwerkkaarten van Scheldeland en het Meetjesland worden momenteel herwerkt. Voor Scheldeland blijft de impact op de knooppunten relatief beperkt, voor Meetjesland zijn er ingrijpende wijzigingen, zoals toevoegingen van nieuwe fietspaden langs de spoorweg en oude trambeddingen. Op beide netwerkkaarten worden ook de straatnamen toegevoegd, zodat fietsen langs de knooppunten nog comfortabeler wordt. Beide kaarten komen uit in de loop van de maand juni.

Praktisch:

 • Te koop bij: toeristische infokantoren en bij Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Prijs: € 6,00
 • Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent
 • Meer informatie en online bestellen: www.tov.be - toerisme@oost-vlaanderen.be

Ingrijpende wijzigingen fietsnetwerk Vlaamse Ardennen
Kris , Wednesday 08 May 2013, 22:33

Omruil Vlaamse Ardennen Het is momenteel moeilijk om een fietsrit te plannen langs de knooppunten van de Vlaamse Ardennen. Naar aanleiding van 100 jaar Ronde van Vlaanderen is Toerisme Oost-Vlaanderen namelijk ingrijpende wijzigingen aan het doorvoeren op dit knooppuntennetwerk. Begin juni zouden alle knooppuntbordje aangepast moeten zijn.

Wegens de ingrijpende wijzigingen aan de kaart én op het terrein krijgt iedereen die de laatste editie kocht, nu de kans om deze gratis om te ruilen voor de nieuw exemplaar. Meer informatie over deze omruilactie is te vinden op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Intussen trachten we de aanpassingen zo correct mogelijk weer te geven op de fietsnet routeplanner.

Ecocyclo Turnhout
André Maes , Monday 13 August 2012, 20:22

ecocyclo-turnhout Bij De Natuurvrienden vzw verscheen zopas de zesde Ecocyclo. Ecocyclo’s zijn milieuvriendelijke fietsroutes waarmee je de mooiste plekjes, ecovriendelijke bezienswaardigheden en initiatieven rond duurzame ontwikkeling kunt ontdekken. De trajecten lopen hoofdzakelijk over het fietsknooppuntennetwerk van de Antwerpse Kempen.
Met deze zesde uitgave fiets je via twee lussen in en rond de Kempense hoofdstad Turnhout. De routes brengen je o.a. langs de Dombergheide, het natuurreservaat De Liereman, het Turnhouts Vennengebied en de Kolonie in Merksplas. Je fietst volledig autovrij over het jaagpad van het kanaal Schoten Dessel en het Bels Lijntje.

Beide routes vertrekken aan het station van Turnhout. Lus 1 is 33,7 km lang en brengt je van Turnhout, over het grondgebied van Ravels, naar Oud-Turnhout en via een klein stukje Kasterlee terug naar Turnhout. Lus twee brengt je naar Merksplas, Beerse en Vosselaar en heeft een lengte van 30,4 km. Naast het natuurschoon en de Kempense landschappen geven beide routes bijzondere aandacht aan projecten die werken rond sociale economie.

In de fietsbrochure vind je de wegbeschrijving met veel aandacht voor de ecovriendelijke initiatieven langs de route met adressen en openingsuren. In de uitvouwbare voorcover vind je de kaartjes met de ingetekende trajecten, de knooppuntnummers, de bezienswaardigheden, de horeca en de rust- en startplaatsen. Bij elke route wordt vooraan een handig navigatiebalkje afgedrukt met de knooppunten en de referentienummers van de aandachtspunten.

De prijs van de Ecocyclogidsen bedraagt 2 euro. Ze zijn te koop op onderstaand adres en online te bestellen via de website van De Natuurvrienden (+ verzendingskosten). Wie 4 verschillende Ecocyclogidsen koopt krijgt een vijfde gratis.

De Natuurvrienden, Provinciestraat 53, 2018 Antwerpen, tel. 03 270 02 80
info@denatuurvrienden.bewww.denatuurvrienden.be

Antitankgrachtroute
André Maes , Thursday 05 July 2012, 20:15

antitankgrachtroute De Antitankgracht is een 33 km lange groene verbinding tussen de Schelde ter hoogte van Berendrecht met het Albertkanaal te Oelegem. Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen beschermen tegen een vijandige aanval.
Anno 2012 is de Antitankgracht het langste beschermde landschap van Vlaanderen, met een opmerkelijke fauna en flora. Een gedroomd decor voor de liefhebbers van fietsen, wandelen, erfgoed en natuur.

De fietsroute heeft een lengte van 45,5 km en is geënt op het fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen. Onderweg ontdek je de restanten van het militaire erfgoed en de overweldigende natuur. De route loopt over het grondgebied van de gemeenten Oelegem, Schilde, Brasschaat, Brecht, Zoersel en Zandhoven. Op het kaartje vind je het traject, de knooppunten, vertrekplaatsen en horeca. Daarnaast worden de Antitankgracht en de bezienswaardigheden langs het traject nader toegelicht.

Het kaartje is onderdeel van de “Antitankgracht belevingsbox”. In deze box vind je:

 • 1 fietslus over het fietsnetwerk
 • 4 wandellussen langs knooppunten
 • De kaart “Twistappel Antwerpen - Forten en linies in de grensregio”
 • De brochure “De Antitankgracht vroeger en nu”
 • De brochure “Ontdek de Antitankgracht met professor Theodor”

De prijs van de Antitankgracht belevingsbox bedraagt 5 euro (plus eventuele verzendkosten). Hij is verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren in Brasschaat, Brecht, Essen, Kapellen, Ranst, Schilde en Zoersel. Online bestellen kan via www.toerismeprovincieantwerpen.be.

Nieuwe Fietskaart Vlaams-Brabant
André Maes , Sunday 20 May 2012, 18:23

fietskaart-vlaams-brabant-12 Perfect op tijd voor het fietsseizoen 2012 brengt Toerisme Vlaams-Brabant een totaal nieuwe fietskaart van het fietsnetwerk op de markt. De vier aparte kaarten van de regio’s Hageland, Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland-Zenneland zijn gebundeld in één nieuwe kaart. Met deze kaart krijg je niet minder dan 1800 km fietsplezier in handen, ideaal voor een dagje er tussenuit, een weekend of een hele vakantie.

Uniek aan deze kaart zijn de aansluitingen op de RAVeL-routes in Wallonië en de doorsteken naar Brussel. In de Groende Gordel zijn er negen aansluitingen op de “Groene Wandeling”. Dit is een bewegwijzerde fiets- en wandelroute langs de parken en natuurgebieden in Brussel. Op de kaart zijn ook de bewegwijzerde fietsroutes van het fietsnetwerk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgenomen.

De kaart op schaal 1:65.000 is uitgegeven op waterbestendig en kreukvrij papier. Hiermee komt ze overeen met de fietskaarten van de fietsnetwerken in de aangrenzende provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. Verder vind je op de kaart de afstanden, hellingsgraden, fietscafés, fietslogies, musea, kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden.

De kaart wordt aangeboden in een plastic mapje samen met een Fietsgids met 136 bladzijden praktische en toeristische informatie. Je vindt er de gegevens van 121 fietscafé’s, 50 fietslogies en fietsverhuurdiensten. Kers op de taart zijn zes thematochten waarmee je onmiddellijk op weg kunt.

De prijs van de Fietskaart plus Fietsgids bedraagt 9 euro. Ze is te koop bij de toeristische diensten en boekhandels in de provincie Vlaams-Brabant. Je kunt ze ook online bestellen via: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

Laak- en Neteroute vernieuwd
André Maes , Thursday 12 April 2012, 19:57

laak-neteroute Zowel de brochure als de trajecten van de Laak- en Neteroute ondergingen dit voorjaar een grondige metamorfose. Om de veiligheid te verbeteren is de route hier en daar aangepast en tussen Westerlo en Herstelt kwam er een extra lus bij. De vernieuwde route volgt het fietsknooppuntennetwerk en de afstand bedraagt nu 49,7 kilometer. De brochure is totaal herwerkt en aangepast aan de nieuwe huisstijl van de Antwerpse Kempen.

Onderweg kun je kennismaken met de Merode, het grensgebied van de Antwerpse en Limburgse Kempen en het Hageland. Je fietst door enkele bijzondere natuurgebieden zoals het Provinciaal Groendomein Hertberg, Het Goor-Asbroek, het Trichelbroek en de Kwarekken. Daarnaast kun je heel wat opmerkelijk erfgoed ontdekken, waaronder de kastelen van de familie de Merode in Westerlo, de norbertijnenabdij van Averbode, talloze stemmige kapelletjes en een Klompenmuseum mét klompenbelevingspad.

In de begeleidende brochure vind je de volledige route, historische weetjes en praktische informatie. Op het kaartje staan de trajecten, knooppuntnummers, aanbevolen vertrekplaatsen, bezienswaardigheden, horeca en rustplaatsen.

De prijs van de brochure bedraagt € 2,00. Ze is verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren van Herselt, Laakdal en Westerlo en online te bestellen bij de Antwerpse Kempen: www.antwerpsekempen.be.

Limburg Fietskaart 2012 - 2013
André Maes , Monday 09 April 2012, 16:22

fietskaart-limburg-12 Op het fietsnetwerk in de provincie Limburg liggen zo’n 2000 km knooppuntenroutes op de recreatieve fietsers te wachten. Met deze nieuwe fietskaart en fietsinfoboekje kom je er alles over te weten. 

De kaart op schaal 1:65.000 is op beide zijden bedrukt met op de ene kant het noorden van de provincie Limburg en op de ommezijde het zuiden. Je vindt er de afstanden, hellingen, veerponten, parkings, stations, attracties en de fietscafés en -verblijven. Bij de kaart hoort een 206 bladzijden tellend fietsboekje met actuele informatie over de voorzieningen van het fietsroutenetwerk en de gegevens van de 159 fietscafés en 156 logies die het fietslabel mogen voeren.

Vanaf dit jaar verandert de fietskaart maar om de twee jaar. Gedurende deze periode blijft het aanbod van de fietsroutes en de kwaliteitswaarborg van de fietscafés en –logies met het fietsvriendelijk label ongewijzigd. Nieuwe aanbiedingen of aanpassingen worden op de website van Toerisme Limburg medegedeeld. Nieuw is ook dat de 50 laadlocaties voor elektrische fietsen met een eigen icoontje op de kaart zijn weergegeven. De laadpunten staan verspreid over de hele provincie bij de erkende fietscafés.

De fietskaart met fietsboekje is te koop bij alle Limburgse toeristische infokantoren en ook online te bestellen. De prijs bedraagt 9,50 euro. Hiervoor krijg je een volledig overzicht van het fietsroutenetwerk op een scheurvaste en spatwaterbestendige kaart.

Meer informatie: www.toerismelimburg.be

Fietsbox Fietsparadijs Limburg
André Maes , Thursday 05 April 2012, 20:08

fietsbox-limburg-12 Het fietsseizoen 2012 wordt bij Toerisme Limburg ingereden met een aantal belangrijke nieuwigheden: voortaan kun je de elektrische fietsen opladen in 50 oplaadpunten. Voor de veiligheid zijn een aantal doelgerichte ingrepen doorgevoerd om de gevaarlijke kruispunten tussen de verkeerswegen en het fietsroutenetwerk veiliger te maken. Om het fietsen nog aangenamer te maken is de Fietsbox volledig geactualiseerd en aangevuld met twee nieuwe routes, samen goed voor in totaal 28 uitgestippelde fietsroutes langs het bekende fietsnetwerk met knooppunten. Vanaf dit jaar zal deze box om de twee jaar vernieuwd worden.

De nieuwkomers zijn: “Voerstreek, hart van de Euregio” met 2 knooppuntroutes en “Fietsen langs het rijke verleden van Haspengouw” met 7 knooppuntroutes. Bij elke route hoort een kaartje met de knooppuntnummers dat perfect in de Knooppunter past.

De themakaarten hebben een schaal van 1:65.000. Op de kaartzijde vind je de ingetekende route, fietshoreca, rustplaatsen, bezienswaardigheden, veerponten en aanbevolen parkeer- en vertrekplaatsen. Vanaf dit jaar zijn ook de locaties van de laadpalen voor de elektrische fietsen en de fotogenieke stopplaatsen weergegeven. De ommezijde van de kaart is volledig ingenomen met tips, suggesties en praktische informatie.

Praktisch
De prijs van de Fietsbox met de zeven themakaarten bedraagt € 9,50 en hij is te koop bij de lokale toeristische diensten en te bestellen bij Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3, 3500 Hasselt (ook online). De routekaarten zijn ook afzonderlijk te koop voor € 2 per kaart. Bij aankoop van de box koopt kun je bovendien een gratis Knooppunter bestellen ter waarde van € 9,95. De Knooppunter is een water- en winddicht toestelletje dat je op het fietsstuur plaatst om gemakkelijk de uitgestippelde fietsroute af te lezen.

Meer informatie: www.toerismelimburg.be

Boontocht
André Maes , Friday 30 March 2012, 23:51

boontochten Louis Paul Boon zou op 15 maart laatstleden 100 jaar geworden zijn. Een prima gelegenheid om in 2012 het Boonjaar te organiseren. Alle media hebben hun registers opengetrokken om dit evenement kracht bij te zetten. Zo ook Toerisme Oost-Vlaanderen, zij ontwikkelden, samen met Toerisme Aalst en de Erfgoedcel Aalst de Boontocht.
Op deze tocht fiets je doorheen de historische romans van de schrijver en leer je de beschreven locaties en een aantal memorabele figuren uit zijn romans beter kennen. Uiteraard doe je de bekende 'Kapellekensbaan' aan, waar Boons antiheldin Ondineke woonde, kerken en kastelen uit 'Het Geuzenboek' en een aantal plaatsen waar de beruchte Bende van Jan de Lichte samenkwam.

De Boontocht is geënt op het fietsnetwerk Scheldeland. De twee lussen van 45 en 47 km vertrekken aan het stadspark van Aalst. Je kunt ze ofwel apart ofwel samen fietsen. In de brochure vind je de gedetailleerde wegbeschrijving, informatie en weetjes over Boon en de onderwerpen die in zijn romans een rol speelden. De fietskaart vind je in de uitvouwbare achtercover. Zij bevat het ingetekend traject, de knooppuntnummers, horeca en bezienswaardigheden.

De prijs van de brochure bedraagt € 3, ze kan besteld worden bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Aalst, via de website www.tov.be en bij de diensten voor toerisme in de regio. Fietsen kun je ter plaatse huren bij De Fietserij en de dienst voor Toerisme van Aalst.

Een zee van fietsplezier met de Knooppunter Fietsboxen
André Maes , Tuesday 20 March 2012, 22:19

knooppunter-fietsbox-westkust-oostkust_s Het systeem van de Knooppunter is reeds langer bekend: een handige water- en winddichte houder in kunststof die je in luttele seconden op elk fietsstuur plaatst en waar de handige Knooppunter-fietsgidsen exact in passen. Het toestelletje is intussen een succes geworden.

Met deze fietsboxen gaat Knooppunter weer een stapje verder op de weg naar een zorgeloos fietsbeleven. Zij hebben in samenwerking met Westtoer en de negen kustgemeenten een gloednieuw concept uitgewerkt. Het gaat om twee fietsboxen: Westkust van De Panne tot Oostende en Oostkust van Oostende tot Knokke.

In elke box vind je:

 • 5 compacte Knooppunter fietsgidsen. Elke gids bevat een korte en een lange lusvormige route langs de knooppunten, telkens vertrekkend vanuit een van de kustgemeenten. In welke badplaats je ook verblijft, je kunt makkelijk vanuit je eigen vakantieplek vertrekken om zee, duinen en polders te ontdekken.
 • Een Knooppunter met blanco kaartjes om de nummers te noteren en een potlood.
 • Een 82 pagina’s tellende gids boordevol interessante informatie over de kust. Elke kustgemeente komt apart aan bod en stelt zijn troeven en bezienswaardigheden voor. Op zoek naar een fietsverhuurbedrijf, een fietshersteller of een fietsvriendelijk logeeradres?  Waar vind je de beste plekjes om te parkeren? Al deze informatie vind je in de rijk geïllustreerde informatiegids.
 • De brochure “Troevenkaart van de Kust” een handige overzichtskaart van de kustregio die je wegwijs maakt in alle badplaatsen.
 • Een kaart met voor meer dan € 25 kortingsbonnen voor tien thema-attracties aan de Kust.

Praktisch
De prijs per Knooppunter Fietsbox bedraagt € 22,95. Ze zijn te koop bij Standaard. Boekhandel, de diensten voor toerisme aan de kust en op diverse plaatsen in de kustregio.
Meer informatie over de routes vind je op www.knooppunter.com.

Mechelen Fietsknooppuntenkaart
André Maes , Wednesday 29 February 2012, 20:56

mechelen-fietsknooppuntenkaart De rage van de fietsnetwerken zet zich nog altijd door. Na de stad Antwerpen heeft nu ook Mechelen zijn knooppuntenkaart. In deze nagelnieuwe fietskaart vind je meer dan 700 km fietsroutes, goed voor meer dan voldoende inspiratie om het komende fietsseizoen door te komen.

Uitzonderlijk is de stadstoer in het centrum van Mechelen. De stad heeft ruim 300 beschermde monumenten, een groene omgeving en talrijke rivieren en kanalen. De stads- of monumententoer heeft een lengte van vier kilometer en kan zelfs al wandelend afgelegd worden. Daarnaast is er keuze uit vijf lussen die je naar Bonheiden, Boom, Lier, Rumst of Zemst brengen. Deze lussen hebben lengtes tussen 23 en 58 km. Het Dijlestadje vormt zo een prima uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen in een aangename omgeving.

De beschrijving van de fietstochten vind je terug in het bijhorende inspiratieboekje. Daar vind je eveneens de praktische gegevens zoals de horeca, picknickplaatsen, de fietsverhuurders, oplaadpunten voor elektrische fietsen en de informatiekantoren.

Zowel de kaart als het inspiratieboekje zijn conform de richtlijnen van Toerisme Provincie Antwerpen. Met duidelijke wegbeschrijvingen, toeristische informatie en gedetailleerde kaarten. De prijs van de fietskaart Mechelen bedraagt 5,95 euro. Ze is verkrijgbaar bij de infobalie van Toerisme Mechelen, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen. Ze is eveneens online te bestellen via: www.toerismeprovincieantwerpen.be.

De mooiste fietsroutes in Vlaanderen Vakantieland
André Maes , Friday 29 July 2011, 22:13

fietsroutes-vlaanderen-vakantieland Dat de fietsrecreatie nog steeds aan belangstelling wint bewijst de verkoop van de fietskaarten en het succes van het vrijetijdsprogramma Vlaanderen Vakantieland op één. Het nadeel van de fietskaarten is het ontbreken van toeristische informatie. Daar komt deze nieuwe uitgave van Lannoo ruimschoots aan tegemoet. Je vindt er niet minder dan 20 uitgekiende fietsroutes verspreid over de vijf Vlaamse provincies.

Bij elke route hoort veel toeristische en praktische informatie, een trajectbeschrijving, een kaart en een aantal tips van de reporters van het Vlaanderen Vakantielandteam met hun persoonlijke voorkeuren voor een bezienswaardigheid, een terrasje of een fietsvriendelijke overnachtingsplaats. Op de kaart vind je het ingetekende traject en de referentie- en knooppuntnummers.

De auteur van het boek, Patrick Cornillie, is hiermee niet aan zijn proefstuk : als fervente fietser kent hij zowat alle uithoekjes van Vlaanderen. Hij schrijft als wielerjournalist voor het fietsmagazine Grinta! en is auteur van een dozijn fiets- en wielerboeken.

“De mooiste fietsroutes van Vlaanderen Vakantieland” is gedrukt op glanspapier en uitgegeven als paperback met flappen en op redelijk groot formaat. Hierdoor komen de kaarten en de foto’s goed tot hun recht. Met deze uitgave komt Lannoo alleszins tegemoet aan diegenen die een dagtocht of een korte fietsvakantie willen plannen.

Auteur: Patrick Cornillie
Uitgeverij: Lannoo
Aantal bladzijden: 190
Uitvoering: paperback
Omvang: 18 x 21 cm
Prijs: € 19,95
ISBN: 9789020994810
Website: http://www.lannoo.com

Kanaal Bossuit – Kortrijk fietsroute
André Maes , Saturday 16 July 2011, 16:30

kanaal-bossuit-kortrijk Met deze fietstocht verneem je het verhaal van het ontstaan en de belangrijke economische ontwikkeling die het Kanaal in de regio heeft veroorzaakt. Naast het aspect water is ook ruim aandacht geschonken aan de vele kleine, maar daarom niet minder belangrijke, natuurgebieden in het zuidoosten van de Leiestreek tussen Kortrijk en Bossuit. De route loopt voor meer dan 70% over autovrije paden. Starten kan o.a. in Bossuit. Je fietst langs het kanaal en de Trimaarzate - de vroegere spoorwegbedding - naar het centrum van Kortrijk. Vervolgens is er een ommetje naar het natuurgebied De Gavers en gaat de terugweg via Outryve en de Scheldemeersen naar Bossuit.

In de brochure vind je 32 stukjes met bezienswaardigheden en weetjes. Naar goede gewoonte staat achteraan in de cover de overzichtskaart op schaal 1:65.000 met het traject, de knooppuntnummers en de locatie van de bezienswaardigheden en horeca.

Deze route past in het kader van de viering “150 jaar Kanaal”. Een driedelige tentoonstelling hierover loopt van 3 juli tot 11 september 2011. Meer informatie hierover vind je op de website www.150jaarkanaal.be.

Praktisch
De prijs van de brochure bedraagt € 3,00. Ze is te koop bij de Diensten Toerisme van Kortrijk, VVV West-Vlaamse Scheldestreek en bij Westtoer.
Bestellen kan bij Westtoer: Albert I-laan 120 Brugge/Sint-Michiels, tel. 050 30 55 00.
www.toerisme-leiestreek.be  -  www.fietsen-wandelen.be

Vernieuwde Kapittelroute in Brasschaat
André Maes , Monday 25 October 2010, 22:43

kapittelroute De trend om de lusvormige fietsroutes om te vormen tot thematische knooppuntroutes is al een tijdje aan gang. Zopas zijn de zeshoekige bordjes van de Kapittelroute verwijderd en vervangen door de bekende knooppuntbordjes. Dit gebeurde door Toerisme Brasschaat ism met Toerisme Provincie Antwerpen. Niet enkel de bordjes zijn vervangen: de trajecten werden aangepast en de route kreeg een nagelnieuwe brochure. De afstand verminderde van 38 naar 35 km. Toch worden nog steeds de Brasschaatse parken en groendomeinen en een fraai stuk groen Kapellen aangedaan. Ook de eventuele verkorting is gehandhaafd. Wie 35 km te lang vindt kan de afstand halveren door van knooppunt 38 naar 39 te fietsen. Je krijgt derhalve een Brasschaatse en een Kapelse lus. Startborden staan aan de ingangen van het park Brasschaat-Centrum en park De Mik.

Dat de Kapittelroute kon rekenen op grote belangstelling toont de geschiedenis van de brochure: de eerste druk kwam van de persen in 1983, daarna volgden herdrukken in 1986, 1993 en 1999. De nieuwe brochure gaat waarschijnlijk een even of zelfs meer succesvol leven tegemoet, mede omdat de route nu over de knooppunten loopt en in twee richtingen is bewegwijzerd.

In de brochure vind je naar goede gewoonte een uitgebreide routebeschrijving met toeristische achtergrondinformatie en een overzichtskaartje met de ingetekende route, knooppuntnummers, aanbevolen startplaatsen en bezienswaardigheden.
De prijs van de brochure bedraagt 2 euro, ze is te koop bij de toeristische kantoren en online te bestellen via de website van de Antwerpse Kempen: http://www.antwerpsekempen.be

Landschapsbelevenissen in de Voorkempen
André Maes , Tuesday 21 September 2010, 19:54

landschapsbelevenissen-voorkempen Met deze fietsroute van het Regionaal Landschap de Voorkempen verken je het landschap van de valleien van het Schijn, de Tappelbeek, de Willeborrebeek en de Kleine Nete. Onderweg kom je voorbij kastelen, hoeves, kerken, kapelletjes en windmolens. Het landschap vergast je op een lappendeken van weiden, akkers en bossen. Je maakt er kennis met de verschillende landbouwteelten en de relatie tussen natuur en landbouw. In verschillende hoevewinkels kun je genieten van het lekkers dat de streek te bieden heeft.

De route heeft een totale lengte van 44 km met een mogelijke verkorting van 22 km. Ze verbindt de Voorkempen met het Land van Playsantiën over het grondgebied van de gemeentes Zoersel, Zandhoven, Ranst en Schilde. Je fiets over de autovrije fietspaden van de Kleine Nete, de Antitankgracht, het Albert- en het Netekanaal. De route is volledig geënt op het Fietsnetwerk met knooppunten van de Antwerpse Kempen.

In de bijhorende brochure vind je de wegbeschrijving, de toeristische en praktische informatie en een groot aantal kleurenfoto’s. Vooraan is een kaartje afgedrukt met de ingetekende route, knooppuntnummers, parkeerplaatsen en referentienummers van in de tekst opgenomen bezienswaardigheden. De brochure is gratis te bekomen bij: Regionaal Landschap de Voorkempen, Kasteeldreef 55, 2980 Zoersel en bij de toeristische infokantoren van de gemeentes Ranst, Schilde, Zandhoven en Zoersel.

Het Regionaal Landschap de Voorkempen werkt aan het behoud en het verbeteren van het landschap en het vergroten van het draagvlak voor natuur- en landschapszorg. Hiervoor werken zij samen met een groot aantal actoren zoals provincie, plaatselijke overheden, toeristische diensten en natuurverenigingen.

Meer informatie vind je op http://www.rldevoorkempen.be

Landschapsbelevenissen in Rivierenland
André Maes , Sunday 12 September 2010, 11:17

landschapsbelevenissen-rivierenland Fietsen in het Rivierenland wordt vanaf nu een stuk aantrekkelijker met dit initiatief van het Regionaal Landschap Rivierenland en de provincie Antwerpen. Zij tekenden een fietsroute uit waarmee je de valleien van Grote Nete en Gestelbeek tot in de kleinste hoekjes kunt verkennen. Je fietst over het grondgebied van de gemeentes Nijlen, Heist-op-den-Berg, Putte en Berlaar. Onderweg vind je een aantal vaste stopplaatsen met informatie over de bezienswaardigheden. Bovendien maak je kennis met de verschillende landbouwteelten en hun relatie met de natuur en het landschap. In verschillende hoevewinkels kun je genieten van het lekkers dat de streek te bieden heeft.

De route is opgesplitst in twee delen: Fietslus A van 35 km verkent het westelijk gedeelte en Fietslus B het oostelijk gedeelte met een afstand van 22 km. Daarnaast zijn er aanlooproutes voorzien naar Lier en Heist-op-den-Berg. Doordat de route op het fietsknooppuntennetwerk is geënt kun je beide lussen samenvoegen of moeiteloos andere combinaties uitdokteren.

In de bijhorende brochure vind je de wegbeschrijving, de toeristische en praktische informatie en een groot aantal kleurenfoto’s. Vooraan is een kaartje afgedrukt met de ingetekende route, knooppuntnummers, parkeerplaatsen en referentienummers van in de tekst opgenomen bezienswaardigheden.

De brochure is gratis te bekomen bij: Regionaal Landschap Rivierenland en bij Toerisme Lier en Pallieterland: Regionaal Landschap Rivierenland vzw, Vrijbroekpark, Hombeeksesteenweg 264, 2800 Mechelen, info@rlrl.be.

Fietsen tussen zoet en zout water
André Maes , Thursday 08 July 2010, 21:27

zoet-zout-water De nieuwe thematische fietstocht is geënt op het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Met deze 56 km lange tocht ontdek je het ontstaan en de ontwikkeling van de haven van Brugge-Zeebrugge en de wisselwerking tussen zoet en zout water in het vlakke polderlandschap.

Langs de Brugse vesten fiets je richting Damse Vaart en verder via het Schipdonkkanaal naar Ramskapelle en Heist. De Lichtenlijnbrug brengt je naar het centrum van Zeebrugge. Doorheen het Zeebos en langs een oude zeedijk gaat het richting Lissewege, één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen. De tocht gaat verder zuidwaarts langs Zuienkerke en via de Gentelebrug (over de Blankenbergse Dijk) gaat het opnieuw richting Brugge.

In de 40 bladzijden tellende fietsbrochure krijg je een gedetailleerde wegbeschrijving, kaderstukjes met interessante achtergrondinformatie, oude en nieuwe foto’s, toeristische en praktische informatie. Een kaartje op schaal 1:100.000 met ingetekende route, referentiepunten van bezienswaardigheden en knooppuntnummers maakt het plaatje compleet.

De prijs van de brochure bedraagt 3 euro, ze is te koop bij de Diensten Toerisme van Brugge, Zeebrugge en Lissewege en bij tal van toeristische diensten in het Brugse Ommeland. Ze kan ook besteld worden bij Westtoer, Albert I-laan 120 Brugge/Sint-Michiels, tel. 050 30 55 00 en online via www.brugseommeland.be en www.fietsen-wandelen.be.

Fietswegwijs in de haven
André Maes , Wednesday 30 June 2010, 20:47

fietswegwijs-haven-cover Fietsen in de Antwerpse haven is voor niet ingewijden geen gemakkelijke opdracht. Het havencomplex beslaat een immens oppervlak. Het loopt van de oude stadskern tot pal aan de Belgisch-Nederlandse grens. Bovendien moet je al min of meer weten waar er fietspaden zijn en waar je wel of niet mag fietsen.
Met de uitgave van de fietskaart “Fietswegwijs in de haven” komt het gemeentelijk Havenbedrijf tegemoet aan de noden van de fietser.
De kaartzijde toont het volledig beeld van de Antwerpse haven met de opdruk van vier fietsroutes, de eventuele knooppunten van het fietsnetwerk en de referentiepunten van de bezienswaardigheden. Deze laatste worden op de ommezijde beschreven. Bovendien krijg je ook praktische informatie met de fietsverhuuradressen en het uurrooster van de overzetdienst Lillo-Doel.
De vier ingetekende routes zijn:

 • Kennismaking met de oude haven, 10 km.
 • Door het hart van de haven, 30 km.
 • Uitwaaien langs Schelde- en polderland, 60 km.
 • Tocht over ’t Scheld, 30 km.

Voor de duidelijkheid heeft elke route een aparte kleur.

De kaart, die zowel voor het woon-werkverkeer als voor recreatie geschikt is, kan gratis bekomen worden bij het Gemeentelijk Havenbedrijf, Havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen.
Meer informatie vind je op: http://www.havenvanantwerpen.beinfo@haven.antwerpen.be.

Een  tip voor wie een havenrondrit wil ondernemen: ga op pad in het weekend, dan is het rustiger en veiliger.

Fietsknooppuntenkaart 'Antwerpen en omgeving'
André Maes , Tuesday 08 June 2010, 22:44

antwerpen-fietskaart Met deze nieuwe fietsknooppuntenkaart kun je groot aantal fietstochten in en rond Antwerpen samenstellen. Je combineert moeiteloos de cultuur en architectuur van de stad met het vele groen in de regio. Er zijn prima fietsverbindingen met het Timmermansstadje Lier, de kleurrijke parken van Brasschaat, de Scheldedorpjes Sint-Amands en Rupelmonde of het havengebied, de economische slagader van Antwerpen. Kortom: je kunt letterlijk alle richtingen uit.

Het kaartbeeld toont de stad Antwerpen en de aangrenzende regio’s: van de Nederlandse grens tot en met de stad Mechelen en van het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas tot Malle. Op de ommezijde vind je een aantal suggesties voor thema- en knooppuntfietstochten, de top 5 van de voornaamste bezienswaardigheden in de stad, een overzicht van de gegidste fietstochten en de gegevens van de aanbieders van huurfietsen.

Praktisch
De prijs van de fietskaart bedraagt 5 euro, ze is verkrijgbaar bij de infobalies van Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 13 en in het Centraal Station, Koningin Astridplein.
Online bestellen kan via verzending@tpa.be, hou dan wel rekening met verzendkosten.

Denderende Stedentocht
André Maes , Tuesday 01 June 2010, 20:26

denderende-steden Met de aanschaf van deze nieuwe fietsbrochure haal je in één klap vier thematochten in huis, samen goed voor meer dan 170 km fietsplezier. De trajecten lopen grensoverschrijdend over de regio’s Scheldeland en Vlaamse Ardennen. De rode (blauwe) draad doorheen deze fietstochten is de Dender die je praktisch autovrij vanaf Dendermonde tot in Geraardsbergen brengt. Elke stad heeft haar eigen karakter: Dendermonde gaat prat op zijn Ros Beiaard; Aalst is algemeen bekend om zijn uitbundig carnaval; Ninove is meer ingetogen met zijn indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk van de vroegere Norbertijnenabdij; Geraardsbergen heeft niet enkel de Muur maar ook het oudste Manneken-Pis en voor de lekkerbekken de smakelijke Mattentaarten.

De afstand van de fietsroutes bedraagt tussen de 39 en 46 km. De fietslussen zijn bewegwijzerd met de bordjes van het knooppuntensysteem waardoor tevens verkortingen of uitbreidingen mogelijk zijn.

In de brochure vind je een gedetailleerde routebeschrijving met vermelding van de toeristische troeven die je langsheen het traject en in de vier steden kunt ontdekken. Naast de vele foto’s zijn ook aparte kaderstukjes opgenomen met achtergrondinformatie, anekdotes en bijzondere weetjes. De kaarten met de ingetekende routes, knooppunten, horeca en bezienswaardigheden zijn opgenomen in de voor- en achterflap van de covers.

De prijs van de brochure bedraagt 3 euro. Ze is te koop bij de plaatselijke toeristische diensten en ook online te bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen: http://www.tov.be.

Flandriens
André Maes , Thursday 20 May 2010, 21:00

flandriens In de reeks thematische fietstochten verscheen bij Westtoer de fietsbrochure over de Flandriens. Een fietsroute met drie lussen van 43, 47 en 49 km, samen goed voor 139 km fietsplezier door de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen. Zoals in de vorige uitgaven vind je ook hier een gedetailleerde routebeschrijving met de knooppuntnummers en een pak wetenswaardigheden over de Flandriens, onze fietshelden van weleer.
De aanbevolen startplaats voor de twee eerste lussen is het Wiemu, het wielermuseum van Roeselare. Voor de derde lus is de Oostmolen te Gistel als vertrekplaats gekozen.
De brochure wordt opgesmukt met hedendaagse kleurenfoto’s en veel zwart-wit opnames van de wielerlegendes zoals Briek Schotte, Romain Maes, Eric Leman ea. Achteraan vind je de overzichtskaart met de drie lussen op schaal 1:125.000 (1cm op de kaart is 1250 meter in het veld). Op de kaart worden naast de trajecten ook de knooppuntnummers, de startplaatsen en de referentienummers van de bezienswaardigheden vermeld.
De prijs van de fietsbrochure bedraagt 3 euro. Ze is te koop bij plaatselijke toeristische diensten en online te bestellen bij Westtoer via: www.fietsen-wandelen.be.
Meer informatie vind je op: www.toerismeleiestreek.bewww.brugseommeland.be.

Fietsen & Beers of Antwerp
André Maes , Friday 14 May 2010, 9:46

beers-antwerp Onder de noemer “Beers of Antwerp” voert Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) campagne voor de Antwerpse bieren. In deze actie kaderen drie fietsroutes en een nieuwe website. Hiervoor werken zij samen met vier Antwerpse brouwerijen: De Koninck, Het Anker, Westmalle en Duvel-Moortgat. De betrokken brouwerijen vallen met de regelmaat van de klok in de prijzen. Toch wordt Antwerpen nog te vaak over het hoofd gezien bij de steeds populairder wordende bierreizen. Met deze Beers of Antwerp wil TPA en zijn partners daar verandering in brengen.

Drie nieuwe bierfietsroutes
Elk bier is gekoppeld aan een toeristische route. In totaal zijn er drie fietsroutes en een wandelroute (Mechelen).

 • De Bollekesroute is volledig nieuw. Ze is 34 km lang en verbindt enkele absolute toppers op de Antwerpse rechter- en linkeroever.
 • De Westmalle Bierroute zal op termijn de plaats innemen van de Trappistenroute. Ze heeft een lengte van 48 km waarmee je langs de trappistenabdij van Westmalle en het trappistinnenklooster van Brecht fietst.
 • De Duvelroute is vorig jaar in een nieuw kleedje gestoken. Op de infoborden langs de 45 km lange route kom je alles te weten over de bereiding en de ingrediënten van de Duvel.

Alle routes lopen over het prima bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk. Op de bijhorende fietskaarten vind je een overzicht van de route, de knooppunten, de bezienswaardigheden en de horeca. Verder vind je er de nodige toeristische en praktische informatie op terug. De kaarten zijn gratis te bekomen bij de plaatselijke horeca en de toeristische diensten.

Nieuwe Website - www.beersofantwerp.be
Rond Beers of Antwerp is een nieuwe website opgebouwd. Deze bevat momenteel informatie over de vier brouwerijen en suggesties rond het proeven en combineren van bieren. Deze zomer volgt een interactief luik, waarbij de horeca en de verenigingen die werken rond bier zich kunnen voorstellen, evenementen aankondigen en nieuws brengen.

Fietsroutenetwerk Pajottenland & Zennevallei
André Maes , Monday 03 May 2010, 20:48

pajottenland-zennevallei Juist op tijd voor de opening van het toeristisch seizoen 2010 is het fietsroutenetwerk Pajottenland & Zennevallei geopend. Dit netwerk is het sluitstuk van de fietsnetwerken in de provincie Vlaams-Brabant. Hiermee komt er 410 km fietsplezier bij.
De regio Pajottenland & Zennevallei ligt vlak bij Brussel en is toch zeer landelijk. Je fietst er door het glooiende landschap dat Pieter Bruegel in zijn meesterwerken vereeuwigde. Deze kun je bewonderen aan het Bruegelopenluchtmuseum te Sint-Anna-Pede.

Het netwerk is naar goede gewoonte in twee richtingen bewegwijzerd. Op de bijhorende fietskaart vind je het grondgebied van de regio met een overlapping naar het aansluitende fietsnetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder alle knooppunten, het aantal kilometers, de hellingsgraden, de locaties van de bezienswaardigheden en de horecazaken. Op de ommezijden van de kaart vind je de toeristische en praktische informatie over de regio.

De prijs van de fietskaart bedraagt 5 euro. Ze is te koop bij de toeristische diensten of bij Toerisme Vlaams-Brabant via overschrijving van 5 euro plus 1,5 euro verzendkosten op rekeningnummer 000-0057401-74 met vermelding ‘Fietsknooppunten Pajottenland & Zennevallei´. Ook online te bestellen via de website van Toerisme Vlaams-Brabant.
Meer informatie vind je op: http://www.toerismevlaamsbrabant.be.

Baas Gansendonckroute
André Maes , Tuesday 27 April 2010, 20:01

baas-gansendonckroute De fietsroute is gebaseerd op de geschiedenis van Baas Gansendonck van Hendrik Conscience. Hij verbleef lange tijd in afspanning Keizershof te in Schilde waar hij inspiratie opdeed voor dit verhaal. Ook het Boshuisje waar hij regelmatig te gast was ligt op de route.

De lus van iets meer dan 57 km brengt je van Schilde via Zoersel tot voorbij Oostmalle. Blikvangers op de route zijn het Boshuisje midden de Zoerselse bossen, de Trappistenabdij en de Scherpenbergmolen van Westmalle, de Antitankgracht, het Groot Kasteel van ’s-Gravenwezel en het fort van Oelegem. Er is mogelijkheid om de route in te korten tot 44 of 29 km. Een aanrader met al de bezienswaardigheden en het eventuele horecabezoek. Verloren rijden zit er ook niet in: het hele traject loopt over het perfect bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk van de Antwerpse Kempen.

Vooraan in de brochure vind je een overzichtskaart van de route met het ingetekend traject, de knooppuntnummers en de aanduiding van de horeca, parkeerplaatsen en de bezienswaardigheden en natuurlijk het verhaal van Baas Gansendonck. Daarna krijg je een gedetailleerde wegbeschrijving en de toeristische en praktische informatie.
De prijs van de brochure bedraagt 2 euro, ze is te koop bij de toeristische diensten en online te bestellen via de website van de Voorkempen: http://www.voorkempen.be.

Op zondag 25 april 2010 wordt het fietsknooppuntennetwerk Pajottenland-Zennevallei officieel geopend. Via dit splinternieuwe netwerk kan je dan vanuit het oosten onderdoor Brussel, naar Halle en zo naar Vilvoorde. Ah!

Zondag kun je vanuit 15 locaties in het Pajottenland en de Zennevallei de rit maken naar de grote slothappening bij Kasteel Gaasbeek, domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw.
En als het goed weer is (en dat wordt het!), wordt in het startpunt van Ternat Fietsnet.be getoond. In een tent, jawel. De sportdienst van Ternat helpt je daar om jouw eigenste knooppuntenritje samen te stellen.

Keicurieus welk fietsplezier je te wachten staat? Goed nieuws voor je: op zaterdag 24 april om 17h00 lanceert Fietsnet.be dit allernieuwste netwerk online. Een exclusieve avant-première.

Floraliëntocht
André Maes , Tuesday 13 April 2010, 20:14

floraliëntocht Ter gelegenheid van de vijfjaarlijkse Gentse Floraliën tekende Toerisme Oost-Vlaanderen een fietstocht uit doorheen de Oost-Vlaamse sierteeltregio. De route loopt over de fietsnetwerken van het Scheldeland en het Waasland. Ze is samengesteld uit drie lussen tussen 27 en 44 km die je zowel apart of gecombineerd kunt fietsen. Tijdens de zomermaanden zullen de siertelers langsheen de route hun bedrijven voor het publiek openstellen.

De Azalealus van 34 km start in het hart van bloemengemeente Lochristi. Je fietst door aardbeiendorp Beervelde en zijn kastelen.
De Begonialus van 27 km start aan het Provinciaal Domein Den Blakken in Wetteren. Van hieruit verken je het stiltegebied Kalkense Meersen, om via het Kasteel van Laarne terecht te komen in de uitgestrekte begoniavelden.
De Boomkwekerijlus van 44 km vertrekt net als tocht 2 aan Den Blakken, en brengt je langs boom- en rozenkwekerijen tot in de open natuur van de Kalkense Meersen en vlakbij het Donkmeer in Berlare.

De brochure bevat naast de toeristische en praktische gegevens een schat aan informatie over de Oost-Vlaamse sierteelt en haar vertegenwoordigers. In de achterflap vind je het kaartje van de regio met de ingetekende trajecten, knooppuntnummers, referentienummers van de bezienswaardigheden en de aanduiding van de bloemvelden en de kwekerijen.
Meer informatie over de Floraliën en deelnemende bedrijven met openingstijden en adressen: http://www.floralientocht.be.

De brochure van de Floraliëntocht kost 3 euro. Ze is de koop bij de plaatselijke toeristische diensten en kan online besteld worden bij Toerisme Oost-Vlaanderen via www.tov.be.

Copyright © 2019 fietsnet.be