fietsnet.be

Overzichtskaartje toegevoegd bij printen
Kris , Monday 23 May 2011, 21:12

print_overzichtskaartje

Tot nu toe was het enkel mogelijk om de routebeschrijving als een knooppuntenstrook of als een knooppunterblad te printen via de "print de wegbeschrijving" optie. Een visuele afdruk van de uitgestippelde route was niet direct voor handen. Sommige fietsnet-gebruikers trokken zich uit de slag via een schermafdruk van de routeplanner zelf. Dit gaf meestal een slecht resultaat doordat de routeplanner geoptimaliseerd is voor schermweergave (o.a. donkere kaartachtergrond).

Daarom hebben we de printoptie uitgebreid met een visueel overzichtskaartje dat wel geschikt is om te printen. Omdat we op dit overzichtskaartje enkel de knooppunten van de uitgestippelde route aanduiden als visueel hulpmiddel, is het wel nog steeds aan te raden om ook de gedrukte fietskaart van dit netwerk bij je hebben.

Je kan trouwens verhinderen dat dit overzichtskaartje wordt geprint, door het de optie "Voeg overzichtskaart toe" weg te vinken.

Fietsnetwerk Zuid-Holland toegevoegd
Kris , Monday 28 February 2011, 23:28

De fietsnet routeplanner gaat nog wat noordelijker in Nederland door het fietsnetwerk van Zuid-Holland toe te voegen. Goed voor 2393 extra kilometer fietsplezier, verspreid over 1117 trajecten. In de vorige edities wat er reeds een stuk van dit Zuid-Hollandse fietsnetwerk beschikbaar; meer bepaald het gebied rond Hoek van Holland, Delft en Den Haag, maar dit lag toen nog geïsoleerd van de andere fietsnetwerken. Nu zijn alle trajecten terug verenigd tot één groot netwerk.

Kasseistroken aangeduid op routeplanner
Kris , Thursday 23 December 2010, 16:04

kasseien steenstraat Esen

Je kent ze wel die Vlaamse kasseien of kinderkopjes. Ze zijn niet altijd even geliefd bij de fietsers en meestal kom je ze tegen als je met zadelpijn of een ander ongemak te kampen hebt. Maar soms wil je ze net opzoeken omdat ze scherprechter geweest zijn tijdens legendarische wielerwedstrijden.

Daarom worden de kasseistroken vanaf vandaag weergegeven op de fietsnet kaart in een paars-blauwe kleur. Er komt dus een kleurtje bij naast de oranje aanduiding voor onverharde en semi-verharde stroken. Gewone klinkers of betonblokjes duiden we niet aan, omdat deze meestal goed berijdbaar zijn voor fietsers.

Er zal wel hier en daar nog zo’n kasseistrook ontbreken. Meld ons dit gerust door een GPX bestand of een screendump met wat aantekeningen door te sturen. We duiden dit dan zo snel mogelijk aan op de kaart.

Verhoogde nauwkeurigheid GPS export
Kris , Monday 18 October 2010, 23:18

Regelmatig krijgen we de opmerking dat de GPS-export te onnauwkeurig is. Vooral in steden en dorpskernen is dit het geval. Dit komt omdat we het aantal punten willen beperken. Dit is nodig omdat het aantal track-punten dat je kan uploaden naar een GPS-toestel meestal beperkt is. Het aantal punten hangt ook sterk af van het type GPS-toestel dat je gebruikt. Daarom hebben we de logica aangepast zodat de GPS-export standaard heel wat meer punten bevat en dus nauwkeuriger wordt. Je kan nu zelf kiezen wat het maximum aantal punten is of zelfs helemaal geen maximum opleggen. De GPS-export zal dus pas minder nauwkeurig worden wanneer er dit maximum overschreden is.

Daarnaast kan je nu ook zelf een naam opgeven voor de track die je exporteert. Als je geen naam opgeeft, wordt nog steeds de vorige notatie gebruikt (fietsnet + datum). Bij het ingeven van een naam, moet wel op het aantal tekens letten dat je gebruikt. Heel wat GPS-toestellen korten namelijk de naam van de track in (soms tot slechts 13 tekens). Ook bij een TCX-export wordt de naam van het traject ingekort tot 15 tekens. Dit is een beperking vastgelegd in het TCX-formaat. De bestandsnaam blijft wel de volledige lengte behouden.

Toon jouw locatie op het fietsroutenetwerk!
Koen , Wednesday 25 August 2010, 7:06

middenafrikaOrganiseer je een event, of heb je een café, bed & breakfast, fietszaak of iets anders interessants?  Link naar  fietsnet.be en zet meteen jouw locatie in ‘t midden van de kaart!  Help fietsers om snel de snelste knooppuntenroute naar jouw plek te vinden.

Gratis en voor niks, en zonder gedoe met accounts. Gewoon de link aanmaken, kopiëren en op jouw website of forum plakken.

Bijvoorbeeld: plan de fietsroute naar het Museum voor Midden-Afrika.
Een link maken doe je makkelijk via Creëer een link naar Fietsnet.

Fietsnet print kaartjes voor Knooppunter houder
Koen , Friday 28 May 2010, 7:28

knooppunter houderMet de Knooppunter bevestig je jouw lijst met knooppunten makkelijk en veilig op je stuur. Sinds een aantal weken is het gadget te verkrijgen bij de Standaard Boekhandel.
Bij de houder krijg je een aantal invulblaadjes. Dus je pakt er een fietskaart bij, je plant je rit, en je pent de knooppuntnummers op zo’n blaadje.

Prutsen met kaarten heeft charme natuurlijk, maar fietsroutes plannen gaat natuurlijk veel rapper met Fietsnet.be. En het nieuws is dat sinds deze ochtend, Fietsnet al even rap Knooppunterblaadjes uit je printer spuwt.  Gratis en compleet met de meest up-to-date knooppuntnummers, en alle tussen- en totaalafstanden.

Aan jou om de blaadjes uit te knippen, in je Knooppunter te schuiven en te vertrekken.

Daarnaast kun je de lijst knooppunten nog steeds als strook afprinten en op de bovenbuis plakken. Een buitengewoon simpele en stormvaste manier. En een die geen afbreuk doet aan jouw benijdenswaardige stroomlijn.

Verbeterde TCX-export
Kris , Tuesday 11 May 2010, 23:18

garmin-edge-705 Af en toe krijgen we een melding binnen dat er iets misloopt bij het overbrengen van een fietsnet TCX-export op een Garmin Edge 605 of 705. In het Garmin Training Center wordt het traject correct weergegeven, maar na het overbrengen op het GPS-toestel wordt de uitgestippelde route ergens in Egypte weergegeven. Af en toe durft de Edge ook eens volledig vasthangen. Ook worden de knooppunten (waypoints) soms allemaal vooraan in de route getoond.

Als een GPX-export naar TCX-export wordt geconverteerd via een conversie-programma zoals WinGDB3, wordt alles blijkbaar wel correct weergegeven op de Edge. Na grondig onderzoek en de hulp van enthousiaste Garmin Edge gebruikers, hebben we het probleem kunnen lokaliseren en oplossen.

Voor de techneuten onder ons, volgen hier de correcties die werden aangebracht:

 • Er wordt nu altijd een Lap-element toegevoegd. Alhoewel dit een optioneel element is, moet het voor de Garmin Edge toestellen blijkbaar wel toegevoegd worden.
 • De tijden worden nu uitgerekend aan de hand van de afgelegde afstand en een vaste snelheid van 20km/h. Ook worden de tijden bij de knooppuntlocaties op dezelfde manier uitgerekend.

Huidig en volgend knooppuntnummer in GPS export
Kris , Friday 19 March 2010, 20:41

waypoints_dubbelBij het exporteren van een route naar GPS, kun je reeds geruime tijd kiezen als je het knooppuntnummer als waypoint wil toevoegen of niet. Vanaf nu heb je een extra mogelijkheid, namelijk om naast het knooppuntnummer ook het volgende knooppuntnummer in de wegbeschrijving te tonen in de waypoint naam. Op deze manier zie je op je GPS-toestel onmiddellijk wat het volgende knooppuntnummer is dat je moet volgen wanneer je aan een bepaald knooppunt toekomt.

Bijvoorbeeld “18 +25” betekent dat het knooppuntnummer op deze plaats 18 is en dat je vanaf daar knooppuntnummer 25 moet volgen.

Deze waypoints zijn natuurlijk enkel geldig voor je uitgestippelde route. Je kan dus best deze waypoints terug uit je GPS wissen, nadat je de route afgefietst hebt. Op deze manier voorkom je verwarring bij een volgend ritje.

439 kilometer onverhard
Koen , Sunday 27 September 2009, 23:25

Rap knappe ritten plannen; daarin wil fietsnet jou helpen.

Dus vanaf vandaag worden onverharde trajecten aangeduid op de kaart. Jullie hebben er lang genoeg om gevraagd. Ah!

Al 439 onverharde kilometers in duidelijk oranje. Dan weet jij met je racefiets ze te vermijden, en jij als stofminnaar ze uit te zoeken. Want een goeie rit betekent voor ieder van ons wat anders.

Afijn. Hier en daar zal er nog wel een stukje onverhard ontbreken. Ofwathadjegedacht? Je bent vast bereid een en ander te verbeteren. Bekijk de kaart in jouw buurt. Mail ons een GPX bestand of een screendump met wat aantekeningen. Hanteer volgende naamgeving

 • Onverhard Echte aardewegen of zeer slechte dolomiet-grind
 • Semi-verhard Dolomiet, grind
 • Kassei De echte kinderkopjes. Beton-blokjes aanzien we niet als kasseien.
 • Autovrij

Vandaag zie je onverhard en semi-verhard in oranje. Precies dat type wegdek waar wielertoeristen beter voor uitkijken.

En waar ik van hou. Yeah!

Export naar TCX-formaat voor Garmin Edge
Kris , Tuesday 01 September 2009, 23:22

Meer en meer fietsers schaffen zich een fiets-GPS aan. Heel populair zijn de Garmin Edge toestellen. Bij deze toestellen verloopt het versturen en ontvangen van trajectgegevens typisch via het Garmin Training Center. Spijtig genoeg ondersteunt deze applicatie het GPX-formaat niet, waarvan wij gebruik maken in de export voor GPS-toestellen. Enkel twee Garmin specifieke formaten zijn ondersteund: CRS (Garmin Course Database) en TCX (Garmin Training Center Database). Het CRS-formaat is niet echt bruikbaar voor de fietsnet GPS export, omdat dit formaat enkel tracks kan bevatten en geen waypoints. Met andere woorden, de knooppuntnummers kunnen niet voorgesteld worden in dit formaat. Het TCX-formaat ondersteunt zowel tracks als waypoints en kan dus alle nodige data bevatten van een uitgestippelde route op fietsnet.

Daarom hebben we de mogelijkheid voorzien om te exporten naar zowel het algemene GPX-formaat, als het Garmin specifieke TCX-formaat. Daarnaast zijn er nog enkele kleine verbeteringen gebeurd aan de GPX-export, zodat het geëxporteerde bestand door nog meer applicaties kan ingelezen worden.

Jouw fietsrouteplanner werd weer net iets beter.
Koen , Wednesday 20 May 2009, 20:20

't Heeft energie gekost maar we zijn er deksels trots op: voortaan plan jij je route al zoomend op fietsnet.

Benieuwd in welke straat jouw startpunt ligt? Zoom diep en lees meteen de naam af. Curieus hoe jouw uitgestippelde rit er in zijn geheel uit ziet? Zoom uit.  Ga wat achteruit zitten.
Of nog: kies voor satellietfoto en droom alvast weg bij de glooiend groene rit van straks.

Dit zoomen biedt een fijn startpunt om mee te werken aan fietsnet. Bekijk jouw buurt eens in detail op de kaart. Zie je afwijkingen tussen het traject op fietsnet en de bordjes in het veld? Laat het ons weten; stuur ons een gpx bestand of maak een screenshot van de fietsnet kaart en duid het correcte verloop aan. Mail ons. Dankzij talrijke van dergelijke mails telt fietsnet.be vandaag ruim 13000 betrouwbare knooppuntkilometers.

Dankzij mensen zoals jij.

Wijzigingen in de editie van 26 april
Kris , Sunday 26 April 2009, 21:25

In de editie van 26 april zijn volgende aanpassingen gebeurd aan de routeplanner:

 • Antwerpen: 4 nieuwe knooppunten (56, 57, 58 en 59) toegevoegd in Antwerpen stad. Een PDF-bestand met deze wijzigingen is trouwens te downloaden op http://www.antwerpsekempen.be/downloads_details.aspx?id=15692.
 • Leiestreek West: 4 nieuwe knooppunten (76, 77, 78 en 79) in het centrum van Roeselare toegevoegd.
 • Limburg: Enkele correcties aan de trajecten rond Sint-Truiden

In de vorige editie werden trouwens ook nieuwe trajecten in de Voerstreek toegevoegd.

Rode bolletjes met knooppuntnummers
Kris , Sunday 02 November 2008, 23:09

Het herfstweer van de voorbije dagen, was de ideale gelegenheid om nog wat aan de routeplanner te sleutelen. Het resultaat van dit sleutelwerk is dat we de bekende rode bolletjes op de routeplanner nu ook voorzien hebben van het bijbehorend knooppuntnummer. We hebben er ook voor gezorgd dat wanneer er twee knooppunten dicht bij elkaar liggen en ze elkaar dus wat overlappen, het systeem het knooppuntnummer waarover je de muis beweegt automatisch zichtbaar maakt. Hierdoor zou het uitstippelen van een fietstochtje nog wat eenvoudiger moeten worden.

Serieuze wijzigingen in de Vlaamse Ardennen
Kris , Sunday 19 October 2008, 11:50

In de Vlaamse Ardennen zijn er serieuze wijzigingen gebeurd aan de knooppunten en trajecten in de streek rond Kluisbergen, Melden en Leupegem. Een PDF-bestand waarin deze wijzigingen staan kan je downloaden op de website van toerisme Oost-Vlaanderen. Deze wijzigingen staan vermeld op de laatste pagina van dit bestand. De routeplanner-editie van 19 oktober bevat deze wijzigingen. De andere wijzigingen in dit bestand waren trouwens reeds verwerkt in eerdere edities van de routeplanner.

Je fietsroute op GPS!
Koen , Thursday 02 October 2008, 23:42

Sinds gisteren kun je op fietsnet.be elke uitgestippelde route als GPX bestand downloaden. Gratis en voor niks. Daarmee zet je jouw persoonlijke knooppuntenroute in een handomdraai op je fiets-GPS.

Kijk, dat vinden wijzelf als medewerkers deksels interessant. Onderweg kunnen we nu onmiddellijk op de GPS aflezen of de fietsnet-route afwijkt van het bewegwijzerde traject. Niet dat dat veel gebeurt natuurlijk, wel? Maar meewerken wordt weer nèt iets gemakkelijker!

Samen met de route kun je ook de gepasseerde knooppunten als waypoint downloaden. Op de fiets lijkt het ons handig te weten waar dat volgende knooppunt ligt.
Als je een frequente fietsnet gebruiker bent, zal dat lijstje van knoopwaypoints snel tot vervelende proporties aangroeien.  Daarom bieden we ook alle, thans 2652, bekende fietsknooppunten in één points-of-interest bestand aan. Ook al een primeur en ook al gratis. Met de Garmin POI Loader laad je de punten in de recente Garmin GPS toestellen.

Binnen een aantal weekjes serveren we deze knooppunten ook in TomTom formaat. Dan zul je niet alleen met Garmin, maar ook met TomTom auto-GPS toestellen eenvoudig naar het startknooppunt kunnen rijden. Dat lijkt je vast wel wat!?

Goe. Maar je hebt dus geen GPS? Dan is er nog Google Earth, een fantastische manier om de planeet te bekijken. Google Earth opent ook de fietsnet GPX bestanden, en daarmee wordt het meteen ook een fantastische manier om je fietsroute doorheen het Vlaamse landschap te zien meanderen. Om in de sfeer te komen!

Fietsen van Heist tot Hasselt
Kris , Wednesday 02 July 2008, 22:05

Het is zover ... je kan nu eindelijk een route uitstippelen van de ene kant van Vlaanderen naar de andere. Dit dankzij de nieuwe knooppuntnetwerken van Scheldeland en Waasland. Op dit moment is er op de routeplanner enkel een verbinding via Gent, maar naarmate deze nieuwe knooppuntnetwerken verder ingevuld geraken zullen er meer verbindingen volgen. Nu deze kaarten van Waasland en Scheldeland beschikbaar zijn zal dit ongetwijfeld in een stroomversnelling komen.

Wijzigingen in de editie van 26 juni
Kris , Friday 27 June 2008, 18:56

In de editie van 26 juni zijn er heel wat aanpassingen gebeurd:

 • Waasland en Scheldeland: Er zijn opnieuw een aantal trajecten van deze nieuwe fietsnetwerken toegevoegd. Er liggen nog heel wat trajecten voor de boeg, maar we wilden enthousiaste fietsers deze trajecten niet onthouden.
 • Leiestreek West: In de streek Menen - Geluwe zijn een aantal nieuwe knooppunten toegevoegd. Het gaat om de knooppunten 70, 71, 72, 73, 74 en 75.
 • Brugse Ommeland Zuid: Dankzij de langverwachte fiets- en voetgangersbrug tussen Jabbeke en Stalhille is er een verbinding tussen de knooppunten 49 en 52. Dit verbindingsstuk is dan ook toegevoegd aan de routeplanner. Deze nieuwe brug over het kanaal Brugge-Oostende is aangelegd op de plaatst van de vroegere autobrug, die meer dan dertig jaar geleden werd afgebroken na de verbreding van het kanaal.
 • Limburg: Correcties ter hoogte van Opitter (traject 31-36-12), Reppel (traject 07-208-06), Helchteren (309-308), Maasmechelen (55-60-61) en Rekem (63-58).
 • Hageland: Correcties langs het traject 28-32-31 ter hoogte van de kastelen Keulenhof en Hoogvorst (tussen Wijgmaal en Tildonk). En correctie van het traject 20-54 (Boortmeerbeek).

Naast deze wijzigingen, is er ook nog volgende nuttige info over het Limburgse fietsnetwerk:

 • Het Limburgse traject 7-11 ter hoogte van Bree is momenteel afgesloten door werkzaamheden rond een brug. Mits wat slalomwerk is het echter perfect mogelijk om langs de afzetting te fietsen.
 • Tussen de knooppunten 310 en 258 van het Limburgse netwerk is onlangs een mooi slingerend geasfalteerd pad aangelegd door de bossen en het militaire domein Leopoldsburg. Jammergenoeg is het nog geen onderdeel van het fietsnetwerk, maar het is wel een mooi verbindingsstuk tussen de twee knooppunten. Je kan dit pad het gemakkelijkst vinden door vanaf knooppunt 310 de wegwijzers naar centrum Hechtel Eksel te volgen.

Nogmaals bedankt aan alle enthousiaste medewerkers die ons de nodige informatie, correcties en nieuwe trajecten doorsturen.

Wijzigingen in de editie van 1 juni
Kris , Sunday 01 June 2008, 18:45

In de editie van 1 juni zijn volgende aanpassingen gebeurd:

 • De laatste aanpassingen aan de bestaande fietsnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen onlangs online heeft geplaatst, zijn aangebracht. Er zijn aanpassingen gebeurd aan de fietsnetwerken van het Scheldeland, Meetjesland, Vlaamse Ardennen en de Leiestreek.
 • De knooppunten 36 (Moerdijk) en 40 (Roksem) van het Brugse Ommeland Zuid zijn verwijderd. Deze knooppunten blijken in het veld niet (meer) te bestaan.

Indien je een papieren versie van één van deze kaarten in je bezit hebt, is het aan te raden deze wijzigingen ook hierop aan te duiden. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan tijdens een fietstochtje.

Knooppunten 80 en 76 geschrapt in het Meetjesland
Kris , Sunday 25 May 2008, 16:30

Ter hoogte van Knesselare zijn de knooppunten 80 en 76 en het tussenliggend traject geschrapt in het fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. Volgens Toerisme Oost-Vlaanderen was deze wijziging noodzakelijk omwille van de onveilige oversteek ter hoogte van de N44. Indien u van knooppunt 79 naar 75 wil fietsen, moet u nu dus een ommetje maken langs de knooppunten 93 en 82; zo'n 3,7km extra.

Deze wijziging is reeds doorgevoerd in de editie van 25 mei 2008.

De echten
Koen , Monday 17 September 2007, 23:28

Het zijn echten, de vier medewerkers uit Antwerpen.
Elk traject dat deze vaklui aan fietsnet.be bijdragen, is de afgelopen weken gefietst, opgenomen met de GPS, en tenslotte voor GPS onnauwkeurigheden gecorrigeerd. Pas dan mogen we het van hen online uitbrengen.
Veel, maar vooral sjiek werk, die van de Antwerpse regio (kaart 2 en 4) het meest gesoigneerde deel van de kaart maken.

En ook: sinds vandaag vind je het netwerk Hageland op de kaart.  Inbegrepen de weg naar Hoegaarden.

 

Meetjesland
Alfred , Tuesday 10 July 2007, 20:34

Zoals je wellicht al gezien hebt op de routeplanner, is er een heel stuk van het netwerk in het Meetjesland verder in kaart gebracht op Fietsnet.

Het netwerk sluit mooi aan met het Brugse Ommeland en is uitgetekend tot aan het Leopoldskanaal en het Schipdonkkanaal.

Mocht je bij het fietsen in het Meetjesland een foutje ontdekken op Fietsnet, dan kan je dit altijd op de commentaar van deze blog entry melden.

Veel fietsplezier in Meetjesland!

Enkele ontbrekende plaatsnamen toegevoegd
Kris , Wednesday 04 July 2007, 21:49

Volgende ontbrekende plaatsnamen zijn toegevoegd aan de lijst met Belgische steden en gemeenten:

 • Leuven
 • Kluisbergen
 • Colfontaine
 • Frameries
 • Quivy

Vanaf nu kan er dus ook op deze plaatsnamen gezocht worden.

Copyright © 2019 fietsnet.be