fietsnet.be

Overzichtskaartje toegevoegd bij printen
Kris , Monday 23 May 2011, 21:12

print_overzichtskaartje

Tot nu toe was het enkel mogelijk om de routebeschrijving als een knooppuntenstrook of als een knooppunterblad te printen via de "print de wegbeschrijving" optie. Een visuele afdruk van de uitgestippelde route was niet direct voor handen. Sommige fietsnet-gebruikers trokken zich uit de slag via een schermafdruk van de routeplanner zelf. Dit gaf meestal een slecht resultaat doordat de routeplanner geoptimaliseerd is voor schermweergave (o.a. donkere kaartachtergrond).

Daarom hebben we de printoptie uitgebreid met een visueel overzichtskaartje dat wel geschikt is om te printen. Omdat we op dit overzichtskaartje enkel de knooppunten van de uitgestippelde route aanduiden als visueel hulpmiddel, is het wel nog steeds aan te raden om ook de gedrukte fietskaart van dit netwerk bij je hebben.

Je kan trouwens verhinderen dat dit overzichtskaartje wordt geprint, door het de optie "Voeg overzichtskaart toe" weg te vinken.

Fietsnetwerk Zuid-Holland toegevoegd
Kris , Monday 28 February 2011, 23:28

De fietsnet routeplanner gaat nog wat noordelijker in Nederland door het fietsnetwerk van Zuid-Holland toe te voegen. Goed voor 2393 extra kilometer fietsplezier, verspreid over 1117 trajecten. In de vorige edities wat er reeds een stuk van dit Zuid-Hollandse fietsnetwerk beschikbaar; meer bepaald het gebied rond Hoek van Holland, Delft en Den Haag, maar dit lag toen nog geïsoleerd van de andere fietsnetwerken. Nu zijn alle trajecten terug verenigd tot één groot netwerk.

Verhoogde nauwkeurigheid GPS export
Kris , Monday 18 October 2010, 23:18

Regelmatig krijgen we de opmerking dat de GPS-export te onnauwkeurig is. Vooral in steden en dorpskernen is dit het geval. Dit komt omdat we het aantal punten willen beperken. Dit is nodig omdat het aantal track-punten dat je kan uploaden naar een GPS-toestel meestal beperkt is. Het aantal punten hangt ook sterk af van het type GPS-toestel dat je gebruikt. Daarom hebben we de logica aangepast zodat de GPS-export standaard heel wat meer punten bevat en dus nauwkeuriger wordt. Je kan nu zelf kiezen wat het maximum aantal punten is of zelfs helemaal geen maximum opleggen. De GPS-export zal dus pas minder nauwkeurig worden wanneer er dit maximum overschreden is.

Daarnaast kan je nu ook zelf een naam opgeven voor de track die je exporteert. Als je geen naam opgeeft, wordt nog steeds de vorige notatie gebruikt (fietsnet + datum). Bij het ingeven van een naam, moet wel op het aantal tekens letten dat je gebruikt. Heel wat GPS-toestellen korten namelijk de naam van de track in (soms tot slechts 13 tekens). Ook bij een TCX-export wordt de naam van het traject ingekort tot 15 tekens. Dit is een beperking vastgelegd in het TCX-formaat. De bestandsnaam blijft wel de volledige lengte behouden.

Verbeterde TCX-export
Kris , Tuesday 11 May 2010, 23:18

garmin-edge-705 Af en toe krijgen we een melding binnen dat er iets misloopt bij het overbrengen van een fietsnet TCX-export op een Garmin Edge 605 of 705. In het Garmin Training Center wordt het traject correct weergegeven, maar na het overbrengen op het GPS-toestel wordt de uitgestippelde route ergens in Egypte weergegeven. Af en toe durft de Edge ook eens volledig vasthangen. Ook worden de knooppunten (waypoints) soms allemaal vooraan in de route getoond.

Als een GPX-export naar TCX-export wordt geconverteerd via een conversie-programma zoals WinGDB3, wordt alles blijkbaar wel correct weergegeven op de Edge. Na grondig onderzoek en de hulp van enthousiaste Garmin Edge gebruikers, hebben we het probleem kunnen lokaliseren en oplossen.

Voor de techneuten onder ons, volgen hier de correcties die werden aangebracht:

  • Er wordt nu altijd een Lap-element toegevoegd. Alhoewel dit een optioneel element is, moet het voor de Garmin Edge toestellen blijkbaar wel toegevoegd worden.
  • De tijden worden nu uitgerekend aan de hand van de afgelegde afstand en een vaste snelheid van 20km/h. Ook worden de tijden bij de knooppuntlocaties op dezelfde manier uitgerekend.

Huidig en volgend knooppuntnummer in GPS export
Kris , Friday 19 March 2010, 20:41

waypoints_dubbelBij het exporteren van een route naar GPS, kun je reeds geruime tijd kiezen als je het knooppuntnummer als waypoint wil toevoegen of niet. Vanaf nu heb je een extra mogelijkheid, namelijk om naast het knooppuntnummer ook het volgende knooppuntnummer in de wegbeschrijving te tonen in de waypoint naam. Op deze manier zie je op je GPS-toestel onmiddellijk wat het volgende knooppuntnummer is dat je moet volgen wanneer je aan een bepaald knooppunt toekomt.

Bijvoorbeeld “18 +25” betekent dat het knooppuntnummer op deze plaats 18 is en dat je vanaf daar knooppuntnummer 25 moet volgen.

Deze waypoints zijn natuurlijk enkel geldig voor je uitgestippelde route. Je kan dus best deze waypoints terug uit je GPS wissen, nadat je de route afgefietst hebt. Op deze manier voorkom je verwarring bij een volgend ritje.

Export naar TCX-formaat voor Garmin Edge
Kris , Tuesday 01 September 2009, 23:22

Meer en meer fietsers schaffen zich een fiets-GPS aan. Heel populair zijn de Garmin Edge toestellen. Bij deze toestellen verloopt het versturen en ontvangen van trajectgegevens typisch via het Garmin Training Center. Spijtig genoeg ondersteunt deze applicatie het GPX-formaat niet, waarvan wij gebruik maken in de export voor GPS-toestellen. Enkel twee Garmin specifieke formaten zijn ondersteund: CRS (Garmin Course Database) en TCX (Garmin Training Center Database). Het CRS-formaat is niet echt bruikbaar voor de fietsnet GPS export, omdat dit formaat enkel tracks kan bevatten en geen waypoints. Met andere woorden, de knooppuntnummers kunnen niet voorgesteld worden in dit formaat. Het TCX-formaat ondersteunt zowel tracks als waypoints en kan dus alle nodige data bevatten van een uitgestippelde route op fietsnet.

Daarom hebben we de mogelijkheid voorzien om te exporten naar zowel het algemene GPX-formaat, als het Garmin specifieke TCX-formaat. Daarnaast zijn er nog enkele kleine verbeteringen gebeurd aan de GPX-export, zodat het geëxporteerde bestand door nog meer applicaties kan ingelezen worden.

Wijzigingen in de editie van 12 juli
Kris , Sunday 12 July 2009, 22:44

In deze editie is er een volgend fietsnetwerk toegevoegd van het Nederlandse fietsknooppuntensysteem Brabant, namelijk het fietsnetwerk De Baronie. Dit fietsnetwerk sluit aan op de fietsnetwerken van Antwerpen (fietskaart 1 en 2) en De Brabantse Delta.

Daarnaast is ook het meest Noordelijke deel van het fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen-Eifel toegevoegd aan de routeplanner. Momenteel is er nog geen verbinding met de andere fietsnetwerken, maar dit zal er ongetwijfeld in de nabije toekomst wel komen.

Er zijn ook enkele wijzigingen doorgevoerd aan het fietsknooppuntennetwerk van de Brabantse Kouters:

  • De knooppunten 29 en 25 rond Kapelle-op-den-Bos hebben een nieuwe locatie gekregen.
  • Een nieuw knooppunt 80 werd toegevoegd tussen de knooppunten 75, 93 en 54 rond Hofstade.
  • Daarnaast is het traject 62-26 rond Londerzeel tijdelijk verwijderd tot er omleiding voorzien is.

Ook in Antwerpen is er kleine wijziging gebeurd. Het knooppunt 16 rond Lille is wat opgeschoven richting knooppunt 1.

Fietsroutenetwerk De Brabantse Delta toegevoegd
Kris , Wednesday 01 July 2009, 23:25

Goed nieuws voor fietsers die in grensstreek Antwerpen - Noord-Brabant willen fietsen. Het fietsroutenetwerk De Brabantse Delta is toegevoegd aan de routeplanner. Dit netwerk behoort tot het Nederlandse fietsknooppuntensysteem Brabant en situeert zich in het westen van de provincie Noord-Brabant. Het sluit aan op de fietsnetwerken van Zeeland en Antwerpen (fietskaart 2).

Binnenkort worden ook de overige fietsroutenetwerken van Noord-Brabant toegevoegd aan de routeplanner.

Jouw fietsrouteplanner werd weer net iets beter.
Koen , Wednesday 20 May 2009, 20:20

't Heeft energie gekost maar we zijn er deksels trots op: voortaan plan jij je route al zoomend op fietsnet.

Benieuwd in welke straat jouw startpunt ligt? Zoom diep en lees meteen de naam af. Curieus hoe jouw uitgestippelde rit er in zijn geheel uit ziet? Zoom uit.  Ga wat achteruit zitten.
Of nog: kies voor satellietfoto en droom alvast weg bij de glooiend groene rit van straks.

Dit zoomen biedt een fijn startpunt om mee te werken aan fietsnet. Bekijk jouw buurt eens in detail op de kaart. Zie je afwijkingen tussen het traject op fietsnet en de bordjes in het veld? Laat het ons weten; stuur ons een gpx bestand of maak een screenshot van de fietsnet kaart en duid het correcte verloop aan. Mail ons. Dankzij talrijke van dergelijke mails telt fietsnet.be vandaag ruim 13000 betrouwbare knooppuntkilometers.

Dankzij mensen zoals jij.

Brabantse Kouters toegevoegd aan routeplanner
Kris , Sunday 10 May 2009, 12:58

In de editie van 10 mei is het nieuwe fietsknooppuntennetwerk van de Brabantse Kouters toegevoegd aan de routeplanner. Dit valt mooi samen met de grote fietshappening rond de opening van dit nieuwe netwerk. In één klap hebben we er zo 320km fietsnetwerk bij in Vlaanderen.

Op de routeplanner zijn de trajecten tussen de knooppunten 62, 26, 27, 28, 29 en 25 (Londerzeel - Kapelle-Op-Den-Bos) reeds aangeduid. Dit zijn trajecten waar een fietspad naast de spoorlijn nog moet worden aangelegd. Er is wel een voorlopige omleiding voorzien.

De kaart van dit nieuwe fietsknooppuntennetwerk is te koop bij Toerisme Vlaams-Brabant.
Ze is ook online te bestellen in de mediatheek van de provincie Vlaams-Brabant.

Probleem in de laatste editie
Kris , Sunday 15 February 2009, 14:10

In de laatste editie van de fietsnet routeplanner, was er blijkbaar een foutje geslopen waardoor de knooppunten van Zuid-Limburg niet meer beschikbaar waren. Daarom is voorlopig de vorige editie terug online gezet.

Zodra het probleem verholpen is, wordt de nieuwe editie met alle fietsnetwerken van Zeeland terug online gezet.

Update: Het probleem is verholpen in de editie van 17 februari.

Rode bolletjes met knooppuntnummers
Kris , Sunday 02 November 2008, 23:09

Het herfstweer van de voorbije dagen, was de ideale gelegenheid om nog wat aan de routeplanner te sleutelen. Het resultaat van dit sleutelwerk is dat we de bekende rode bolletjes op de routeplanner nu ook voorzien hebben van het bijbehorend knooppuntnummer. We hebben er ook voor gezorgd dat wanneer er twee knooppunten dicht bij elkaar liggen en ze elkaar dus wat overlappen, het systeem het knooppuntnummer waarover je de muis beweegt automatisch zichtbaar maakt. Hierdoor zou het uitstippelen van een fietstochtje nog wat eenvoudiger moeten worden.

Nieuwe pagina met links toegevoegd
Kris , Saturday 29 December 2007, 16:28

Naast fietsnet.be zijn er uiteraard nog interessante websites over fietsen en fietsroutes. Op http://www.fietsnet.be/routeplanner/links.aspx kun je links vinden naar enkele van deze sites.

Copyright © 2019 fietsnet.be