fietsnet.be

Herziening fietsnetwerk West-Vlaanderen
Kris , Saturday 24 October 2015, 19:57

In de provincie West-Vlaanderen viert het fietsnetwerk in 2016 zijn tiende verjaardag. Tal van veranderingen op het terrein en een gewijzigd recreatiegedrag vragen dan ook om een stevige facelift. In de periode oktober 2015 tot eind maart 2016 gebeurt dat effectief op het terrein: de bewegwijzering zal in deze periode in verschillende delen van de provincie weggenomen en vernieuwd worden.

Nieuwe borden fietsnetwerk West-VlaanderenDe wijzigingen kan je van dag tot dag volgen op volgende webpagina:
http://www.westtoer.be/nieuwfietsnetwerk

Fietstrajecten die niet langer bewegwijzerd zijn, worden van de fietsnet routeplanner verwijderd.
Intussen trachten we eveneens de nieuwe trajecten en knooppunten toe te voegen.

De ‘echte’ uitvinder van de fiets en vijf opmerkelijke fiets quotes
Maarten de Bij , Wednesday 04 September 2013, 21:00

De fiets heeft zich in de afgelopen twee eeuwen sterk geëvolueerd. Waar de loopfiets rond de 19e eeuw de standaard was voor een luxueuze fiets is de moderne fiets voorzien van allerlei snufjes en extra’s. Er zijn diverse bronnen die spreken over de uitvinder van de fiets. De Fransman Mede de Sivrac werd voor het eerst gezien op de loopfiets. Het was een fiets zonder enige vorm van comfort of luxe. Zo was er geen zadel zoals we die nu kennen. John Starley was degene die in 1885 de fiets heeft ontworpen zoals we die nu kennen. Of we nu Mede de Sivrac of John Starley moeten bedanken voor de fantastische fiets quotes is onduidelijk. Dan volgt er nu een top vijf van bekende/ludieke fiets quotes en de betekenis hiervan. Echte uitvinder fiets

 1. Albert Einstein (wereldberoemde uitvinder en natuurkundige)

Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving’. In andere woorden: het leven is als fietsen. Om in balans te blijven, moet je bewegen.

 1. George Weah (oud profvoetballer)

Education a continual process, it’s like a bicycle… If you don’t pedal you don’t go forward.’ Vrij vertaald: het onderwijs is een voortduren proces, het is als fietsen. Als je niet trapt, ga je niet vooruit.

 1. Veluwse Spreukenkalender, editie 2009

Ut leaven is as een fietseband. Ene doorne en alle lucht geet der uut’ oftewel het leven is als een fietsenband, één doorn en alle lucht gaat eruit.

 1. Tori Amos ( Amerikaanse singer/songwriter)

Guys would sleep with a bicycle if it had the right color lip gloss on. They have no shame. They're like bull elks in a field.’ In het Nederlands: Een man zou met een fiets het bed induiken als het de juiste kleur lipgloss zou hebben. Ze hebben geen schaamte. Ze zijn als honden in de weide.

 1. Billy Connolly (Bekende Schotse komiek)

Marriage is a wonderful invention: then again, so is a bicycle repair kit.

Door de eeuwen heen heeft de fiets zich sterk ontwikkeld. Naast het vervoersmiddel is de fiets ook populair als synoniem of stijlfiguur om een bepaalde situatie te beschrijven. Op welke manier heeft u het woord fiets wel eens gebruikt om een lading te dekken?

Dit artikel is geschreven door Maarten de Bij van omafietsen webwinkel Fietsenopfietsen.nl. Naast omafietsen is er een gevarieerd aanbod van A tot Z. Ga snel eens kijken!

Ingrijpende wijzigingen fietsnetwerk Vlaamse Ardennen
Kris , Wednesday 08 May 2013, 22:33

Omruil Vlaamse Ardennen Het is momenteel moeilijk om een fietsrit te plannen langs de knooppunten van de Vlaamse Ardennen. Naar aanleiding van 100 jaar Ronde van Vlaanderen is Toerisme Oost-Vlaanderen namelijk ingrijpende wijzigingen aan het doorvoeren op dit knooppuntennetwerk. Begin juni zouden alle knooppuntbordje aangepast moeten zijn.

Wegens de ingrijpende wijzigingen aan de kaart én op het terrein krijgt iedereen die de laatste editie kocht, nu de kans om deze gratis om te ruilen voor de nieuw exemplaar. Meer informatie over deze omruilactie is te vinden op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Intussen trachten we de aanpassingen zo correct mogelijk weer te geven op de fietsnet routeplanner.

Hoe kan je een uitgestippelde rit inladen op een Mio Cyclo 300?
Kris , Wednesday 07 November 2012, 22:26

mio-cyclo-300-1

Hiervoor moet je je uitgestippelde rit eerst exporteren als GPX-bestand. Dit bestand kan je vervolgens vanop je computer kopiëren naar je Mio Cyclo 300.

Onderstaande stappen geven weer hoe je best tewerk gaat:

 1. Stippel een fietsrit uit op de fietsnet website
 2. Klik op “Exporteer de route naar je GPS”
 3. Laat de optie op "Geen knooppuntnummers" staan. Dit toestel ondersteunt namelijk geen waypoints binnen een GPX-bestand.
 4. Vul een naam in voor je rit. Daaraan kun je hem straks herkennen op je toestel
 5. Klik “Download GPX”. Kies voor “bestand opslaan”. Het bestand komt vervolgens terecht in je standaard download map
 6. Sluit de Mio Cyclo 300 aan op je computer via de USB kabel en schakel hem in
 7. Er komen nu normaal gezien twee stations bij op je computer: Mio_system en Mio_data
 8. Kopieer het zopas gedownloade GPX-bestand naar Mio_data\Dodge\Tracks
 9. Wacht even om het toestel tijd te geven om te synchroniseren
 10. Schakel de Mio Cyclo 300 uit en koppel hem los van je computer
 11. Schakel de Mio Cyclo 300 terug in
 12. Ga naar “Navigeren” en dan naar “Tracks”. Normaal gezien moet je het fietsnet-traject nu zien in de lijst

fietsnet_navigator_androidHiervoor moet je je uitgestippelde route eerst exporteren als GPX-bestand. Dit bestand kan je vervolgens vanop je computer kopiëren naar je Android smartphone. Met de hulp van de Fietsnet Navigator app (of een gelijkaardige app) kan je dit bestand vervolgens inladen en zichtbaar maken op je smartphone. Deze applicatie, ontwikkeld door Rudi Gerrits, kan je downloaden via de Android Market.

Onderstaande stappen geven weer hoe je best tewerk gaat:

 1. Installeer de Fietsnet Navigator app op je Android smartphone, indien dit nog niet gebeurd is
 2. Stippel een fietsroute uit op de fietsnet website
 3. Klik op "Exporteer de route naar je GPS"
 4. Kies in de export-opties voor de tweede optie: "Enkel het knooppuntnummer als waypoint naam"
 5. Vul een naam in voor je route. Daaraan kun je hem straks op de smartphone herkennen
 6. Klik "Download GPX". Kies voor "bestand opslaan". Het bestand komt vervolgens terecht in je standaard download map
 7. Koppel je smartphone aan je computer als USB apparaat. Dus niet in Sync mode
 8. Kopieer het zopas gedownloade GPX-bestand naar je smartphone. Hij staat dan in de "root" map
 9. Kopieer vervolgens (via de computer) het bestand op de smartphone in de map "Storage" (op je SD-kaartje)
 10. Als je vervolgens de smartphone loskoppelt van je computer, kun je de Fietsnet Navigator app opstarten. In Menu | Laden kan je vervolgens de juiste route selecteren

Uiteraard moet tijdens het fietsen de GPS-optie van je smartphone aan staan.

Overzichtskaartje toegevoegd bij printen
Kris , Monday 23 May 2011, 21:12

print_overzichtskaartje

Tot nu toe was het enkel mogelijk om de routebeschrijving als een knooppuntenstrook of als een knooppunterblad te printen via de "print de wegbeschrijving" optie. Een visuele afdruk van de uitgestippelde route was niet direct voor handen. Sommige fietsnet-gebruikers trokken zich uit de slag via een schermafdruk van de routeplanner zelf. Dit gaf meestal een slecht resultaat doordat de routeplanner geoptimaliseerd is voor schermweergave (o.a. donkere kaartachtergrond).

Daarom hebben we de printoptie uitgebreid met een visueel overzichtskaartje dat wel geschikt is om te printen. Omdat we op dit overzichtskaartje enkel de knooppunten van de uitgestippelde route aanduiden als visueel hulpmiddel, is het wel nog steeds aan te raden om ook de gedrukte fietskaart van dit netwerk bij je hebben.

Je kan trouwens verhinderen dat dit overzichtskaartje wordt geprint, door het de optie "Voeg overzichtskaart toe" weg te vinken.

Knooppuntlijstjes in Knooppunter formaat erg populair
Koen , Sunday 06 June 2010, 23:46

Ze zijn pas één week mogelijk op fietsnet.be, maar de Knooppunter lijstjes gaan meteen al de gps downloads voorbij.
Thans is de verhouding 1 GPX download, 2 Knooppunter PDF downloads, 4  traditionele papierstrookjes 'voor de bovenbuis'.

Deze laatste week, samen goed voor meer dan 12000 prints/downloads.

Misschien heb jij een heel bijzondere manier om de knooppuntnummers mee te nemen. En tellen we jouw manier niet eens. Zoiets maakt ons supercurieus. Misschien dat we er allemaal van kunnen leren.
Laat het ons weten!

Verbeterde TCX-export
Kris , Tuesday 11 May 2010, 23:18

garmin-edge-705 Af en toe krijgen we een melding binnen dat er iets misloopt bij het overbrengen van een fietsnet TCX-export op een Garmin Edge 605 of 705. In het Garmin Training Center wordt het traject correct weergegeven, maar na het overbrengen op het GPS-toestel wordt de uitgestippelde route ergens in Egypte weergegeven. Af en toe durft de Edge ook eens volledig vasthangen. Ook worden de knooppunten (waypoints) soms allemaal vooraan in de route getoond.

Als een GPX-export naar TCX-export wordt geconverteerd via een conversie-programma zoals WinGDB3, wordt alles blijkbaar wel correct weergegeven op de Edge. Na grondig onderzoek en de hulp van enthousiaste Garmin Edge gebruikers, hebben we het probleem kunnen lokaliseren en oplossen.

Voor de techneuten onder ons, volgen hier de correcties die werden aangebracht:

 • Er wordt nu altijd een Lap-element toegevoegd. Alhoewel dit een optioneel element is, moet het voor de Garmin Edge toestellen blijkbaar wel toegevoegd worden.
 • De tijden worden nu uitgerekend aan de hand van de afgelegde afstand en een vaste snelheid van 20km/h. Ook worden de tijden bij de knooppuntlocaties op dezelfde manier uitgerekend.

Wijzigingen in de editie van 12 juli
Kris , Sunday 12 July 2009, 22:44

In deze editie is er een volgend fietsnetwerk toegevoegd van het Nederlandse fietsknooppuntensysteem Brabant, namelijk het fietsnetwerk De Baronie. Dit fietsnetwerk sluit aan op de fietsnetwerken van Antwerpen (fietskaart 1 en 2) en De Brabantse Delta.

Daarnaast is ook het meest Noordelijke deel van het fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen-Eifel toegevoegd aan de routeplanner. Momenteel is er nog geen verbinding met de andere fietsnetwerken, maar dit zal er ongetwijfeld in de nabije toekomst wel komen.

Er zijn ook enkele wijzigingen doorgevoerd aan het fietsknooppuntennetwerk van de Brabantse Kouters:

 • De knooppunten 29 en 25 rond Kapelle-op-den-Bos hebben een nieuwe locatie gekregen.
 • Een nieuw knooppunt 80 werd toegevoegd tussen de knooppunten 75, 93 en 54 rond Hofstade.
 • Daarnaast is het traject 62-26 rond Londerzeel tijdelijk verwijderd tot er omleiding voorzien is.

Ook in Antwerpen is er kleine wijziging gebeurd. Het knooppunt 16 rond Lille is wat opgeschoven richting knooppunt 1.

Fietsroutenetwerk De Brabantse Delta toegevoegd
Kris , Wednesday 01 July 2009, 23:25

Goed nieuws voor fietsers die in grensstreek Antwerpen - Noord-Brabant willen fietsen. Het fietsroutenetwerk De Brabantse Delta is toegevoegd aan de routeplanner. Dit netwerk behoort tot het Nederlandse fietsknooppuntensysteem Brabant en situeert zich in het westen van de provincie Noord-Brabant. Het sluit aan op de fietsnetwerken van Zeeland en Antwerpen (fietskaart 2).

Binnenkort worden ook de overige fietsroutenetwerken van Noord-Brabant toegevoegd aan de routeplanner.

Brabantse Kouters toegevoegd aan routeplanner
Kris , Sunday 10 May 2009, 12:58

In de editie van 10 mei is het nieuwe fietsknooppuntennetwerk van de Brabantse Kouters toegevoegd aan de routeplanner. Dit valt mooi samen met de grote fietshappening rond de opening van dit nieuwe netwerk. In één klap hebben we er zo 320km fietsnetwerk bij in Vlaanderen.

Op de routeplanner zijn de trajecten tussen de knooppunten 62, 26, 27, 28, 29 en 25 (Londerzeel - Kapelle-Op-Den-Bos) reeds aangeduid. Dit zijn trajecten waar een fietspad naast de spoorlijn nog moet worden aangelegd. Er is wel een voorlopige omleiding voorzien.

De kaart van dit nieuwe fietsknooppuntennetwerk is te koop bij Toerisme Vlaams-Brabant.
Ze is ook online te bestellen in de mediatheek van de provincie Vlaams-Brabant.

Veranderingen in fietsnetwerk Limburg
Kris , Thursday 19 February 2009, 22:20

In Limburg is men het netwerk gedeeltelijk aan het veranderen. Voornamelijk in de meest noordelijke helft herlegt men heel wat trajecten, zodat de centra van een aantal dorpen worden aangedaan. In het Zuiden (Haspengouw) zou dit minder het geval zijn. Er veranderen ook heel wat knooppuntnummers. De werken zijn momenteel in uitvoering.

Het zal intussen oppassen geblazen zijn als je een route uitstippelt in Limburg. Een nieuwe papieren kaart zal normaal gezien in het voorjaar uitkomen.

Update: Een overzicht en een PDF-bestand met deze aanpassingen is beschikbaar op de website van Toerisme Limburg.

Serieuze wijzigingen in de Vlaamse Ardennen
Kris , Sunday 19 October 2008, 11:50

In de Vlaamse Ardennen zijn er serieuze wijzigingen gebeurd aan de knooppunten en trajecten in de streek rond Kluisbergen, Melden en Leupegem. Een PDF-bestand waarin deze wijzigingen staan kan je downloaden op de website van toerisme Oost-Vlaanderen. Deze wijzigingen staan vermeld op de laatste pagina van dit bestand. De routeplanner-editie van 19 oktober bevat deze wijzigingen. De andere wijzigingen in dit bestand waren trouwens reeds verwerkt in eerdere edities van de routeplanner.

Nieuwe knooppunten op het fietsnetwerk Leiestreek
Kris , Monday 14 July 2008, 20:56

Het fietsnetwerk Leiestreek West werd onlangs verfijnd in de omgeving van Menen en Geluwe. Tot voor kort moest je tussen Dadizele en Menen een grote omweg maken. Voortaan zijn Menen en Geluwe beter bereikbaar door de nieuwe knooppunten 71, 72, 73, 74 en 75. Deze knooppunten zijn al sinds de editie van 26 juni beschikbaar op onze routeplanner.

In augustus worden ook in Roeselare vier nieuwe knooppunten toegevoegd. Dankzij de knooppunten 76, 77, 78 en 79 zal het mogelijk zijn om door het centrum van Roeselare te fietsen langs het knooppuntennetwerk. Hierdoor zal je ook veel korter van bijvoorbeeld Rumbeke naar Hooglede kunnen fietsen. Van zodra deze knooppunten volledig bewegwijzerd zijn, zullen ze onmiddellijk toegevoegd worden aan de routeplanner.

Verdere informatie en kaartjes van deze wijzigingen kan je terug vinden op:
http://www.toerismeleiestreek.be/leiestreek/nieuws.aspx?id=128319

Fietsen van Heist tot Hasselt
Kris , Wednesday 02 July 2008, 22:05

Het is zover ... je kan nu eindelijk een route uitstippelen van de ene kant van Vlaanderen naar de andere. Dit dankzij de nieuwe knooppuntnetwerken van Scheldeland en Waasland. Op dit moment is er op de routeplanner enkel een verbinding via Gent, maar naarmate deze nieuwe knooppuntnetwerken verder ingevuld geraken zullen er meer verbindingen volgen. Nu deze kaarten van Waasland en Scheldeland beschikbaar zijn zal dit ongetwijfeld in een stroomversnelling komen.

Wijzigingen in de editie van 26 juni
Kris , Friday 27 June 2008, 18:56

In de editie van 26 juni zijn er heel wat aanpassingen gebeurd:

 • Waasland en Scheldeland: Er zijn opnieuw een aantal trajecten van deze nieuwe fietsnetwerken toegevoegd. Er liggen nog heel wat trajecten voor de boeg, maar we wilden enthousiaste fietsers deze trajecten niet onthouden.
 • Leiestreek West: In de streek Menen - Geluwe zijn een aantal nieuwe knooppunten toegevoegd. Het gaat om de knooppunten 70, 71, 72, 73, 74 en 75.
 • Brugse Ommeland Zuid: Dankzij de langverwachte fiets- en voetgangersbrug tussen Jabbeke en Stalhille is er een verbinding tussen de knooppunten 49 en 52. Dit verbindingsstuk is dan ook toegevoegd aan de routeplanner. Deze nieuwe brug over het kanaal Brugge-Oostende is aangelegd op de plaatst van de vroegere autobrug, die meer dan dertig jaar geleden werd afgebroken na de verbreding van het kanaal.
 • Limburg: Correcties ter hoogte van Opitter (traject 31-36-12), Reppel (traject 07-208-06), Helchteren (309-308), Maasmechelen (55-60-61) en Rekem (63-58).
 • Hageland: Correcties langs het traject 28-32-31 ter hoogte van de kastelen Keulenhof en Hoogvorst (tussen Wijgmaal en Tildonk). En correctie van het traject 20-54 (Boortmeerbeek).

Naast deze wijzigingen, is er ook nog volgende nuttige info over het Limburgse fietsnetwerk:

 • Het Limburgse traject 7-11 ter hoogte van Bree is momenteel afgesloten door werkzaamheden rond een brug. Mits wat slalomwerk is het echter perfect mogelijk om langs de afzetting te fietsen.
 • Tussen de knooppunten 310 en 258 van het Limburgse netwerk is onlangs een mooi slingerend geasfalteerd pad aangelegd door de bossen en het militaire domein Leopoldsburg. Jammergenoeg is het nog geen onderdeel van het fietsnetwerk, maar het is wel een mooi verbindingsstuk tussen de twee knooppunten. Je kan dit pad het gemakkelijkst vinden door vanaf knooppunt 310 de wegwijzers naar centrum Hechtel Eksel te volgen.

Nogmaals bedankt aan alle enthousiaste medewerkers die ons de nodige informatie, correcties en nieuwe trajecten doorsturen.

Toekomstige knooppuntennetwerken in Vlaams-Brabant
Kris , Sunday 22 June 2008, 21:48

Momenteel bestaat in Vlaams-Brabant enkel het fietsknooppuntennetwerk Hageland. Dit netwerk werd onlangs onder handen genomen. Er bestond ook een fietsroutenetwerk in het Dijleland, dat bewegwijzerd werd met rechthoekige borden, keuzeborden of paddestoelen. Een brochure van dit netwerk was al een tijdje niet meer te verkrijgen. Maar er komt verandering, het fietsroutewerk Dijleland is eveneens onder handen genomen en is vanaf 1 juli opnieuw te fietsen. Dit fietsroutenetwerk wordt deel 1 van het fietsroutenetwerk Groene Gordel.

In 2009 wordt normaal gezien Groene Gordel 2 geopend. Dit netwerk omvat de Brabantse Kouters (alles ten Noorden van Brussel en de E40). En in 2010 wordt het netwerk vervolledigd met Groene Gordel 3 - Pajottenland en Zennevallei.

Fietsnet 1 jaar!
Koen , Monday 16 June 2008, 1:07

15 juni: fietsnet is vandaag 1 jaar online!

In dat jaar brachten jullie zowat élke kilometer van het huidige Vlaamse knooppuntennetwerk in kaart: we komen finaal uit bij 9487 kilometer.
Dit lijkt ons een prima moment om een statistiekje te maken. Nooit eerder werden de fietsnetwerken per provincie vergeleken:


De gegevens zijn gebaseerd op de fietsnet editie van 1 juni 2008.

Je ziet dat Antwerpen en West-Vlaanderen wedijveren om de eerste plaats, en dat Antwerpen inderdaad de veel geadverteerde 2750 km benadert. Dunnetjes. In elk geval beenden ze pionier Limburg ruim voorbij.
Ik ben daarnaast benieuwd hoeveel de aangekondigde fietsnetwerken Waasland en Scheldeland het Oost-Vlaamse cijfer zullen optillen. In Vlaams-Brabant blijkt er nog wat werk aan de winkel.

Zie je dat er nog wat ontbreekt op de fietsnet routeplanner? Dus deed de statistiek jouw streek onrecht aan? Laat het ons weten!

Routedokters en routechirurgen
Kris , Wednesday 11 June 2008, 23:03

Het is ons fietsers allemaal al wel overkomen: je bent van knooppunt naar knooppunt aan het fietsen en plotseling blijkt een bordje verdwenen te zijn of is een bordje volledig onleesbaar gemaakt door enkele snoodaards. Of is de route simpelweg verkeerd bewegwijzerd. Leuk is anders.

Wil je zo'n vervelende situatie verhelpen voor de collega-fietsers die na jou komen? Dan kan je dit melden aan bevoegde toeristische diensten. Jammergenoeg is soms wat lang zoeken op de verschillende websites om de juiste pagina te vinden. Daarom hier een poging om de routedokters van de verschillende toeristische diensten samen te vatten:

Enkel van Toerisme Limburg blijkt geen routedokter voor handen te zijn.

Wijzigingen in de editie van 1 juni
Kris , Sunday 01 June 2008, 18:45

In de editie van 1 juni zijn volgende aanpassingen gebeurd:

 • De laatste aanpassingen aan de bestaande fietsnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen onlangs online heeft geplaatst, zijn aangebracht. Er zijn aanpassingen gebeurd aan de fietsnetwerken van het Scheldeland, Meetjesland, Vlaamse Ardennen en de Leiestreek.
 • De knooppunten 36 (Moerdijk) en 40 (Roksem) van het Brugse Ommeland Zuid zijn verwijderd. Deze knooppunten blijken in het veld niet (meer) te bestaan.

Indien je een papieren versie van één van deze kaarten in je bezit hebt, is het aan te raden deze wijzigingen ook hierop aan te duiden. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan tijdens een fietstochtje.

Knooppunten 80 en 76 geschrapt in het Meetjesland
Kris , Sunday 25 May 2008, 16:30

Ter hoogte van Knesselare zijn de knooppunten 80 en 76 en het tussenliggend traject geschrapt in het fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. Volgens Toerisme Oost-Vlaanderen was deze wijziging noodzakelijk omwille van de onveilige oversteek ter hoogte van de N44. Indien u van knooppunt 79 naar 75 wil fietsen, moet u nu dus een ommetje maken langs de knooppunten 93 en 82; zo'n 3,7km extra.

Deze wijziging is reeds doorgevoerd in de editie van 25 mei 2008.

Fietsknooppuntenlijsthouder
Koen , Tuesday 06 May 2008, 13:22

Sinds kort vind je in de Standaard Boekhandel en elders de bikepointer.  Een plastic houdertje dat je op je fiets kan bevestigen, en dat je lijstje met knooppunten leesklaar en droog zou houden.

Het gadget kost €6 (€2,5 met drie alpro soya streepjescodes), en hervullingen met schrijfkaartjes zijn ook los te verkrijgen.

Naar onze smaak is het een ietsje groot, maar het is wellicht een uitkomst voor vele fietsers. Hoe dan ook, het lijkt ons een goed idee om de fietsnet.be wegbeschrijvingen in aangepast formaat te kunnen printen. Wat denk je?

Laat je ons je ervaring weten?

In het Antwerpse havengebied zijn enkele knooppunten toegevoegd. Dit wegens de aanleg van nieuwe fietspaden in het havengebied. Hierdoor wordt meteen de aansluiting gemaakt met het fietsknooppuntennetwerk van Zeeland. In de vernieuwde editie van fietskaart 2 - Antwerpen / Antwerpse Kempen-noord (april 2008) zijn deze knooppunten sowieso opgenomen. Wie nog een oude kaart heeft, hoeft niet onmiddellijk een nieuwe aan te schaffen. De aangebrachte wijzigingen kan je als PDF downloaden op de website van Antwerpse Kempen.

Update: Sinds de editie van 11 mei staan de extra knooppunten online.

Eind juni 2008 openen de langverwachte fietsnetwerken van het Waasland en Scheldeland :-)

Om de fietsnetwerken vlot op elkaar te laten aansluiten, worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd aan de bestaande fietsnetwerken. De eerste veranderingen zijn reeds gebeurd langs de oevers van de Schelde, onder meer in Hamme, Temse, Kruibeke en Melsele. Hierdoor komen de trajecten niet langer overeen met de aanduidingen op de Antwerpse Scheldeland-fietsnetwerkkaart. Daarnaast zullen ook enkele nieuwe knooppunten worden ingepast op bestaande trajecten in het Meetjesland, de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen.

Op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen zal de komende maanden kaartmateriaal ter beschikking worden gesteld met de aangebrachte veranderingen. Wij zullen ons best doen om de fietsnet website zo snel mogelijk aan te passen aan deze wijzigingen.

Het zal de komende weken dus wat oppassen geblazen zijn als je een route plant in de buurt van het Waasland en het Scheldeland...

Verbindingstraject 88-89 in Lier
Kris , Monday 31 March 2008, 20:53

André Maes deed ons een goede tip van de hand. Wanneer je in Lier van knooppunt 89 naar 88 wil fietsen, moet je volgens de fietskaarten namelijk een serieuze omweg langs knooppunt 20 maken. In de praktijk staan er echter bordjes aan knooppunt 88 die rechtstreeks naar knooppunt 89 wijzen. Deze "shortcut" staat nergens ingetekend, maar in de praktijk is het dus wel aangegeven; Weliswaar met bordjes die afwijken van de norm. Daarom hebben we dit traject dan ook toegevoegd aan de routeplanner.

Ossendrecht
Kris , Sunday 20 January 2008, 11:29

Enkele enthousiaste fietsnet-gebruikers hebben ons een fout gemeld op de kaart. Het gebied tussen Kalmthout en Kapellen in het Noorden van Antwerpen, wordt namelijk ten onrechte als Ossendrecht aangeduid. Het gaat hier echter om een stuk van de Kalmthoutse Heide.

Spijtig genoeg kunnen we deze fout moeilijk verhelpen, omdat deze kaartgegevens buiten ons bereik liggen. De kaartgegevens die op onze routeplanner getoond worden zijn namelijk afkomstig van Google Maps. Google op z'n beurt haalt z'n kaartgegevens trouwens bij Tele Atlas. De onderstaande link toont dit gebied op Google Maps zelf:
http://maps.google.be/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=kalmthout&ie=UTF8&om=1&ll=51.344982,4.458389&spn=0.15376,0.350189&z=12

De plaats Ossendrecht bestaat wel degelijk, maar ligt juist over de grens in de Nederlandse provincie Noord-Brabant: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ossendrecht

Bedankt om ons dit te melden Bernard en Ward.

Copyright © 2019 fietsnet.be