fietsnet.be

Fietsideeënkaart Nederland 2008
André Maes , Wednesday 23 April 2008, 21:36

Bij de Nederlandse Stichting Landelijk Fietsplatform (SLF) verscheen voor de elfde keer de Fietsideeënkaart. Naast de overzichtskaart - op schaal 1:500.000 - vind je alle informatie die je nodig hebt voor een fietstochtje, een dagtocht of een ganse fietsvakantie. 

Op deze kaart vind je een overzicht van de 400 bewegwijzerde dagtochten, het complete netwerk van Landelijke Fietsroutes met ruim 4.500 km trajecten en de regionale knooppuntnetwerken. Verder zijn op de kaart trekkershutten, natuurkampeerterreinen, Stayokay hostels en Nivon-Natuurvriendenhuizen terug te vinden. Deze accommodaties vormen samen met het net van Landelijke Fietsroutes een perfecte basis voor mooie fietsvakanties.

Op de achterzijde van de kaart is de informatie toegespitst op de ‘Dagtochtfietser’ en de ‘Meerdaagse fietser’, aangevuld met een algemene rubriek ‘Nog meer over fietsen’.  Er worden nuttige tips gegeven over fietsvervoer en -verhuur en de nieuwste fietsgidsen.

De kaarten van SLF worden jaarlijks geactualiseerd en aangevuld. Door het grote formaat is ze uitstekend geschikt om thuis een route of een fietsvakantie uit te stippelen. Ze is niet bedoeld om op te fietsen.

De prijs van de kaart bedraagt 3,95 euro, ze is online verkrijgbaar bij:

Nederland:

Vlaanderen:

Fietsknooppuntennetwerk Hageland
André Maes , Monday 21 April 2008, 22:51

Nog geen twee jaar nadat de eerste knooppuntbordjes in het Hageland verschenen, wordt de regio volledig ontsloten voor de fietsrecreanten. Er komen trajecten bij in drie nieuwe gemeenten. In de reeds aangesloten gemeenten wordt het netwerk uitgebreid met nieuwe trajecten. Het Hageland krijgt hiermee in totoaal 670 km bewegwijzerde fietsroutes. De nieuwe gemeenten zijn: Bierbeek, Boutersem en Lubbeek. In Tielt-Winge, Holsbeek en Glabbeek worden nieuwe trajecten in het netwerk bewegwijzerd.

Naast het eigenlijke netwerk wordt ook de randinfrastructuur uitgebreid met picknicksets en rustbanken. Toerisme Vlaams-Brabant reikt i.s.m. Toerisme Vlaanderen, fietslabels uit aan horecazaken die naast een streekeigen natje en droogje ook een basisdienstverlening zoals een reparatiekit, fietsenstalling, EHBO enz. aanbieden.
Bij al dit goede nieuws hoort natuurlijk een nieuwe fietskaart. Op de binnenzijde van deze kaart wordt het volledige fietsnetwerk van de regio Hageland afgebeeld op schaal 1:65.000. Naast de trajecten en knooppuntnummers worden bovendien icoontjes voor de aard van de weg, hellingsgraden, rustpunten, horeca, bezienswaardigheden enz. afgebeeld. Op de ommezijde vind je de toeristische en praktische informatie.

De prijs van de kaart bedraagt 5 euro, ze is verkrijgbaar bij de toeristische diensten van Vlaams-Brabant, de fietscafés, sommige boekhandels en bij Toerisme Vlaams-Brabant.

Eind juni 2008 openen de langverwachte fietsnetwerken van het Waasland en Scheldeland :-)

Om de fietsnetwerken vlot op elkaar te laten aansluiten, worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd aan de bestaande fietsnetwerken. De eerste veranderingen zijn reeds gebeurd langs de oevers van de Schelde, onder meer in Hamme, Temse, Kruibeke en Melsele. Hierdoor komen de trajecten niet langer overeen met de aanduidingen op de Antwerpse Scheldeland-fietsnetwerkkaart. Daarnaast zullen ook enkele nieuwe knooppunten worden ingepast op bestaande trajecten in het Meetjesland, de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen.

Op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen zal de komende maanden kaartmateriaal ter beschikking worden gesteld met de aangebrachte veranderingen. Wij zullen ons best doen om de fietsnet website zo snel mogelijk aan te passen aan deze wijzigingen.

Het zal de komende weken dus wat oppassen geblazen zijn als je een route plant in de buurt van het Waasland en het Scheldeland...

Zeeuws-Vlaanderen is compleet
Kris , Sunday 13 April 2008, 23:24

Ook Oost Zeeuws-Vlaanderen is toegevoegd, waardoor het volledige fietsknooppuntennetwerk van Zeeuws-Vlaanderen beschikbaar is. Meteen goed voor zo'n 520km aan uitstekend befietsbare wegen.

Internationaal
Kris , Sunday 06 April 2008, 11:28

Waarom zouden we stoppen aan de grens? In Nederland is eveneens een prachtig fietsknooppuntennetwerk. Als eerste test hebben we het knooppuntennetwerk West Zeeuws-Vlaanderen toegevoegd. Dit is alvast goed voor zo'n 282km extra fietsplezier.

Via deze weg wil ik alle medewerkers, en in het bijzonder Jan Kelder, nog eens bedanken om hun digitale data met ons te delen.

Copyright © 2019 fietsnet.be