fietsnet.be

Vernieuwde Scheldedijkroute
André Maes , Friday 30 May 2008, 13:41

Wie dacht dat de knooppunten de themaroutes van de kaart zouden vegen zal verrast opkijken bij de uitgave van deze totaal vernieuwde Scheldedijkroute. Hier wordt een mooi compromis bereikt: de hoofdroute blijft bewegwijzerd met de bekende zeshoekige bordjes, de verkortingen en de varianten worden aangegeven aan de hand van het knooppuntnetwerk. Zowel de brochure als het traject zijn in een nieuw jasje gestoken.
De fietsroute loopt door Klein-Brabant, een regio van water, dijken, dreven en bossen langs Bornem, Puurs en Sint-Amands. Van op de dijken heb je een uniek uitzicht over de machtige Schelde en het schorren- en polderland. Onderweg fiets je door pittoreske dorpjes zoals Mariekerke, Weert en Hingene. De afstand van de fietsroute bedraagt 43 km met verkortingen van 20 en 35 km.
Starten kan aan de Zilverreiger te Weert, waar ook fietsen verhuurd worden. De Zilverreiger is niet enkel een toeristisch infopunt, in het authentieke huisje is ook het streekmuseum gevestigd. De oude ambachten van Klein-Brabant worden er aanschouwelijk voorgesteld.
De fietsbrochure van Scheldedijkroute kost € 1,5. Ze is verkrijgbaar bij de plaatselijke toeristische diensten en kan besteld worden via www.scheldeland.be.
Toerisme Klein-Brabant - Scheldeland - www.toerismekleinbrabant.be.

 

Knooppunten 80 en 76 geschrapt in het Meetjesland
Kris , Sunday 25 May 2008, 16:30

Ter hoogte van Knesselare zijn de knooppunten 80 en 76 en het tussenliggend traject geschrapt in het fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. Volgens Toerisme Oost-Vlaanderen was deze wijziging noodzakelijk omwille van de onveilige oversteek ter hoogte van de N44. Indien u van knooppunt 79 naar 75 wil fietsen, moet u nu dus een ommetje maken langs de knooppunten 93 en 82; zo'n 3,7km extra.

Deze wijziging is reeds doorgevoerd in de editie van 25 mei 2008.

Fietstochten in het Land van Playsantiën
Kris , Friday 23 May 2008, 23:38

Op volgende data organiseert het Land van Playsantiën het fietsevenement "Rondje vertier in het land van plezier":

  • zondag 22 juni: Ranst – Zandhoven: Van wielen tot wieken
    Vertrek: Schoolstraat Ranst en molen Pulderbos (Molenheide 67)

  • zondag 6 juli: Lille - Van Krawaat tot Kasteelheer
    Vertrek: Café Den Eik Gierle, Café Sportlokaal Lille, PC Mollenhof Poederlee en Brasserie Nicoty Wechelderzande

  • zondag 27 juli: Malle – Zoersel: Van schors tot schuim
    Vertrek: Scherpenbergmolen Westmalle (Antwerpsesteenweg 378) en Lindepaviljoen Zoersel (Oostmallebaan 15)

De fietstochten zijn ongeveer 35 km lang en vertrekken kan je tussen 9u en 13u. Deelnameprijs bedraagt €2,50 voor de volwassenen en €1,50 voor de kinderen. Voor die prijs is iedereen verzekerd en kan men zonder andere kosten van al het lekkers onderweg genieten! Deelnemers aan twee van de drie fietsevenementen kunnen zeer mooie playsante prijzen winnen.

Naast het fietsen wordt de nodige randanimatie voorzien en onderweg worden gratis proevertjes aangeboden van de vele streekspecialiteiten die de streek rijk is.

De kaap van 10000km is overschreden
Kris , Sunday 18 May 2008, 20:28

In de editie van 18 mei zijn de nieuwe en gewijzigde trajecten van het fietsknooppuntennetwerk Hageland toegevoegd. Dankzij deze nieuwe trajecten is het mogelijk om een fietsroute uit te stippelen langs o.a. Leuven, Tienen, Haacht, Hoegaarden en Werchter. Deze nieuwe trajecten zorgen er meteen ook voor dat onze kilometerteller aangeeft dat de kaap van 10000km overschreden is.

West-Vlaamse blog over toeristisch-recreatieve routes
André Maes , Tuesday 13 May 2008, 15:52

Westtoer start samen met twintig ‘peters en meters’ een nieuwe weblog op. Deze vrijwilligers vermelden eventuele routetips die een aanvulling zijn op de bestaande informatie. Op deze wijze ontdek je de nieuwste weetjes over de routes.

Mooie plekjes, interessante adressen, anekdotes of tips zijn nu gemakkelijk te vinden. De meters en peters vertellen, in samenwerking met Westtoer, over hun ervaringen op de nieuwe weblog. Zowel over de fiets-, wandel- en autoroutes, maar ook over de ruiterpaden en mountainbiketrajecten in West-Vlaanderen vermeldt de weblog een reeks wetenswaardigheden en bevindingen.

Westtoer werkt al langer samen met peters en meters: deze enthousiaste vrijwilligers controleren op geregelde tijdstippen de recreatieve routes en hun infrastructuur. Ze signaleren de eventuele problemen langs de route. Nu zijn er ook de blogpeters en –meters die op het internet speciale tips geven over de routes. 

De weblog is een interactieve plaats waar geïnteresseerden ervaringen uitwisselen over een bepaalde route of netwerk. Bij werkzaamheden, omleidingen of aanpassingen communiceert Westtoer deze vanaf nu ook via de weblog. Zo blijf je op de hoogte van de eventuele veranderingen of interessante nieuwigheden.

http://blog.fietsen-wandelen.be - www.fietsen-wandelen.be.

Fietsknooppuntenlijsthouder
Koen , Tuesday 06 May 2008, 13:22

Sinds kort vind je in de Standaard Boekhandel en elders de bikepointer.  Een plastic houdertje dat je op je fiets kan bevestigen, en dat je lijstje met knooppunten leesklaar en droog zou houden.

Het gadget kost €6 (€2,5 met drie alpro soya streepjescodes), en hervullingen met schrijfkaartjes zijn ook los te verkrijgen.

Naar onze smaak is het een ietsje groot, maar het is wellicht een uitkomst voor vele fietsers. Hoe dan ook, het lijkt ons een goed idee om de fietsnet.be wegbeschrijvingen in aangepast formaat te kunnen printen. Wat denk je?

Laat je ons je ervaring weten?

In het Antwerpse havengebied zijn enkele knooppunten toegevoegd. Dit wegens de aanleg van nieuwe fietspaden in het havengebied. Hierdoor wordt meteen de aansluiting gemaakt met het fietsknooppuntennetwerk van Zeeland. In de vernieuwde editie van fietskaart 2 - Antwerpen / Antwerpse Kempen-noord (april 2008) zijn deze knooppunten sowieso opgenomen. Wie nog een oude kaart heeft, hoeft niet onmiddellijk een nieuwe aan te schaffen. De aangebrachte wijzigingen kan je als PDF downloaden op de website van Antwerpse Kempen.

Update: Sinds de editie van 11 mei staan de extra knooppunten online.

Ontdek: Het Land van Turnhout
André Maes , Thursday 01 May 2008, 13:20

Bij de opening van het toeristische seizoen 2008 verschijnt de nieuwe fietslus met als thema “Ontdek het Land van Turnhout”. De route is geënt op het fietsknooppuntennetwerk en kadert in een reeks van 8 fietslussen waarmee je kennis maakt met de verschillende subregio’s in de Antwerpse Kempen.

Met deze route bezoek je de gemeenten Arendonk, Beerse, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout en Vosselaar. Je fietst langs idyllische plekjes, mooie uitzichten en een aantal interessante bezienswaardigheden in het Land van Turnhout. In de bijhorende brochure vind je een overzichtskaartje, achtergrondinformatie, historiek en leuke weetjes over de regio.

De volledige route is 73 km met verkortingen van 28 en 53 km, ideaal voor minder geoefenden en gezinnen met kinderen. De prijs van de brochure bedraagt 1,5 euro. Ze is te koop in de lokale infokantoren en online te bestellen: http://www.antwerpsekempen.be/brochures.aspx

Meer informatie: www.landvanturnhout.be

Copyright © 2019 fietsnet.be