fietsnet.be

Routeplanner en GPS Navigatie in België en G.H. Luxemburg
André Maes , Monday 30 June 2008, 13:50

Voor fietsers en wandelaars.
Anderhalf jaar na de lancering van de eerste “Routeplanner en GPS Navigatie in België” ligt de nieuwe en fel verbeterde versie van deze cd-rom in de winkelrekken. Deze uitgave bevat veel meer fiets- en wandelwegen en een achtergrondkaart van NavTeq. De vrijwillige medewerkers van Grote Routepaden brachten de wegen in Vlaanderen in kaart en voegden er de wandelwegen in het aangrenzende Wallonië aan toe. De GR-paden worden met hun nummer weergegeven. In Wallonië worden de routes van Rando Vélo en het RAVeL-netwerk opgenomen alsook het fietsnetwerk in het G.H. Luxemburg. Het voordeel van deze routeplanner is het grote aantal fiets- en wandelvriendelijke wegen. Hierdoor kun je gemakkelijker zoeken naar de meest directe route. Bovendien worden op de NavTeq-kaarten de straatnamen weergegeven. De achtergrondkaart biedt niet zoveel gedetailleerde gegevens als een topografische kaart maar wel voldoende informatie voor de gewone wandelaar en fietser. Op het scherm van het GPS-toestel krijg je een basiskaart met daarop de omgevingsinformatie zoals bossen, bebouwing en natuurlijk de wegen.

Bij de klassieke routeplanners moet je de tocht eerst intekenen op de computer en dan versturen naar het GPS-toestel. Het kan dan niet meer kan bijgestuurd worden. Als je met deze routeplanner van de route afwijkt berekent het GPS-toestel onmiddellijk een nieuwe route. Bovendien moet je de trajecten niet meer intekenen op de computer, je kunt ze direct ingeven op het gps-toestel.

Minpunten: de cd-rom is enkel op Garmintoestellen te gebruiken. De registratie en installatie van de cd-rom is niet eenvoudig. De knooppuntnummers en de namen van de fietsroutes mogen wegens eigendomslicenties niet weergegeven worden.

De prijs van de cd-rom bedraagt 79 euro. Hij is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels en bij Grote Routepaden, www.groteroutepaden.be met korting voor GR-leden (71 euro).

Wijzigingen in de editie van 26 juni
Kris , Friday 27 June 2008, 18:56

In de editie van 26 juni zijn er heel wat aanpassingen gebeurd:

  • Waasland en Scheldeland: Er zijn opnieuw een aantal trajecten van deze nieuwe fietsnetwerken toegevoegd. Er liggen nog heel wat trajecten voor de boeg, maar we wilden enthousiaste fietsers deze trajecten niet onthouden.
  • Leiestreek West: In de streek Menen - Geluwe zijn een aantal nieuwe knooppunten toegevoegd. Het gaat om de knooppunten 70, 71, 72, 73, 74 en 75.
  • Brugse Ommeland Zuid: Dankzij de langverwachte fiets- en voetgangersbrug tussen Jabbeke en Stalhille is er een verbinding tussen de knooppunten 49 en 52. Dit verbindingsstuk is dan ook toegevoegd aan de routeplanner. Deze nieuwe brug over het kanaal Brugge-Oostende is aangelegd op de plaatst van de vroegere autobrug, die meer dan dertig jaar geleden werd afgebroken na de verbreding van het kanaal.
  • Limburg: Correcties ter hoogte van Opitter (traject 31-36-12), Reppel (traject 07-208-06), Helchteren (309-308), Maasmechelen (55-60-61) en Rekem (63-58).
  • Hageland: Correcties langs het traject 28-32-31 ter hoogte van de kastelen Keulenhof en Hoogvorst (tussen Wijgmaal en Tildonk). En correctie van het traject 20-54 (Boortmeerbeek).

Naast deze wijzigingen, is er ook nog volgende nuttige info over het Limburgse fietsnetwerk:

  • Het Limburgse traject 7-11 ter hoogte van Bree is momenteel afgesloten door werkzaamheden rond een brug. Mits wat slalomwerk is het echter perfect mogelijk om langs de afzetting te fietsen.
  • Tussen de knooppunten 310 en 258 van het Limburgse netwerk is onlangs een mooi slingerend geasfalteerd pad aangelegd door de bossen en het militaire domein Leopoldsburg. Jammergenoeg is het nog geen onderdeel van het fietsnetwerk, maar het is wel een mooi verbindingsstuk tussen de twee knooppunten. Je kan dit pad het gemakkelijkst vinden door vanaf knooppunt 310 de wegwijzers naar centrum Hechtel Eksel te volgen.

Nogmaals bedankt aan alle enthousiaste medewerkers die ons de nodige informatie, correcties en nieuwe trajecten doorsturen.

Buitengoed, zomerverblijven van de Brugse elite
André Maes , Friday 27 June 2008, 16:46

In de reeks thematochten op het fietsnetwerk verscheen zopas “Buitengoed, zomerverblijven van de Brugse elite”. Deze route is een gezamenlijk initiatief van de Stad Brugge, de gemeenten Oostkamp en Zedelgem en Westtoer.
De tocht brengt je in de groene gordel ten zuiden van Brugge langs tal van schitterende zomerkastelen, opper- en neerhoven. Je maakt er kennis met de rijke geschiedenis van heel wat adellijke families en hun verblijfplaatsen. De natuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in de verschillende groene oases. Domein Tudor en het natuurgebied van de Zuidleie komen uitgebreid aan bod.
In de brochure vind je alle praktische en toeristische informatie. Met routebeschrijving, foto’s en kaderstukjes. Achteraan de brochure vind je een uitvouwbaar kaartje op schaal 1:75.000 met het ingetekende traject en de aandachtspunten.
De route is 55 km lang met een eventuele verkorting tot 43 km. Ze maakt gebruik van de knooppuntbewegwijzering van het fietsnetwerk Brugse Ommeland (fietskaart Brugse Ommeland Noord). Je volgt gewoon de groenwitte bewegwijzering naar de knooppuntnummers, zoals aangegeven in de wegbeschrijving van de brochure.
De prijs van de brochure bedraagt 3 euro, ze is verkrijgbaar bij de plaatselijke toeristische diensten en bij Westtoer. Ze is ook online te bestellen via: www.fietsen-wandelen.be.

Fietskaarten Waasland en Scheldeland zijn er
André Maes , Thursday 26 June 2008, 18:10

Oost-Vlaams recreatief fietsnetwerk volledig klaar

Er wacht je als recreatieve fietser in Oost-Vlaanderen een pracht van een zomer. Vanaf nu kun je de volledige provincie Oost-Vlaanderen verkennen langs de fietsknooppunten. De nagelnieuwe fietskaarten van het Waasland en Scheldeland zijn beschikbaar en nemen hun plaats in naast die van het Meetjesland, de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen. Samen goed voor maar liefst 3.340 kilometer fietsplezier (in beide richtingen berekend).

Het Waasland
In Het Waasland is variatie troef. Op de grens met Zeeuws-Vlaanderen (NL) ligt een relatief onbekend, maar prachtig stukje krekengebied, te midden van uitgestrekte landbouwgronden. Vlak ten zuiden daarvan loopt een gordel van bossen, boven op een oude zandrug. De knooppunten loodsen je onder meer door het Heidebos en het Stropersbos. In het Waasland is ook water nooit veraf. Je fietst langs de vaak autovrije oevers van de Moervaart, de Zuidlede, de Durme en de Schelde. Fort Liefkenshoek, in de schaduw van de haven van Antwerpen, is omgebouwd tot een uniek bezoekerscentrum.

Scheldeland
Tussen Gent en Antwerpen stroomt de Schelde in een steeds bredere bedding naar zee. Op de autovrije dijkwegen en jaagpaden van de Schelde en bijrivier de Dender is het heerlijk fietsen. Veerdiensten brengen je van de ene oever naar de andere. Drie historische "Denderende" steden zijn een bezoekje meer dan waard: Dendermonde, Aalst en Ninove. Bovendien is Scheldeland een gastronomische regio bij uitstek. Nergens anders liggen de sterren-restaurants zo dicht bij elkaar. Een smakelijke fietstocht is hier verzekerd!
 
De vijf kaarten van de Oost-Vlaamse fietsnetwerken zijn vervaardigd uit waterafstotend en scheurvrij papier. Ze kosten 6 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke diensten voor toerisme, toeristische infokantoren en in de Fnac- en Standaard-boekhandel. Ook online te bestellen via de website: www.tov.be.

Meer informatie: Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent.
Tel. 09 269 26 00, toerisme@oost-vlaanderen.be.


 

Toekomstige knooppuntennetwerken in Vlaams-Brabant
Kris , Sunday 22 June 2008, 21:48

Momenteel bestaat in Vlaams-Brabant enkel het fietsknooppuntennetwerk Hageland. Dit netwerk werd onlangs onder handen genomen. Er bestond ook een fietsroutenetwerk in het Dijleland, dat bewegwijzerd werd met rechthoekige borden, keuzeborden of paddestoelen. Een brochure van dit netwerk was al een tijdje niet meer te verkrijgen. Maar er komt verandering, het fietsroutewerk Dijleland is eveneens onder handen genomen en is vanaf 1 juli opnieuw te fietsen. Dit fietsroutenetwerk wordt deel 1 van het fietsroutenetwerk Groene Gordel.

In 2009 wordt normaal gezien Groene Gordel 2 geopend. Dit netwerk omvat de Brabantse Kouters (alles ten Noorden van Brussel en de E40). En in 2010 wordt het netwerk vervolledigd met Groene Gordel 3 - Pajottenland en Zennevallei.

Fietsnet 1 jaar!
Koen , Monday 16 June 2008, 1:07

15 juni: fietsnet is vandaag 1 jaar online!

In dat jaar brachten jullie zowat élke kilometer van het huidige Vlaamse knooppuntennetwerk in kaart: we komen finaal uit bij 9487 kilometer.
Dit lijkt ons een prima moment om een statistiekje te maken. Nooit eerder werden de fietsnetwerken per provincie vergeleken:


De gegevens zijn gebaseerd op de fietsnet editie van 1 juni 2008.

Je ziet dat Antwerpen en West-Vlaanderen wedijveren om de eerste plaats, en dat Antwerpen inderdaad de veel geadverteerde 2750 km benadert. Dunnetjes. In elk geval beenden ze pionier Limburg ruim voorbij.
Ik ben daarnaast benieuwd hoeveel de aangekondigde fietsnetwerken Waasland en Scheldeland het Oost-Vlaamse cijfer zullen optillen. In Vlaams-Brabant blijkt er nog wat werk aan de winkel.

Zie je dat er nog wat ontbreekt op de fietsnet routeplanner? Dus deed de statistiek jouw streek onrecht aan? Laat het ons weten!

Routedokters en routechirurgen
Kris , Wednesday 11 June 2008, 23:03

Het is ons fietsers allemaal al wel overkomen: je bent van knooppunt naar knooppunt aan het fietsen en plotseling blijkt een bordje verdwenen te zijn of is een bordje volledig onleesbaar gemaakt door enkele snoodaards. Of is de route simpelweg verkeerd bewegwijzerd. Leuk is anders.

Wil je zo'n vervelende situatie verhelpen voor de collega-fietsers die na jou komen? Dan kan je dit melden aan bevoegde toeristische diensten. Jammergenoeg is soms wat lang zoeken op de verschillende websites om de juiste pagina te vinden. Daarom hier een poging om de routedokters van de verschillende toeristische diensten samen te vatten:

Enkel van Toerisme Limburg blijkt geen routedokter voor handen te zijn.

Wijzigingen in de editie van 1 juni
Kris , Sunday 01 June 2008, 18:45

In de editie van 1 juni zijn volgende aanpassingen gebeurd:

  • De laatste aanpassingen aan de bestaande fietsnetwerken die Toerisme Oost-Vlaanderen onlangs online heeft geplaatst, zijn aangebracht. Er zijn aanpassingen gebeurd aan de fietsnetwerken van het Scheldeland, Meetjesland, Vlaamse Ardennen en de Leiestreek.
  • De knooppunten 36 (Moerdijk) en 40 (Roksem) van het Brugse Ommeland Zuid zijn verwijderd. Deze knooppunten blijken in het veld niet (meer) te bestaan.

Indien je een papieren versie van één van deze kaarten in je bezit hebt, is het aan te raden deze wijzigingen ook hierop aan te duiden. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan tijdens een fietstochtje.

Copyright © 2019 fietsnet.be