fietsnet.be

Poëziefietsroute 'Vrouwen van Vlaanderen'
André Maes , Friday 26 June 2009, 14:47

‘Vrouwen van Vlaanderen’ is een drieledige tentoonstelling over de geschiedenis van Vlaanderen met in de hoofdrol de gravinnen en de gravendochters van Vlaanderen. De tentoonstelling geeft een beeld van de bewogen evolutie van Vlaanderen van de negende tot de vroege zestiende eeuw. In het kader van deze tentoonstelling tekende het Brugse Ommeland twee fietsroutes uit. Ze vertrekken beide aan de Sint-Trudoabdij van Male, één van de tentoonstellingslocaties. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten op doek. De meeste gedichten zijn geschreven door Zuster Caritas. Hiermee wil ze de verschillende facetten van de vrouw belichten.

De gedichten en verhalen zijn gepubliceerd in de brochure met de Poëziefietsroute. Daarnaast vind je op beide zijden een kaart met de trajecten van de fietsroutes op schaal 1:50.000. De routes zijn geënt op het fietsnetwerk met knooppunten van het Brugse Ommeland. Ze voeren je langs kapelletjes, eeuwenoude hoeven, stille gehuchten en prachtige landschappen. Je gaat ook even de grens over tot in het Nederlandse Aardenburg. Voor de afstand kun je kiezen voor 21 of 45 km.
De kaart is tot en met september gratis verkrijgbaar bij Westtoer, de diensten voor toerisme in het Brugse Ommeland en bij de Sint-Trudoabdij in Male. Ook online te bestellen:
www.brugseommeland.be - www.westtoer.be.

Alle informatie over de tentoonstelling ‘Vrouwen van Vlaanderen’ in het Kasteel van Rumbeke, het Museum Kortrijk 1302 en de Sint-Trudoabdij Male is te vinden op www.vrouwenvanvlaanderen.be.

Rondom abdij Postel
André Maes , Wednesday 24 June 2009, 7:57

De oorspronkelijke Miel Ottenroute dateert reeds van mei 1976. Miel Otten was directeur van de Brepolsfabrieken in Turnhout. Hij was een van de pioniers van het fietstoerisme in de Kempen en bovendien een vriend van Postel en zijn abdij.
Nu, 33 jaar later, heeft de Antwerpse Kempen de route in een totaal nieuw kleedje gestoken waarbij vooral de naamsverandering opvalt. Voor de veiligheid is het traject aangepast aan de veranderde verkeersomstandigheden en de bijhorende brochure heeft een volledige transformatie ondergaan. De route is volledig op het knooppuntennetwerk geënt. Zoals voorheen kun je ook nu weer kiezen uit verschillende afstanden: een hoofdroute van 55,7 km en twee verkortingen van 29,5 en 35,3 km. Met deze route verken je het gebied tussen het kanaal Herentals - Bocholt en de Nederlandse grens. Met als hoofdattractie de abdij van Postel middenin de Kempense bossen. Bovendien kom je in het zuiden van de route langs de Blauwe Kei, het natuurgebied De Maat, Sunparks Kempense Meren, Provinciaal domein Zilvermeer, Ecocentrum De Goren en het Zilverstrand. Reden genoeg om op de fiets te stappen.
De brochure van de route is te koop voor 2 euro bij de toeristische diensten en online te bestellen via: http://www.antwerpsekempen.be/brochures.aspx.


 

Via de knooppunten naar Kortrijk Congé
Koen , Tuesday 16 June 2009, 23:43

Voor de vierde keer op rij organiseert Kunstencentrum BUDA in samenwerking met haar partners Kortrijk Congé op 11 juli 2009.

Het evenement gaat door op de terreinen van het windmolenpark Evolis in Zwevegem bij Kortrijk.
Enerzijds is er een openwervendag van 13h tot 16h georganiseerd door intercommunale Leiedal, anderzijds wordt het publiek vanaf 19h30 verwacht voor een mix van entertainment van de hoogste plank. Een zinderende nacht voor oud en jong!

Fietsknooppuntroute Harelbeke - Evolis

Start aan fietsknooppunt 42, Vrijdomkaai - 44, De Gavers - 45, De Gavers - 46,hoek Eikenstraat - Beneluxlaan - 48, Kanaalstraat - 47, Zwevegemsestraat - 49, Keizersstraat op knooppunt 49 onder de viaduct de Keizersstraat ten einde rijden dan naar rechts Luipaardstraat inrijden - op 200 meter (terug onder viaduct) en entree van terrein Evolis.

Totale route bedraagt 6.5 km vertrekkend vanop de Vrijdomkaai, Harelbeke

Fietsknooppuntroute Kortrijk - Evolis

Start aan knooppunt 20, Marktstraat, langs achterkant station NMBS Minister Tacklaan/Wandelweg, via knooppunt 36, richting knooppunt 49, op einde van straat Kapel ter Bede, naar rechts, de Luipaardstraat inrijden, 200 meter verder (onder de viaduct door) is de entree van terrein Evolis.
Deze route is ook beter gekend als het Guldenspoorpad.

Totale route bedraagt vanuit Marke 5.9 km, vanaf achterkant Station NMBS 2.8 km

Merci voor dit bericht Veronique!

De Ronde van Urbanus
André Maes , Friday 05 June 2009, 9:46

In Lokeren en omgeving kun je vanaf deze zomer Urbanus achterna fietsen. Op deze nieuwe speelse gezinsfietstocht fiets je 30 kilometer in en om Lokeren over de aantrekkelijke en veilige wegen van het fietsroutenetwerk Waasland. De Ronde volgt min of meer de weg die de stripheld aflegt in zijn laatste album “Lokerse paardenworsten”. Je ontdekt de mooiste plekjes in Daknam, Doorslaar, Eksaarde, het centrum van Lokeren en andere plaatsen waar geestelijke vader Willy Linthout woonde, werkte, of inspiratie vond. Grappige bordjes met Urbanustekeningen wijzen de weg. In verschillende etablissementen langs de tocht kun je de Urbanusspelletjesdoos uitproberen. Plezier verzekerd voor het hele gezin.

Toerisme Oost-Vlaanderen introduceert de Ronde van Urbanus in het kader van de Wase stripzomer (www.hetwaaslandstript.be). Het evenement loopt, verspreid over het hele Waasland, nog tot 30 september. De zomer staat bol van de amusante activiteiten rond striphelden als Jommeke, de Rode Ridder en Suske en Wiske.
Ook na de Stripzomer blijft de Ronde van Urbanus een permanente thematocht op het Oost-Vlaamse fietsnetwerk.

De fietsbrochure is voor 3 euro te koop bij de diensten voor Toerisme en Toerisme Oost-Vlaanderen en ook online te bestellen: www.tov.be

Nieuw fietsnetwerk Brabantse Kouters
André Maes , Tuesday 02 June 2009, 20:43

Bij Toerisme Vlaams-Brabant verscheen de nieuwe fietskaart van het pas aangelegde fietsnetwerk Brabantse Kouters in de Groene Gordel. Hiermee komt er zo maar eventjes 320 km fietsplezier bij. De nieuwe fietsregio ligt vlak bij Brussel en omsluit de gemeenten Affligem, Asse, Grimbergen, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Kapelle-op-den-Bos, Vilvoorde, Wemmel en Zemst. Niettegenstaande de nabijheid van de metropool fiets je door een verrassend landelijke streek met talrijke parken en tuinen. Je ontdekt er het kunsthistorisch erfgoed en je kunt er genieten van de streekbieren zoals Affligem en Grimbergen.

Op de fietskaart vind je 320 km met knooppuntbordjes bewegwijzerde fietstrajecten. Naast de knooppuntnummers worden de kilometers, de hellingsgraden, de aard van het wegdek, horeca, halteplaatsen, bezienswaardigheden enz aangeduid.

Om je wegwijs te maken in de regio krijg je bij de introductie van deze nieuwe kaart twee themalussen aangeboden: de Brouwersroute en de Witte Kinderbosroute. De Brouwersroute heeft een lengte van bijna 100 km met een aantal verkortingen. Bij het fietsen kom je voorbij de brouwerijen Palm, Mort Subite en Affligem. De Witte Kinderbosroute heeft een afstand van 50 km en gaat van Mechelen naar het Witte Kinderwandelbos in Houtem en terug.

De prijs van de fietskaart bedraagt 5 euro (+ 1,5 euro bij verzending), ze is verkrijgbaar bij de toeristische diensten en bij Toerisme Vlaams-Brabant. Ook online te bestellen:
www.toerisme.vlaamsbrabant.be.

Copyright © 2019 fietsnet.be