fietsnet.be

Fietsen en puzzelen in Limburg
André Maes , Thursday 16 July 2009, 14:54

Met deze fietstochten verken je de omgeving van vier Limburgse brouwerijen. Je puzzelt zelf je fietsroute in elkaar door de vragen te beantwoorden.
* De Achelse Kluis in Achel: klassieke zoektocht, vertrek in Achel-centrum
* Brouwerij Martens in Bocholt: puzzelzoektocht, vertrek Breugelhoeve Peer
* Brouwerij Sint-Jozef in Opitter: puzzelzoektocht, vertrek Orshof Neerglabbeek
* Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Helchteren: fotozoektocht, vertrek aan de brouwerij.

De afstand van de routes varieert tussen 36 en 46 km. Ze lopen allen over het Limburgse fietsroutenetwerk. Je komt het volgende knooppunt pas te weten door de vragen en opdrachten te beantwoorden. Onderweg verneem je alles over het bier en de biertradities van de streek. In de verschillende horecazaken kun je allerlei unieks proeven en beleven.

Met deze wedstrijd is zijn mooie prijzen te winnen: de hoofdprijs is een exclusief luxeverblijf in Limburg ter waarde van 2000 euro. Verder: je gewicht in bier, weekenden ter waarde van 250 euro, verwenpakketten enz. Deelnemen kan tot 30 september 2009.

De zoektochten staan per twee in twee brochures. Deze zijn te koop aan 2 euro in de toeristische informatiekantoren van de Limburgse Kempen en bij Toerisme Limburg:
www.toerismelimburg.be.

Wijzigingen in de editie van 12 juli
Kris , Sunday 12 July 2009, 22:44

In deze editie is er een volgend fietsnetwerk toegevoegd van het Nederlandse fietsknooppuntensysteem Brabant, namelijk het fietsnetwerk De Baronie. Dit fietsnetwerk sluit aan op de fietsnetwerken van Antwerpen (fietskaart 1 en 2) en De Brabantse Delta.

Daarnaast is ook het meest Noordelijke deel van het fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen-Eifel toegevoegd aan de routeplanner. Momenteel is er nog geen verbinding met de andere fietsnetwerken, maar dit zal er ongetwijfeld in de nabije toekomst wel komen.

Er zijn ook enkele wijzigingen doorgevoerd aan het fietsknooppuntennetwerk van de Brabantse Kouters:

  • De knooppunten 29 en 25 rond Kapelle-op-den-Bos hebben een nieuwe locatie gekregen.
  • Een nieuw knooppunt 80 werd toegevoegd tussen de knooppunten 75, 93 en 54 rond Hofstade.
  • Daarnaast is het traject 62-26 rond Londerzeel tijdelijk verwijderd tot er omleiding voorzien is.

Ook in Antwerpen is er kleine wijziging gebeurd. Het knooppunt 16 rond Lille is wat opgeschoven richting knooppunt 1.

Smokkelaarsroute
André Maes , Tuesday 07 July 2009, 17:19

Fietslus rond Ravels, Baarle-Hertog-Nassau
Bij smokkelen denken de meesten waarschijnlijk aan nachtelijke veldslagen tussen douaniers en smokkelaars. Van zulke praktijken zul je nu niet veel meer merken. De route dateert in zijn vroegere vorm al van 1979. Deze zomer kwam een volledig herwerkte versie tot stand. De route werd volledig op het fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen geënt. De trajecten zijn aangepast aan de huidige verkeersomstandigheden wat uiteindelijk de veiligheid ten goede komt.

Het traject zigzagt 44 km lang door de groene Belgisch-Nederlandse grensstreek. Een regio met een levendig smokkelverleden. Stof voor grappige, originele en soms wat mysterieuze verhalen. Met in de hoofdrol onder meer Schorre Fons, brandende schapen, paarden zonder koppen, het korenmanneke en de fatale dodendraad. Uiteraard ontbreken ook heksen en zwarte katten niet.
Je kunt de route en de verhalen via www.smokkelaarsroute.be downloaden op je mp3-speler. Langs het traject geven grote houten smokkelklompen - met een omgekeerde voetafdruk om de douaniers (letterlijk) op het verkeerde been te zetten - aan dat er een leuk verhaal aan de locatie hangt.
De prijs van de brochure van de Smokkelaarsroute bedraagt 2 euro. Ze is te verkrijgen bij de toeristische informatiekantoren en online te bestellen op: www.antwerpsekempen.be.

Grinta! - Extra editie
André Maes , Friday 03 July 2009, 13:54

Special knooppunten
Het tweemaandelijkse fietsmagazine Grinta! richt zich tot alle categorieën fietsers met een lichte voorkeur voor de sportievelingen. Toch vind je in elk nummer de rubriek ‘eropuit’ met een achttal bladzijden voor de recreatieve fietser die een tochtje wil ondernemen op een van de fietsnetwerken met knooppunten.

Wegens het grote succes van de knooppuntformule brengt Grinta! voor de zomer 2009 een extra editie uit met een bundeling van alle knooppuntroutes die sinds mei 2007 zijn gepubliceerd. In deze extra editie vind je niet minder dan 66 routes met verschillende afstanden zodat er voor iedereen voldoende keuze is. In totaal bedraagt dit zo’n 5.000 km fietsplezier doorheen onze vijf Vlaamse provincies met hier en daar een grensoverschrijdend uitschietertje naar de Nederlandse en Duitse netwerken. Naast de toeristische informatie met streekinfo en bezoekerstips worden ook suggesties voor aangename stopplaatsen opgenomen, waar je tijdens een verdiende rustpauze kunt genieten van een drankje en een hapje. Het verloop van de routes kun je bekijken op de overzichtelijke routekaarten met ingetekende trajecten en de aanduiding van de knooppunten zodat je een stevig houvast hebt om op het juiste pad te blijven.
Met het antwoord op een eenvoudige vraag maak je kans om een van de vele fietsgerelateerde prijzen te winnen, met als hoofdprijs een Venturelli toerfiets!

Deze extra editie is voor 4,95 euro te koop in de dagbladhandel.
Meer informatie vind je op: www.grinta.be.

Fietsroutenetwerk De Brabantse Delta toegevoegd
Kris , Wednesday 01 July 2009, 23:25

Goed nieuws voor fietsers die in grensstreek Antwerpen - Noord-Brabant willen fietsen. Het fietsroutenetwerk De Brabantse Delta is toegevoegd aan de routeplanner. Dit netwerk behoort tot het Nederlandse fietsknooppuntensysteem Brabant en situeert zich in het westen van de provincie Noord-Brabant. Het sluit aan op de fietsnetwerken van Zeeland en Antwerpen (fietskaart 2).

Binnenkort worden ook de overige fietsroutenetwerken van Noord-Brabant toegevoegd aan de routeplanner.

Copyright © 2019 fietsnet.be