fietsnet.be

Ecocyclo Oostende
André Maes , Friday 24 May 2013, 19:59

ecocyclo-oostende Met deze route verlaten De Natuurvrienden de provincie Antwerpen en breiden ze hun areaal uit naar de provincie West-Vlaanderen. Meer bepaald naar de Koningin der badsteden, Oostende.

Met de Ecocyclo Oostende fiets je langs enkele mooie parels aan de kust. Uiteraard staan er heel wat milieuvriendelijke bezienswaardigheden op het menu. De tocht begint aan het station en loopt langs de Visserskaai naar de veerpont. Je fietst voorbij het museumschip Amandine, de laatste IJslandvaarder. Ter hoogte van het aquarium neem je de veerboot die je in een wip (en gratis) naar de Oosteroever brengt. Je fietst er o.a. voorbij vuurtoren Lange Nelle, de droogdok-slipways, het centrum van C-Power windenergie, de vismijn, Earth Explorer en Fort Napoleon. Over de Spinoladijk fiets je richting Bredene naar het natuurgebied d’Heye. Eén van de ecologische parels tijdens deze tocht is de geitenboerderij en kaasmakerij ’t Reigershof. Hiervoor moet je even van het fietsnetwerk. Deze uitbreiding is duidelijk beschreven en bovendien aangegeven op de kaart. Daarna fiets je langs de Spuikom en het mooie Maria-Hendrikapark terug naar het station van Oostende.

De bijhorende brochure is verzorgd uitgegeven met een duidelijk kaartje, uitvoerige routebeschrijving en de nodige toeristische, praktische informatie en met een klein prijsje.

Praktisch:

 • Locatie: Oostende, provincie West-Vlaanderen
 • Soort: fietslus langs knooppunten
 • Afstand: 28 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: brochure van De Natuurvrienden
 • Te bekomen: bestellen via info@denatuurvrienden.be
 • Prijs: € 2,00
 • Meer informatie: www.denatuurvrienden.be

Keizer Karelroute vernieuwd
André Maes , Wednesday 22 May 2013, 22:04

keizer-karelroute In het kader van het onderhoud en de actualisering van haar fietsroutes heeft Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) de Keizer Karelroute grondig onder handen genomen. De route werd langer, veiliger en aantrekkelijker. Plus een creatieve stripzoektocht voor kinderen. Dat zijn de opvallendste vernieuwingen van de Keizer Karelroute. Naast het traject gaf TPA ook de begeleidende folder een opfrisbeurt. Voortaan doet de Keizer Karelroute naast Olen ook Geel, Herentals en Westerlo aan. Wat bleef: de driepottenfontein op het Olense dorpsplein als startpunt, de bewegwijzering met zeshoekige bordjes en de combinatie van natuur, volkscultuur en stemmige hoekjes.

De Keizer Karelroute dateert reeds uit 1989 en de laatste uitgave van de brochure uit 2007. TPA combineerde ze met de nabijgelegen Van Gansenroute tot één nieuw traject met een lengte van 53 km. De route loopt naast Olen ook door de gemeenten Geel, Herentals en Westerlo. Natuurgebied Teunenberg vormt een mooie aanwinst voor de route. De Buulmolen en de kapel van Meren zijn twee andere charmante hoekjes in Olen. Blikvangers in de buurt zijn onder meer de abdij van Tongerlo, de jachthaven van Herentals en de Baileybrug in Mosselgoren.

Als toemaatje creëerde Toerisme Olen een onlinestriproute met tekeningen van de tien blikvangers op het traject. Kinderen die een origineel album samenstellen, ontvangen een exemplaar van de Suske & Wiske strip ‘De Pottenproever’.

De betalende brochure is vervangen door een nieuwe gratis folder. Deze bevat het kaartje van de fietslus met het traject, de knooppunten, vertrekplaatsen, horeca, picknickplaatsen, fietsverhuur en een korte omschrijving van de tien blikvangers onderweg en de praktische informatie. Daarnaast vind je ook de QR-codes om de strip te downloaden en de Routedokter te verwittigen.

Praktisch:

 • Lengte van de route: 53 km met verkortingen van 25 en 34 km
 • Aangeraden vertrekplaats: dorpsplein in Olen-Centrum
 • Bewegwijzering: zeshoekige borden met vermelding ‘Keizer Karelroute’
 • Prijs: gratis folder
 • Te bekomen: bij TPA en de toeristische infokantoren van Olen, Geel, Herentals en Westerlo
 • Meer informatie en downloaden van de folder: www.antwerpsekempen.be
 • Meer informatie en downloaden van de stripbrochure: www.olen.be

Henegouwen fietst
André Maes , Monday 20 May 2013, 15:45

henegouwen-fietst Er komt beweging in het fietsgebeuren in Wallonië: de Toeristische Federatie van de Provincie Henegouwen heeft een project gelanceerd onder de naam Hainaut Rando. De bedoeling is het inventariseren en in kaart brengen van de bestaande bewegwijzerde fietspaden in de provincie, alsook het creëren van nieuwe projecten om de ontwikkeling van de toeristische tochten te bevorderen.

Hiervoor hebben ze alvast een overzichtelijke gratis fietskaart uitgebracht. Op de kaart vind je het volledige netwerk van RAVeL in Henegouwen, het voorlopige knooppuntennetwerk in Picardisch Wallonië, de thematische bewegwijzerde tochten die beschikbaar zijn in GPS-formaat en die je kunt downloaden via www.tourismegps.be.

De kaart op schaal 1:110.000 toont het volledige grondgebied van de provincie Henegouwen met op de ommezijde de toeristische en praktische informatie. De verschillende soorten routes hebben elk hun eigen kleur. Zo ook het toekomstige knooppuntennetwerk dat in de loop van 2014 volledig operationeel zal zijn. Niet onbelangrijk voor het soms heuvelachtig terrein zijn de pijltjes die de hellingsgraad in gevouwen toestand 8 x 15 cm zodat ze heel gemakkelijk mee te nemen is. Wie in Henegouwen wil gaan fietsen zal met deze kaart zeker aan zijn trekken komen.

De kaart is gratis te bekomen bij de toeristische diensten in de provincie Henegouwen. Je kunt ze aanvragen via Facebook: https://www.facebook.com/HainautRando of via e-mail: federation.tourisme@hainaut.be.

Kruierroute
André Maes , Sunday 19 May 2013, 21:01

kruierroute De routemakers van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) vernieuwen jaarlijks een aantal van de thematische fietsroutes. De Kruierroute dateert van 1997 en de laatste herziening van de brochure vond plaats in 2001. Hoog tijd voor een actualisering.

Kruierroute verwijst naar de spotnaam van de inwoners van Balen. In de vijftiende eeuw domineerden woeste duinen het landschap. De Balenaars zwoegden maandenlang om het overtollige zand weg te voeren en het terrein te effenen voor de bouw van hun kerk. Dat gebeurde op ambachtelijke wijze: met kruiwagens.

De route heeft een lengte van 45 km en kan perfect in twee lussen van 20 en 25 km gedeeld worden. Ze laat je kennismaken met de fraaiste stukjes natuur en opvallendste bezienswaardigheden in en rond Balen. Van pittoreske gehuchten, molens of kanalen tot publiekstrekkers als het Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel en de Olmense Zoo.

De brochure van weleer is vervangen door een gratis folder. In deze folder vind je een kaartje met de opdruk van de route, de knooppunten, horeca en picknickplaatsen langs het traject. Daarnaast ook historische en toeristische wetenswaardigheden. Op de achterzijde staat de praktische informatie en een QR-code die je onmiddellijk op weg zet naar de website van de routedokter www.routedokter.be.

Praktisch:

 • Soort route: fietslus langs de knooppunten rond Balen
 • Lengte: 45 km met twee verkortingen van 20 en 25 km
 • Bewegwijzering: groenwitte bordjes van het fietsnetwerk van de Antwerpse Kempen
 • Prijs: gratis
 • Te bekomen: Toerisme/VVV Balen, Vrijetijdscentrum De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen
 • Meer informatie en downloaden van de route: www.antwerpsekempen.be

Nieuwe fietskaart Vlaamse-Ardennen
André Maes , Wednesday 15 May 2013, 22:29

fietskaart-vlaamse-ardennen Bij fietskaartgebruikers is het probleem algemeen bekend: met de regelmaat van de klok worden aanpassingen, uitbreidingen of verbeteringen aan het fietsnetwerk bedacht. Gevolg: binnen de kortste keren zit je met een verouderde en niet meer actuele kaart opgescheept. Zo komt, naar aanleiding van 100 jaar Ronde van Vlaanderen, een nieuwe, herwerkte fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen uit. Toerisme Oost-Vlaanderen komt deze gebruikers tegemoet door de oude kaart om te ruilen voor een nieuw exemplaar.

Het betreft wel enkel de kaart die vorig jaar is uitgebracht. Kijk daarom na of de kaart is uitgebracht in 2012. Dit kun je nagaan door te kijken of er onderaan rechts, onder knooppunt 65 (Galmaarden), de code “JL/11-06-2012” is afgedrukt. Enkel kaarten met deze code komen in aanmerking voor de omruilactie.

Vanaf 15 mei kun je met je oude kaart naar een VVV of Dienst voor Toerisme gaan (bij voorkeur in de Vlaamse Ardennen), of je biedt ze aan bij de onthaalbalie van Toerisme Oost-Vlaanderen in Gent. In ruil ontvang je een exemplaar van de nieuwe fietsnetwerkkaart.

De aanpassingen aan het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen zijn klaar begin juni. De nieuwe fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen wordt nu al verspreid, maar hou er rekening mee dat nog niet alle knooppuntbordjes zijn geplaatst. Neem dus zeker je nieuwe fietsnetwerkkaart mee en kijk naar de rode wegen om je traject uit te stippelen. Vanaf juni kan je de routes weer plannen en fietsen aan de hand van de knooppunten.

Met deze nieuwe kaart kiest toerisme Vlaamse Ardennen zowel voor het betere klimwerk als voor vlakke wegen. De hellingen staan duidelijk aangeduid , zodat je ze makkelijk kunt omzeilen of - voor de sportievere fietsers - precies kunt opzoeken. Je kunt dus zowel een gemakkelijke gezinstocht als een mini-Ronde van Vlaanderen uitstippelen op het 830 kilometer lange fietsnetwerk van de Vlaamse Ardennen.

Ook de fietsnetwerkkaarten van Scheldeland en het Meetjesland worden momenteel herwerkt. Voor Scheldeland blijft de impact op de knooppunten relatief beperkt, voor Meetjesland zijn er ingrijpende wijzigingen, zoals toevoegingen van nieuwe fietspaden langs de spoorweg en oude trambeddingen. Op beide netwerkkaarten worden ook de straatnamen toegevoegd, zodat fietsen langs de knooppunten nog comfortabeler wordt. Beide kaarten komen uit in de loop van de maand juni.

Praktisch:

 • Te koop bij: toeristische infokantoren en bij Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Prijs: € 6,00
 • Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent
 • Meer informatie en online bestellen: www.tov.be - toerisme@oost-vlaanderen.be

Ingrijpende wijzigingen fietsnetwerk Vlaamse Ardennen
Kris , Wednesday 08 May 2013, 22:33

Omruil Vlaamse Ardennen Het is momenteel moeilijk om een fietsrit te plannen langs de knooppunten van de Vlaamse Ardennen. Naar aanleiding van 100 jaar Ronde van Vlaanderen is Toerisme Oost-Vlaanderen namelijk ingrijpende wijzigingen aan het doorvoeren op dit knooppuntennetwerk. Begin juni zouden alle knooppuntbordje aangepast moeten zijn.

Wegens de ingrijpende wijzigingen aan de kaart én op het terrein krijgt iedereen die de laatste editie kocht, nu de kans om deze gratis om te ruilen voor de nieuw exemplaar. Meer informatie over deze omruilactie is te vinden op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Intussen trachten we de aanpassingen zo correct mogelijk weer te geven op de fietsnet routeplanner.

Copyright © 2019 fietsnet.be