fietsnet.be

Kindvriendelijke fietsroutes in de Westhoek
André Maes , Wednesday 25 September 2013, 21:03

westhoek-kindvriendelijk De meeste fietsroutes hebben een gemiddelde afstand van 50 km. Meestal zijn deze te lang om ze in familiaal verband met kinderen te ondernemen. Daarom heeft Westtoer op het fietsnetwerk Westhoek twee kindvriendelijke routes uitgetekend. Deze lopen door het natuurgebied de Blankaart en langs de Rodeberg. De tochten zijn ongeveer 20 km lang en onderweg zijn stopplaatsen voorzien om te ontspannen.

De tocht ‘Kleine Flandrien in spe’ (17,3 kilometer) vertrekt vanuit de Kinderbrouwerij in Reningelst (Poperinge) voor een stevige rit langs de Rodeberg (Heuvelland). Onderweg kom je onder meer langs gezellige volkscafeetjes waar de volksspelen al klaarstaan. Ook enkele speelpleintjes en prachtige stukjes natuur zoals het Hellegatbos liggen op de heuvelachtige route. Deze route is gratis verkrijgbaar in de diensten voor toerisme van Heuvelland, Poperinge, Ieper, Veurne, Diksmuide en de Kinderbrouwerij.

‘Met Jaek en Nink naar het natuurgebied De Blankaart’ (22 km) is de tweede kindvriendelijke route. Deze fietstocht start op de Grote Markt van Diksmuide of aan sporthal de Pluimen en brengt je naar het natuurdomein de Blankaart, het drinkwaterproductiecentrum van de Blankaart en enkele boerderijen. De routekaart is gratis verkrijgbaar in de diensten voor toerisme van Diksmuide, Veurne, Houthulst, Kortemark, Koekelare, Lo en bezoekerscentrum De Otter.

Op de kaartzijde van de brochures staat het traject met de knooppunten, onderlinge afstanden, stopplaatsen, bezienswaardigheden, horeca enz. Op de ommezijde vind je de praktische en toeristische informatie.

De routes zijn eveneens te downloaden via de gratis applicatie West-Vlinderen: www.west-vlinderen.be.

Praktisch:

 • Naam: “Kleine Flandrien in spe” & “Met Jaek en Nink naar het natuurgebied De Blankaart”
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Westhoek
 • Vertrek: Kinderbrouwerij in Reningelst & Grote Markt Diksmuide
 • Afstand: 17,3 & 22 km
 • Bewegwijzering: borden fietsnetwerk Westhoek
 • Documentatie: gratis brochures en downloads
 • Verdeler: Toerisme Westhoek
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: www.westhoekkd.be

Fietsgids Antwerpen
André Maes , Sunday 22 September 2013, 11:31

fietsgids-antwerpen In de nieuwe generatie Dicht-bij-Huisgidsen van uitgeverij Lannoo verscheen deze Fietsgids voor de provincie Antwerpen met 20 lusvormige tochten op basis van fietsknooppunten. Op het gebied van gebruiksgemak heeft deze reeks uitgaven een stap vooruit gezet. De routes zitten in een mapje met een harde cover en een handige sluiting. De afzonderlijke kaarten zijn gedrukt op scheurvast, waterbestendig materiaal en zijn natuurlijk uitneembaar.

Om het de fietser gemakkelijk te maken is alle nodige informatie per fietstocht gebundeld op het eerste blad. Op dit uitvouwbare blad vind je de detailkaart van het fietsgebied met de referentiepunten van de knooppunten, afstanden, hoogteprofiel, moeilijkheidsgraad en de al of niet verkeersvrije toestand van de wegen. Op de ommezijde vind je de praktische informatie met de bewegwijzering, fietsverhuur, logeren en picknickplaatsen. Op de volgende bladzijden vind je de uitgebreide routebeschrijving met toeristische en geschiedkundige informatie.
De overzichtskaart en de legende vind je terug in op de binnenzijde van de cover.

Op de overzichtskaart kun je duidelijk zien dat er een perfecte spreiding van routes is uitgedokterd zodat alle facetten van het fietsen in de provincie Antwerpen onder de aandacht komen. Zowel de Antwerpse Kempen als het Scheldeland komen aan bod met routes in Sint-Amands op de grens met Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant tot de routes in Essen, Wuustwezel en Ravels op de grens met Nederland. Deze uitzonderlijke mix kwam tot stand dankzij auteur Alex Elaut die een jarenlange ervaring heeft met het uitstippelen en onderhouden van fietsroutes in de provincie Antwerpen.
De kortste route heeft een lengte van 32 km en de langste 72 km. De gemiddelde afstand schommelt rond 50 km, ideaal voor een daguitstap.

 • Titel: Fietsgids Antwerpen
 • Auteur: Alex Elaut
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 130
 • Uitvoering: map
 • Omvang: 16,5 x 20 cm
 • Prijs: € 19,99
 • ISBN: 9789020971736
 • Website: http://www.lannoo.be

Emile Verhaeren Fietsroute
André Maes , Friday 20 September 2013, 19:33

verhaeren-fietsroute Het Scheldeland van Klein-Brabant heeft er een nieuwe trekpleister bij: de Emile Verhaeren Fietsroute. Het is een poëtische tocht langs de dorpen Sint-Amands, Mariekerke, Weert, Bornem en Oppuurs. De lusvormige tocht begint en eindigt aan het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te Sint-Amands en volgt hoofdzakelijk het knooppuntennetwerk. Onmiddellijk na de start kom je op de Kaai voorbij het bronzen beeld van de dichter en even verder langs het grafmonument van Verhaeren en zijn echtgenote Marthe Massin.

De 35 km lange route brengt je langs autovrije of autoluwe wegen, die je de locaties laat ontdekken die een rol speelden in het leven van Emile Verhaeren. Het is een regio van water, dijken, dreven, bossen en schilderachtige dorpjes. Van op de dijken heb je een uniek uitzicht over de machtige Schelde en het schorren- en polderland.

De tocht wordt beschreven in een handige brochure met een uitklapbare kaart van de streek. In de brochure vind je een korte biografie van de dichter, een uitgebreide wegbeschrijving, toeristische informatie, kaderstukjes met duiding, gedichten en veel oude en nieuwe foto’s. Ze is te koop bij de toeristische infopunten van Sint-Amands, Buggenhout en Bornem, in het Verhaerenmuseum te Sint-Amands en in De Zilverreiger te Weert.

In de brochure vernemen we o.a. dat de dichter in 1855 het levenslicht zag in een familie van de katholieke burgerij van Sint-Amands. Zijn ouders staan er op dat hij zijn studies in het Frans voortzet. Hij studeert rechten aan de Franstalige universiteit van Leuven. Maar zijn passie gaat uit naar de wereld van de kunst en literatuur. In 1883 publiceert hij zijn eerste dichtbundel ‘Les Flamandes’, er zullen er nog vele volgen. De Eerste Wereldoorlog vormt een breuk in zijn oeuvre. Hij verzet zich tegen de Duitse bezetting en het oorlogsgeweld. Zijn belangrijkste bundel uit deze periode is ‘Les Ailes rouges de la Geurre’. In 1916 komt hij onder een trein in het station van Rouen en sterft.

Het Verhaerenmuseum bevindt zich naast het geboortehuis van de dichter in de Emile Verhaerenstraat 71. Je krijgt er een overzicht van zijn werk in een opvallend hedendaagse inrichting. In de collectie vinden we werk van Ensor, Spilliaert, Van Rysselberghe e.a. Gedetailleerde informatie over openingsuren en tarieven vind je op de website van het museum.

Praktisch:

 • Naam: Emile Verhaeren Fietsroute
 • Soort: lusvormige route langs knooppunten
 • Locatie: Scheldeland
 • Vertrek: Sint-Amands, situering op kaart
 • Afstand: 35 km
 • Bewegwijzering: borden van het fietsnetwerk
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: Provinciaal Museum Emile Verhaeren
 • Prijs: € 2
 • Meer informatie: Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Emile Verhaerenstraat 71, 2890 Sint-Amands, http://www.emileverhaeren.be

Lannoo’s Knooppunten Fietstas
André Maes , Saturday 07 September 2013, 11:32

Deze fietstas gevuld met 50 knooppuntroutes is een bijzonder slim idee van uitgeverij Lannoo. De tas zal bij veel fietsers welkom zijn en door zijn vormgeving zeker in de smaak vallen. Dankzij de handige klittenband kan ze op een gemakkelijke en vlugge manier aan het fietsstuur bevestigd of afgenomen worden. In de bovenkant van de tas is een doorzichtige ruimte voorzien om de fiches in op te bergen zodat je de route onderweg kunt volgen. Vooraan is een apart vak voorzien waar je bijvoorbeeld een telefoon of andere zaken in kwijt kunt.

De 50 knooppuntroutes zijn van de bekende en gedegen Lannoo-kwaliteit. Elke Vlaamse provincie kreeg 10 routes toebedeeld. Ze lopen allen over de fietsnetwerken met knooppunten uitgezonderd de route in en rond Brussel. Hier is een meer gedetailleerde wegbeschrijving met links/rechts aanduidingen en een grotere kaart opgenomen. Het colofon en de overzichtskaart met alle routes is op een aparte fiche meegeleverd.

Op elke fiche vind je een nauwkeurige wegbeschrijving met aandacht voor de bezienswaardigheden, vermelding van de knooppunten en de afstanden. Verder vind je ook de praktische informatie en een kaartje. Hierop is het traject en de knooppuntnummers weergegeven.

De geselecteerde tochten brengen je langs de mooiste plekjes van Vlaanderen: van de kust tot in Voeren. De afstanden schommelen tussen 25 en 50 km en zijn zowel geschikt voor de sportieve fietser als voor gezinnen met kinderen. De opmaak van de fiches is vergelijkbaar met de Dicht-bij-Huisgidsen van Lannoo: gedetailleerde wegbeschrijvingen, toeristische en praktische informatie, gedetailleerd kaarten en kaderstukjes met achtergrondinformatie.

 • Titel: Lannoo’s Knooppunten Fietstas
 • Auteur: Diverse
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal bladzijden: 100
 • Uitvoering: losse fiches
 • Formaat: 11 x 21 cm
 • Prijs: € 39.99
 • ISBN: 9789401409193
 • Website: http://www.lannoo.com

De ‘echte’ uitvinder van de fiets en vijf opmerkelijke fiets quotes
Maarten de Bij , Wednesday 04 September 2013, 21:00

De fiets heeft zich in de afgelopen twee eeuwen sterk geëvolueerd. Waar de loopfiets rond de 19e eeuw de standaard was voor een luxueuze fiets is de moderne fiets voorzien van allerlei snufjes en extra’s. Er zijn diverse bronnen die spreken over de uitvinder van de fiets. De Fransman Mede de Sivrac werd voor het eerst gezien op de loopfiets. Het was een fiets zonder enige vorm van comfort of luxe. Zo was er geen zadel zoals we die nu kennen. John Starley was degene die in 1885 de fiets heeft ontworpen zoals we die nu kennen. Of we nu Mede de Sivrac of John Starley moeten bedanken voor de fantastische fiets quotes is onduidelijk. Dan volgt er nu een top vijf van bekende/ludieke fiets quotes en de betekenis hiervan. Echte uitvinder fiets

 1. Albert Einstein (wereldberoemde uitvinder en natuurkundige)

Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving’. In andere woorden: het leven is als fietsen. Om in balans te blijven, moet je bewegen.

 1. George Weah (oud profvoetballer)

Education a continual process, it’s like a bicycle… If you don’t pedal you don’t go forward.’ Vrij vertaald: het onderwijs is een voortduren proces, het is als fietsen. Als je niet trapt, ga je niet vooruit.

 1. Veluwse Spreukenkalender, editie 2009

Ut leaven is as een fietseband. Ene doorne en alle lucht geet der uut’ oftewel het leven is als een fietsenband, één doorn en alle lucht gaat eruit.

 1. Tori Amos ( Amerikaanse singer/songwriter)

Guys would sleep with a bicycle if it had the right color lip gloss on. They have no shame. They're like bull elks in a field.’ In het Nederlands: Een man zou met een fiets het bed induiken als het de juiste kleur lipgloss zou hebben. Ze hebben geen schaamte. Ze zijn als honden in de weide.

 1. Billy Connolly (Bekende Schotse komiek)

Marriage is a wonderful invention: then again, so is a bicycle repair kit.

Door de eeuwen heen heeft de fiets zich sterk ontwikkeld. Naast het vervoersmiddel is de fiets ook populair als synoniem of stijlfiguur om een bepaalde situatie te beschrijven. Op welke manier heeft u het woord fiets wel eens gebruikt om een lading te dekken?

Dit artikel is geschreven door Maarten de Bij van omafietsen webwinkel Fietsenopfietsen.nl. Naast omafietsen is er een gevarieerd aanbod van A tot Z. Ga snel eens kijken!

Molenroute totaal vernieuwd
André Maes , Sunday 01 September 2013, 16:29

molenroute De voormalige Molenroute en Watermolenroute in de Antwerpse Kempen werden samengevoegd waardoor een nieuwe route ontstond met twee lussen en een aantal mogelijke. De vernieuwde Molenroute verbindt tien molensites in het hart van de Antwerpse Kempen. Van een fiere windmolen over een zeldzame olierosmolen tot een fotogenieke watermolen.

Een kerktoren, kronkelende zandwegen, bescheiden langgevelhoeven en een wind- of watermolen: zo zag een Kempens dorp er eeuwenlang uit. De molenaar had een cruciale rol in het dorp. Hij maalde graan tot meel of sloeg koolzaad tot smout. Vandaag tellen de Antwerpse Kempen nog steeds tientallen maalvaardige molens.

De noordelijke lus is 57 kilometer lang, vertrekt aan het Netepark in Herentals en loopt door Grobbendonk, Zandhoven, Vorselaar, Lille en Kasterlee.

De zuidelijke lus is 52,5 kilometer lang, vertrekt aan de Kaasstrooimolen in Heist-op-den-Berg en doet de gemeenten Heist-op-den-Berg, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Herentals aan.

Onderweg volg je de rechthoekige, groen-witte borden met nummers van het fietsnetwerk.

In de gratis folder vind je een kaart met de trajecten, knooppunten, locaties van de molens, horeca en vertrekplaatsen. Bovendien is van elke molen langs het traject een beknopte beschrijving en een foto opgenomen.

Wie meer informatie wil over de Kempense molens kan terecht op de Activiteitenkalender en Vlaamse Molengids met bijbehorende molenkaart op www.levendemolens.be.

Praktisch:

 • Naam: Molenroute
 • Soort: fietslus op het Fietsnetwerk Antwerpse Kempen
 • Locatie: Antwerpse Kempen
 • Afstand: 57 & 52,5 km
 • Bewegwijzering: groen-witte knooppuntborden
 • Documentatie: gratis folder en te downloaden via de website
 • Verdeler: locale toeristische diensten en Antwerpse Kempen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://www.antwerpsekempen.be

Copyright © 2019 fietsnet.be