fietsnet.be

Ecoroutes in het Waasland en het Meetjesland
André Maes , Wednesday 30 July 2014, 21:12

Toerisme Oost-Vlaanderen trakteert de fietsers met twee nieuwe Ecoroutes. Nog juist op tijd om het vakantieseizoen al fietsend door te komen. 'Eco' slaat hierbij niet enkel op 'ecologisch', maar evengoed op 'economisch'. Daarvoor tekende Toerisme Oost-Vlaanderen samen met Toerisme Meetjesland en Toerisme Waasland twee fietsroutes uit op het bekende knooppuntennetwerk, langs prachtige polders, putten, kreken en kanalen, in de periferie van de industrie.

De twee lussen leiden fietsers doorheen het verborgen groen van de Gentse kanaalzone, het waterspaarbekken van Kluizen, de Waaslandhaven, Doel, Prosperpolder en het Zeeuws-Vlaamse Verdronken Land van Saeftinghe. Wie dacht dat hier niets dan staal te zien was, krijgt lik op stuk. Ook hier is Oost-Vlaanderen op zijn mooist, met grazende schapen, watervogels, windmolens, kastelen, stiltegebieden en groene, uitgestrekte en drassige velden.

In de brochure vind je de uitgebreide routebeschrijving met toeristische en praktische informatie en twee detailkaarten met de ingetekende routes

De publicatie 'Ecoroute - 2 fietstochten in het Waasland en het Meetjesland' verscheen begin juni als bijlage bij de DM.City magazines van Gent en Antwerpen, in een oplage van 143.000 exemplaren. Ze leent zich bijzonder goed voor dagtochten die vertrekken vanuit Gent of Antwerpen, om zo de rijke historiek van deze steden in een ruimer perspectief te plaatsen. De brochure kan ook gratis worden besteld via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.be.

Om de routes gratis te downloaden klik hier.

Praktisch:

 • Naam: Ecoroute
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Waasland & Meetjesland
 • Afstand: 52 & 43 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie: http://www.tov.be

De sterkste fietskaart van Vlaanderen
André Maes , Monday 14 July 2014, 20:29

In de reeks “De sterkste fietskaart van …” verscheen bij uitgeverij Buijten & Schipperheijn de overzichtskaart van Vlaanderen. De vermelding “sterkste fietskaart” slaat zowel op de inhoud als op het gebruikte materiaal. Op de kaart vind je alle bewegwijzerde fietsnetwerken met knooppunten en de trajecten van de Lange Afstandroutes of LF-routes. Ze geeft een overzicht van de fietsmogelijkheden in Vlaanderen, een groot deel van Zuid-Nederland, Nederlands Limburg en het aangrenzend gebied van Duitsland.

De kaart is vervaardigd uit regenwerend en kreukvrij materiaal. Hierdoor kan ze tegen een stootje en veelvuldig plooien, ook als ze andersom wordt gevouwen. Ze is ideaal om vooraf de fietstochten te plannen en handig om mee te nemen doordat ze compact is gevouwen tot een formaat van ongeveer 15 x 12 cm, met klitsluiting. Op de fiets raadplegen zal iets moeilijker zijn doordat de kaart in uitgevouwen toestand 97 x 65 cm meet. De kaart is op beide zijden bedrukt. Om het gehele grondgebied weer te kunnen geven is als schaal voor het formaat 1:150.000 gekozen.

In de marge van het kaartbeeld vind je veel nuttige adressen voor het reizen per fiets en een uitgebreid register met de plaatsnamen. Doordat alle wegeninformatie en de trajecten zijn weergegeven is het kaartbeeld nogal druk. Het zou beter zijn om de fietstrajecten in het blauw weer te geven zoals op de kaartgidsen van Toerisme Vlaanderen en Grote Routepaden. Tussen 8 en 10% van de mannen en 0,5% van de vrouwen hebben een vorm van kleurenblindheid waardoor ze de groen gekleurde trajecten moeilijk kunnen onderscheiden.

Merkwaardig is dat voor de afbeelding van de knooppuntborden voor een bord van de provincie Limburg is gekozen terwijl de vier andere Vlaamse provincies - en dus de overgrote meerderheid - een wit bord met groene opdruk gebruiken.

Deze kaartenreeks is een knap initiatief van de uitgever. Het zal niet makkelijk zijn om te concurreren tegen digitale routeplanners, Google Maps en gps. Onderzoek wijst echter uit dat de meeste fietsers een papieren kaart boven een digitale versie verkiezen. Bovendien vermelden bijna alle gps-aanbieders dat je niet blindelings op hun toestellen moet rekenen, maar best ook een gewone kaart meeneemt voor het geval van een of andere calamiteit.

Praktisch:

 • Naam: De sterkste fietskaart van Vlaanderen
 • Soort: overzichtskaart Vlaanderen
 • Uitgeverij: Buijten & Schipperheijn
 • Te koop: Standaard Boekhandel, ANWB en VVV’s
 • Prijs: € 10,00
 • ISBN: 9789058817563
 • Meer informatie: www.buijten.nl

Copyright © 2019 fietsnet.be