fietsnet.be

Limburgse platteland fietsroutes
André Maes , Sunday 07 September 2014, 22:31

limburgse-platteland Met deze nieuwe uitgave fiets je langs land- en tuinbouwbedrijven in het noordoosten van de provincie Limburg. De routes leggen de klemtoon op de culinaire ambachtelijkheid en het gastheerschap. Landbouwbedrijven, streekbrouwerijen en zelfs molens zetten de deuren open voor de bezoekers. Op de fietskaart vind je vijf knooppuntroutes doorheen het landelijke landschap met startplaatsen in Kinrooi, Neerpelt, Meeuwen-Gruitrode en Peer.

De kaart toont het beeld van het Limburgs grondgebied tussen Neerpelt, Maaseik en Peer, de plattelandstreek bij uitstek. Naast de routes en de knooppunten vind je icoontjes en informatie over de fietsvriendelijke horeca, de te bezoeken toppers en fotogenieke locaties. De trajecten zijn afgebeeld zoals op de Fietskaart van het Fietsparadijs Limburg, t.t.z. met aanduiding van de weggesteldheid (verhard/niet verhard) en de eventuele hellingen.

Op de ommezijde krijg je informatie over de bezienswaardigheden die je ontmoet tijdens de fietstochten en de praktische informatie zoals logeermogelijkheden, fietsverhuur enz.

Prettige en nuttige bijkomstigheid is dat bij de fietskaart 5 kaartjes worden meegeleverd met de volgorde van de knooppunten van de routes. De kaartjes zijn geschikt om in een Knooppunter–apparaatje te steken. Met deze kaartjes kun je de route perfect volgen en bovendien zie je waar en wanneer je aan een horecazaak of een bezienswaardigheid komt.

De vijf routes:
Lus 1: Over bieren, kazen en teuten, 52 km
Lus 2: Langs watermolens en stuifduinen, 48,5 km
Lus 3: Natuurlijke gulheid, 38,5 km
Lus 4: Lekker landelijk, 49 km
Lus 5: Haptrappen door Kinrooi, 39,5 km

Praktisch:

 • Naam: Limburgse platteland fietsroutes
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Noordoosten van Limburg
 • Vertrek: diverse startplaatsen
 • Afstand: van 38,5 tot 52 km
 • Bewegwijzering: knooppuntbordjes
 • Documentatie: routekaart en knooppuntkaartjes
 • Verdeler: Toerisme Limburg
 • Te koop bij: toeristische infokantoren en de webshop
 • Prijs: € 3
 • Meer informatie: www.toerismelimburg.be/

14-18 fietsen in het Scheldeland
André Maes , Wednesday 03 September 2014, 21:35

Toerisme Oost-Vlaanderen en Scheldeland herdenken de Groote Oorlog onder andere met de uitgave van een brochure met drie fietsroutes. De brochure '100 jaar Groote Oorlog – Fietsen in Scheldeland' neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde, Zele, Lebbeke, Buggenhout, Puurs, Bornem en Sint-Amands. De drie routes zijn geënt op het fietsnetwerk met knooppunten van het Scheldeland. Ze laten je kennismaken met telkens een ander oorlogsverhaal.

In de brochure vind je naast de oorlogsverhalen de routebeschrijvingen, de kaartjes met de knooppunten, ingetekende trajecten en de referentiepunten van de bezienswaardigheden. Verder veel illustraties, met authentieke archieffoto’s aangevuld met nieuwe opnamen. De brochure telt 90 bladzijden en is gratis te bestellen of online te bekijken.

Aalst-Dendermonde-Lebbeke, 42 km
Over de strijd in Aalst, het harde leven tijdens de bezetting, de inval van de Duitse troepen in Dendermonde en de burgerslachtoffers in Lebbeke.
Vanuit het stadspark van Aalst, dat destijds werd aangelegd om de Aalsterse mannen te behoeden voor dwangarbeid, fiets je langs de Dender richting 'Martelaarstad' Dendermonde. Tijdens WOI werd deze stad bijna volledig in puin gelegd.
Je rijdt ook een stuk van de Leirekensroute, een oude spoorwegroute die van strategisch belang was in de oorlog.

Zele – Dendermonde-Buggenhout, 75 km
Over de bloedige strijd aan de oevers van de Schelde tussen Berlare en Dendermonde en de vergeten slag van het Buggenhoutbos.
Je fietst grotendeels op de dijken van de Schelde, waar net als in de bossen van Buggenhout en de oevers van de Dender verwoed strijd werd geleverd.
Je kunt zelf je vertrekpunt kiezen (Zele of Buggenhout) en desgewenst het traject inkorten.

Puurs-Bornem-Sint-Amands, 51 km
Over de Stelling van Antwerpen en de forten van de 4de sector in Scheldeland.
Met hoofdrollen voor de forten van Liezele en Bornem en de schans van Puurs.
De route brengt je ook langs de pittoreske dorpjes Sint-Amands, Mariekerke en Lippelo, uniek historisch erfgoed, prachtige Scheldezichten en heel veel groen.

Langs de routes zijn op een aantal strategische plaatsen toeristische infoborden geplaatst. Op deze borden vind je archieffoto's van de heemkundige kringen en de erfgoedcellen van de drie befietste gemeenten. Ze geven historische achtergrond bij wat er op die plekken gebeurde tijdens WOI. Ze zijn opgesteld in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Praktisch:

 • Naam: 14-18 fietsen in het Scheldeland
 • Soort: lusvormige fietsroutes
 • Locatie: Scheldeland
 • Afstanden: 42, 75 en 51 km
 • Bewegwijzering: knooppuntborden
 • Documentatie: brochure
 • Prijs: gratis
 • Verdeler: Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Bestellen van de brochure en meer informatie: www.scheldeland.be/grooteoorlog

Copyright © 2019 fietsnet.be